Näin pidät huolta silmiesi terveydestä

Silmien terveyttä ei välttämättä tule kummemmin ajatelleeksi ennen kuin jokin vaiva alkaa haitata näköä. Silmien hyvinvointia voi kuitenkin edistää monella tapaa. Katso silmälääkärin vinkit – sinun silmiesi tähden!

Sininen silmä

Terveelliset elämäntavat edistävät myös silmien hyvinvointia.

© iStock

Vaikka moni harrastaa liikuntaa ja syö terveellisesti pitääkseen kehosta hyvää huolta, harva tulee ajatelleeksi, että samalla voi tulla edistäneeksi silmienkin hyvinvointia.

Kysyimme nimittäin silmälääkäri Carsten Edmundilta, miten silmien terveyttä voisi itse edistää ja kävi ilmi, että terveelliset elämäntavat usein jo itsessään auttavat pitämään myös silmistä huolta. Lue lääkärin vinkit alta!

1. Jos näköä haittaa, käy näöntarkastuksessa

Jos näkö tuntuu huonontuneen, on aika käydä näöntarkastuksessa. Silmävaivat voivat jatkuessaan aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä ja niskakipuja sekä silmien väsymistä.

LUE MYÖS: Jännityspäänsärky – miten sitä voi lievittää?

2. Lopeta sauhuttelu

Tupakointi paitsi vahingoittaa silmien verisuonia, myös kasvattaa silmäsairauksien, kuten kaihin ja silmänpohjan ikärappeuman, riskiä.

3. Liiku säännöllisesti

Liikunta voi auttaa tutkitusti torjumaan esimerkiksi silmänpohjan ikärappeumaa. Tanskalaistutkimuksessa todettiin vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuneilla osallistujilla esiintyneen kolme kertaa harvemmin varhaista silmänpohjan ikärappeumaa kuin niillä, jotka liikkuivat enintään kaksi tuntia viikossa. Ylipainon välttäminen auttaa osaltaan ehkäisemään silmänpohjan ikärappeumaa, ja liikunta puolestaan auttaa tukemaan painonhallintaa.

4. Hurvittele kasviksilla

Muun muassa pavut, parsakaali ja pinaatti ovat hyväksi myös silmille. Yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin C- ja E-vitamiinin sekä sinkin, kuparin ja luteiinin hidastaneen suurina annoksina tiettyjen silmänpohjarappeumatyyppien kehittymistä. Ravintolisien käytöstä kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa, mutta kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä voi herkutella huoletta ilman reseptiä!

5. Käytä aurinkolaseja

Auringon ultraviolettisäteily voi vahingoittaa silmiä siinä missä ihoakin, joten silmät kannattaa suojata kunnollisilla aurinkolaseilla.

Lähde: silmälääkäri Carsten Edmund