MS-tauti: 7 tyypillistä ensioiretta

MS-tauti yleistyy varsinkin naisilla. Sairauden syytä ei tunneta, eikä siihen ole parannuskeinoa, ja se voi olla vaikeasti invalidisoiva. Tunnetko MS-taudin oireet?

Keski-ikäinen nainen kepin kanssa istuu nojatuolissa

MS-tauti on väestömäärään suhteutettuna erityisen yleistä Pohjoismaissa varsinkin naisilla. Pohjoismaat ovat kaikki niiden 10 maan joukossa, joissa MS-tauti on yleisintä. Jotta hoito päästäisiin aloittamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, on tärkeää, että sairaus diagnosoidaan mahdollisimman nopeasti. Kun MS-taudin hoito alkaa ajoissa, voidaan välttää pysyviä vaurioita, ennenaikaista työkyvyn menetystä ja elämisen laatu pysyy parempana.

Tässä artikkelissa kerromme MS-taudin oireista, joista on hyvä olla tietoinen.

1 Mikä MS-tauti on?


Multippeliskleroosi eli MS on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen pesäkekovettumatauti. MS-tauti on autoimmuunisairaus, jossa elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää keskushermoston hermoja peittävää myeliinikerrosta vastaan.

Noin 85 % sairastaa aaltomaisesti etenevää tautityyppiä, jossa pahenemisvaiheita tulee satunnaisesti, ja myeliiinikerros voi korjaantua. Sairaus saattaa olla oireeton hyvinkin pitkiä aikoja. Noin 10 % sairastaa ensisijaisesti etenevää kroonista muotoa, mutta myös aaltomainen MS-tauti voi kehittyä toissijaisesti eteneväksi.

2 MS-taudin tyypillisiä ensioireita


MS-taudin oireet vaihtelevat merkittävästi sen mukaan, mihin kohtaan keskushermostoa myeliinikerroksen vauriot muodostuvat. Jotkut ensioireet ovat kuitenkin yleisempiä kuin toiset.

Seuraavana on joitakin yleisempiä ensioireita:

Kuva MS-taudin oireista

 • NÄKÖHERMON TULEHDUS
  Näön sumeneminen toisesta silmästä, kaksoiskuvat, silmien valonarkuus ja kipu silmien takana.

 • OIREET KURKUSSA
  Puhe- ja nielemisvaikeudet.

 • LHERMITTEN OIRE
  Kun kaularankaa taivutetaan nopeasti, selässä tai raajoissa tuntuu kuin sähköisku.

 • VIRTSANPIDÄTYSHÄIRIÖT
  Noin 80 prosentilla on virtsanpidätysvaikeuksia sairauden jossakin vaiheessa.

 • SUKUPUOLIELÄMÄN VAIKEUDET
  Impotenssi, limakalvojen kuivuus, haluttomuus.

 • LIHASTEN ONGELMAT
  Lihasten heikkous, kouristukset tai jäykkyys ovat yleisimpiä ja hankalimpia oireita.

 • TUNTOHÄIRIÖT
  Pistely, kihelmöinti, nipistely, puutuminen ja raajojen voimattomuus ovat MS-taudin ensimmäisiä merkkejä noin 30 prosentilla.

3 Mitä MS-tauti tekee ja miten se vaikuttaa?


Pahenemisvaiheissa hermosolujen myeliinikerros vahingoittuu, jolloin viestien kulku hidastuu tai pysähtyy. MS-taudin oireet ilmenevät eri toiminnoissa riippuen siitä, mitkä hermot tulehtuvat.

4 Minkä ikäisenä MS-tauti yleensä alkaa?


Diagnoosin saaneet ovat keskimäärin 32–40-vuotiaita. Sairaus on naisilla huomattavasti yleisempi kuin miehillä. D-vitamiinin puutos ja mononukleoosivirus lisäävät sairastumisen riskiä.

5 Onko MS parantumaton?


MS-taudin syystä ei ole täyttä varmuutta, eikä siihen ole varsinaista parannuskeinoa, mutta sairauden etenemistä voidaan muuttaa DMT-hoidoilla (disease modifying therapies) ja pahenemisvaiheita lievittää.

6 Näissä 10 maassa esiintyy eniten MS-tautia


Tapauksia 100 000 asukasta kohti

 1. San Marino: 337
 2. Saksa: 303
 3. Yhdysvallat: 288
 4. Tanska: 282
 5. Kanada: 250
 6. Norja: 248
 7. Suomi: 218
 8. Ruotsi: 218
 9. Islanti: 212
 10. Italia: 208

MS-tauti on naisilla noin kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

Esiintyvyystilaston lähde: Atlas of MS

Lisätietoa ja lähteitä: Neuroliitto, MS-asema.fi, Duodecim käypä hoito, MS-tauti, Englanniksi: National Library of Medicine, MedLine Plus, Multiple Sclerosis