Miksi isoa hätää ei kannata pidätellä

Luonnon kutsuun kannattaa vastata viipymättä, sillä pidättely ei ole hyväksi suolelle.

Nainen pitelee nenäänsä

Vessaan kannattaa mennä silloin, kun hätä on.

© iStock

Täysistunto on toki mukavinta hoitaa oman kotivessan turvassa, ja monet pidättelevätkin isompaa hätää mieluummin kuin käyvät yleisissä vessoissa. Oli kainouden syy mikä hyvänsä, kun luonto kutsuu, kutsuun kannattaisi kyllä vastata - pidätteleminen ei nimittäin ole erityisen terveellistä. Lue, mitä elimistössä tapahtuu, kun isoon hätään ei reagoida.

Kahden tunnin kuluttua

Sulkijalihas on jo koetuksella, ja pidättely voi aiheuttaa kramppimaista kipua sekä turvotusta. Toistuva pidättely voi ajan mittaan aiheuttaa ongelmia sulkijalihaksen toiminnassa.

Kuuden tunnin kuluttua

Vaikka suolen täyttymistä ei huomaisikaan, uloste ei suinkaan ole suinkaan salaperäisesti kadonnut taivaan tuuliin. Suoli on vain alkanut tottua ahtauteen ja yrittää imeyttää ulostetta. Massaa myös kertyy lisää, ja tilanne alkaa muistuttaa ummetusta, kun vanhempi massa tukkii ulosmenotien.

12 tunnin kuluttua

Nyt pidättelyn seurauksia ei enää voi olla huomaamatta. Vatsa tuntuu pinkeältä ja kipeältä, eikä litisty vaikka kuinka yrität vetää sitä sisään. Pidättely on myös entistä vaikeampaa, ja osa suolen sisältöä saattaa pyrkiä jo väkisin ulos.

...ja vielä myöhemmin

Tässä vaiheessa uloste ei välttämättä enää poistukaan, vaikka yrittäisit, vaan suoleen kerääntynyt massa voi jämähtää paikoilleen. Jatkuva pitkä pidättely voi johtaa krooniseen ummetukseen ja edelleen suolitukokseen, joka vaatii jo leikkaushoitoa.

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background