Kannattaako hampaat langata ennen harjaamista vai sen jälkeen?

Miten hammaslankaa käytetään, ja pitäisikö hampaat langata ennen vain jälkeen harjaamisen? Me kerromme.

Nainen lankaa hampaitaan.

HAMMASLANKA poistaa hammasväleissä piileksivät bakteerit.

© iStock

Aivan aluksi on syytä todeta, että hammaslangan käyttäminen todellakin kannattaa.

Hampaassa on viisi pintaa, eikä niistä kahta, hampaiden väliin jääviä pintoja, kertakaikkiaan saa puhdistettua hammasharjalla. Hammaslanka on siis tarpeen, ja sitä kannattaa käyttää vasta hampaiden harjaamisen jälkeen*.

”Hammaslankaa kannattaa käyttää siinä vaiheessa, kun suussa on jo hammastahnaa. Ensin siis harjataan hampaat, sylkäistään mutta ei huuhdella suuta, ja langataan sitten hampaat, jolloin fluoria saadaan myös hammasväleihin”, hammaslääkäri Britt Lilja sanoo.

Hammastahnan sisältämä fluori tehoaa alkaviin reikiin, ja onkin tärkeää, että fluori pääsee vaikuttavamaan myös hammasväleihin, missä bakteerit usein piileksivät.

Lue myös: Näin ehkäiset hampaiden kellastumista

2–3 lankauskertaa viikossa riittää, jos hampaissa ei ole alkavia reikiä.
— Asiantuntija: hammaslääkäri Britt Lilja

Kuin ranskanleipää leikkaisi

Asiantuntijamme suosittelee valitsemaan hammasväleissä helposti liikuteltavan litteän ja vahatun hammaslangan – erittäin ohuet langat kannattaa jättää kaupan hyllylle. Lilja vinkkaa myös käyttämään lankaa kuin leipäveistä, jolla leikataan tuoretta ranskanleipää:

”Kuvittele, että leikkaat varovasti uunituoreesta ranskanleivästä ohuita, ehjiä viipaleita – samanlaisella hellävaraisella sahaavalla liikkeellä kannattaa myös langata hammasvälit.”

Näin hampaat tulee langattua

Tanntråd
© iStock

Ennen kuin alat harjata hampaita, katkaise valmiiksi pätkä hammaslankaa. Kun hampaat on harjattu, hammaslankaa tulee todennäköisemmin käytetyttyä, kun langanpätkä on jo valmiina odottamassa – sitä kun tuskin raaskii heittää enää menemäänkään.