Mehu- ja kasviskuureja ja suolihuuhteluita markkinoidaan detoxin nimellä elimistön puhdistamiseen myrkyistä. Voiko elimistöä puhdistaa myrkyllisistä aineista, ja tarvitseeko elimistö huuhtelemista suun tai suolen kautta? Me selvitimme, toimivatko erilaiset detox-kuurit ja ovatko ne hyväksi.
PUHDISTAAKO DETOX-KUURI? Houkutteleeko ajatus siitä, että voisit puhdistaa elimistöäsi mehukuurilla? Lue täältä onnistuuko se.
Viisi litraa vettä päivässä, säännöllisiä suolihuuhteluja, luomumehuja aamiaiseksi, lounaaksi ja päivälliseksi tai litratolkulla vihreää teetä – konstit ovat monet, kun ryhdytään puhdistamaan elimistöstä haitallisia aineita.
Detoxin hyviä vaikutuksia hehkutetaan siellä täällä, mutta onko detox-kuurien vaikutuksista tutkittua tietoa? Lue täältä.
Ihmisen elimistö altistuu nykyaikana ennen näkemättömälle ulkoisten haittatekijöiden kuormitukselle – esimerkiksi ilmansaasteita, elintarvikkeiden lisäaineita ja kosmetiikkaa ja muita arjen kemikaaleja on vaikea välttää.
Normaalisti elimistö pystyy poistamaan ei-toivotut aineet munuaisten, maksan, ruoansulatuksen ja uloshengityksen kautta. Detoxin puolestapuhujien mukaan elimistön soluihin kertyvät haitta-aineet voivat kuitenkin aiheuttaa fyysisesti tuntuvia oireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, ihon epäpuhtauksia, ylipainoa ja ruoansulatusvaivoja.
Tilannetta voisi tällöin korjata esimerkiksi vaihtamalla epäterveelliset ruoat pelkkään nestemäiseen ravintoon, jolloin kuona-aineet lähes kirjaimellisesti huuhtoutuvat pois elimistöä kuormittamasta ja siellä salavihkaa tuhojaan tekemästä – ainakin teoriassa.
Millaisia detox-kuureja on?
Pelkkään nesteen nauttimiseen perustuvien detox-kuurien, joissa siis juodaan useita litroja vettä tai mehuja päivässä, lisäksi elimistön puhdistukseen on laadittu myös tiukasti rajoitettuja ruokavalioita, jotka tavallisesti koostuvat kasviksista ja hedelmistä, mieluiten luomuna, ja kenties vähärasvaisesta kalasta ja siipikarjan lihasta.
Elimistön puhdistamiseen on myös tarjolla laaja kirjo erilaisia tuotteita: ravintolisiä, yrttivalmisteita ja luontaistuotteita niin juomina, tippoina, tabletteina, kapseleina kuin jauheinakin ja jopa laastareina.
Tuotteiden luvataan muun muassa edistävän maksan toimintaa, vauhdittavan elimistöön kertyneiden kuona-aineiden poistumista ja nopeuttavan aineenvaihduntaa.
Yleisimpiä detox-menetelmiä
Detox-suolihuuhtelut
Paksusuoli tyhjennetään pumppaamalla sinne lämmintä vettä. Suolihuuhtelukäsittelyjä antavien mukaan huuhtelu auttaa erilaisiin vaivoihin, kuten ihottumiin ja ahdistukseen.
Tutkimusten mukaan liiallisella suolihuuhteluilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia, esimerkiksi kouristuksia, oksentelua, munuaisten toiminnan häiriöitä ja vesimyrkytys.
Äärimmäisyyksiä
Viimeisimpiä detox-villityksiä
on kahvijuoman käyttäminen peräruiskeena suolihuuhteluun. Kahvihuuhtelun väitetään poistavan myrkkyjä, puhdistava ja lievittävän kipuja. Luvattuja vaikutuksia ei kuitenkaan ole osoitettu, mikä tuskin yllättää moniakaan. Kahvilla terästettyjen suolihuuhteluiden epäillään jopa liittyvän useisiin kuolemantapauksiin.
DETOX KAHVI-SUOLIHUUHTELULLA!? Kahvia EI kannata pumpata suoleensa!
Happo-emäs-detoxin ideana on syödä viikosta kolmeen viikon kuurina ravintoa, josta 2/3 on emäksisiä, kuten kasvikset ja hedelmät ja 1/3 haponeritystä edistäviä ruoka-aineita, kuten kalaa, siipikarjan lihaa ja viljaa. Tavoitteena on saada elimistöön terveellinen pH, joka vähentäisi luiden haurastumisen, diabeteksen ja syövän riskiä.
Mehu-detox
Mehu-detoxkuurilla ei syödä kiinteää ravintoa vähintään 3 vuorokauteen. Kun juodaan tuoremehuja, elimistön pitäisi saada hyväätekevää antioksidanttihuuhtelua.
Jos mehupaastoa pitää kovin pitkään ja usein, elimistö jaa paitsi tarvitsemaansa proteiinia ja lihakset hupenevat ja paino laskee.
Muutama päivä ei haittaa, kun ei latki mehua yli 3 litraa vuorokaudessa. Jos juo kovin paljon liikaa nestettä, kivennäisaineet ja vitamiinit huuhtoutuvat virtsan mukana elimistöstä. Ylilääkäri Jens Andersenin mukaan henkilöjen, joiden terveydentila on heikko, vanhusten ja raskaana olevien ei pidä ryhtyä mehupaastolle, sillä näillä ryhmillä on usein jo ennestään kivennäis- ja vitamiinivajausta.
Hiiva-detox
Hiiva-detoxkuurilla pyritään hillitsemään Candida-hiivasienen lisääntymistä suolistossa. Hiivakuurien kannattajien mukaan stressialttius, hiivatulehdukset ja päänsärky ovat oireita hiivasienen liikakasvusta. Hiivan lisääntymistä voi pitää kurissa syömällä esimerkiksi valkosipulia, maitohappobakteereja ja sitruunaa ja välttämällä sokeria.
Detox-kuurien suurista lupauksista huolimatta tieteellisiä todisteita kuurien toimivuudesta on vaikea löytää, eikä elimistöä vaikuttaisi olevan mahdollista puhdistaa kuureilla.
Vuonna 2009 brittiläinen tutkijaryhmä otti yhteyttä viiteentoista detox-tuotteiden valmistajaan ja pyysi näiltä tieteellistä näyttöä siitä, että tuotteet todella poistivat elimistöstä myrkkyjä, mutta yksikään valmistaja ei vastannut kyselyyn.
Elimistön puhdistukseen tarkoitettujen ruokavalioiden tueksi tutkittua tietoa on niin ikään niukalti. Vuonna 2014 julkaistussa katsaustutkimuksessa tutkijat kävivät läpi aiheesta tehtyjä tutkimuksia, ja kävi ilmi, ettei ruokavalioiden tehosta ollut näyttöä.
Kööpenhaminan yliopiston liikunta- ja ravitsemusinstituutin lehtorin, ylilääkäri Jens Andersenin mukaan yksikään tutkimus ei tällä hetkellä todista detox-kuurien tehoa.
Detoxin lupausten takana on usein mielikuva elimistöstä kuin vanhana talona, jonka nurkkiin on pinttynyt kaikenlaista haitallista likaa ja jonka putkisto on lähes tukossa kuonasta.
Tarvitaan siis tehopuhdistusta, jonka avulla röörit jälleen vetävät kuin uudet ja joka nurkka hohtaa. Elimistö ei kuitenkaan toimi aivan näin, vaan se poistaa jo muutenkin jatkuvasti ja tehokkaasti tarpeettomia ja haitallisia aineita ulosteen, virtsan ja uloshengityksen mukana.
Puhdistuskuurit ovat siis elimistölle periaatteessa tarpeettomia, ja ylettömistä sekä äärimmäisistä kuureista voi olla jopa haittaa. Esimerkiksi nestepaastossa on tärkeää, ettei nesteitä juoda liikaa ja liian pitkään, sillä silloin elimistöstä voidaan huuhtoa pois liikaa myös sen toiminnoille tärkeitä suoloja ja vitamiineja.
Tieteellisestä näkökulmasta mehukuurit, suolihuuhtelut ja muut detox-menetelmät vaikuttavat olevan lähinnä muoti-ilmiöitä, joilla pyritään myymään tuotteita ja palveluja.
Detox-kuurien periaatteita voi kuitenkin maalaisjärjellä soveltaa omaan hyvinvointiinsa. Vaikka elimistöä ei saakaan putsattua nesteillä huuhtomalla tai saunassa hikoilemalla, esimerkiksi tuoreista, lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettu ruoka on elimistölle aina terveellisempää tarjottavaa kuin ravintoarvoiltaan niukka, pitkälle jalostettu ruoka.
Kasviksiin, kalaan ja siipikarjan lihaan painottuva, rajoitetun ajan tiukasti noudatettava ruokavalio voi myös olla hyvä lähtölaukaus terveellisemmille elämäntavoille – elimistö huolehtii puhdistumisestaan itse, kun ei rasita sitä epäterveellisillä ruuilla, juomilla ja huonoilla tottumuksilla.
TOP 10: Eniten torjunta-ainejäämiä sisältävät elintarvikkeet
Tanskan Elintarvikeviraston torjunta-aineturvallisuusosaston ja Elintarvikeinstituutti DTU:n tilaston mukaan 10 tavallista tuontielintarviketta sisältävät 75 % ruuan torjunta-ainejäämistä.
Jos siis haluaa puhdasta ruokaa, voi kyseisissä elintarvikkeissa panostaa luomuun. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Lisäksi kotimaisissa elintarvikkeissa on säännönmukaisesti vähemmän torjunta-ainejäämiä kuin tuontielintarvikkeissa. Esimerkiksi kotimaisia omenia ei poimimisen jälkeen käsitellä torjunta-aineilla lainkaan.
Tutkituista tuontielintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä sisältäneet:
NÄISTÄ TORJUNTA-AINEJÄÄMÄT KERTYVÄT Tuontivehnässä on eniten torjunta-ainejäämiä. KAIKISSA (100 %) tutkituissa erissä oli torjunta-aineita. Toiseksi eniten torjunta-aineita oli tuontipäärynöissä, kolmanneksi eniten tuontimansikoissa, neljänneksi tuontiviinirypäleissä, sitten tuontiomenissa, tuontikurkuissa, tuontitomaateissa, tuontisalaatissa, punaviinissä ja tuontiperunoissa. *Lähteet:Tanskan elintarvikevirasto, DTU-elintarvikeinsituutti ja Tanskan luonnonsuojeluliitto*
Ei voi. Kuona-aineet poistuvat elimistöstä virtsan, ulosteen ja uloshengityksen mukana. Hien mukana elimistöstä poistuu vain vettä ja suoloja. Rankkakaan treeni tai saunassa hikoileminen ei siis puhdista elimistöä, vaikka muuten hyvää tekeekin.
Kyllä. Jos runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävästä ruokavaliosta siirrytään kasvispainotteiseen ruokavalioon tai pelkkään nesteeseen, kiloja kyllä karisee. Tämä ei tosin johdu siitä, että elimistö "puhdistuu", vaan nesteen poistumisesta ja energiansaannin vähenemisestä.
Poistaako hieronta myrkkyjä elimistöstä?
Ei poista. Rankan treenin jälkeen lihasten hierominen voi vauhdittaa verenkiertoa, jolloin myös hapen ja ravintoaineiden kulku lihaksiin tehostuu. Munuaiset ja maksa poistavat automaattisesti lihaksissa syntyvät kuona-aineet kuitenkin joka tapauksessa, eikä tätä prosessia voi merkittävästi nopeuttaa hieronnalla. Hieronta tuntuu silti hyvältä ja rentouttaa lihaksia.
Voiko detox-kuureilla poistaa ympäristömyrkkyjä elimistöstä?
Ei voi. Elimistöön joutuvat ilmansaasteet ja ympäristömyrkyt kerääntyvät rasvakudokseen, joten niitä voi poistaa vain rasvakudosta vähentämällä. Kertymistä voi ehkäistä minimoimalla elimistöönsä kertyvää kemikaalikuormitusta.