5 hyvää syytä hankkia sähköpöytä
Jos sinulla ei vielä ole säädettävää sähköpöytää, on aika harkita sen hankkimista. Se on hyödyksi sekä terveydelle että työteholle. Lue kaikki hyödyt jutustamme.
Jos sinulla ei vielä ole säädettävää sähköpöytää, on aika harkita sen hankkimista. Se on hyödyksi sekä terveydelle että työteholle. Lue kaikki hyödyt jutustamme.
VAIHTELE KORKEUTTA – työpäivän aikana, niin et jämähdä yhteen asentoon pitkäksi aikaa.
Alkuun voi tuntua hankalalta keskittyä töihin seisten, mutta kokeile ja yritä totutella uuteen asentoon – asennon vaihtelulla on hurjasti etuja puolellaan.
Paras työskentelyasento on aina se seuraava asento, ja siihen säädettävä sähköpöytä sopii hyvin, koska sen avulla on helppo vaihtaa työasentoa istumisen ja seisomisen välillä. Yksi ja sama työasento, kuten näytön ääressä istuminen, kuormittaa kehoa ja aiheuttaa helposti kulumia. Juuri siksi on tärkeää vaihtaa työasentoa mahdollisimman usein, niin välttyy kulumiltaja niska-hartiaseudun, käsien sekä selän vaivoilta.
Pitkä päivittäinen istuminen kostautuu jaloille, joiden normaalisti pitää kantaa pääosa kehon painosta. Istuessa takamuksen ja reisien suuret lihakset eivät saa juuri lainkaan tehtävää. Seisomaan nouseminen sen sijaan aktivoi useita lihaksia. Jalkojen lisäksi seisominen haastaa keskikehon lihaksia merkittävästi enemmän kuin tavanomainen istuminen.
Varsinkin koronapandemian aikana kotona työskentelystä on tullut uusi normi. Se on kuitenkin osoittautunut monille haasteelliseksi, jos työpisteenä on sohva, sohvapöytä tai keittiön ruokapöytä. Jos siis kotona työskentelystä on tullut osa arkea, on syytä investoida parempiin työskentelyoloihin hankkimalla sähköpöytä. Niitä on saatavilla monen kokoisia, pienistä 70 cm:n levyisistä alkaen aina niin suuriin kuin työtilaan vain mahtuu.
Ajoittainen seisomaan nouseminen työn ääressä saa myös energiankulutukseen vauhtia, vaikka vain seisoisi paikoillaan. Seisoessa täytyy aktivoida useampia lihasryhmiä kuin istuessa, mikä vaatii enemmän energiaa. Kuinka paljon, siitä ei ole varmaa tietoa, mutta ainakin yhden tutkimuksen mukaan toimistotyöläiset, jotka joutuivat aiemman istumisen sijaan seisomaan kolme tuntia työajastaan, kuluttivat 50 kcal tunnissa enemmän. Yhdessä työviikossa siitä kertyy jo 750 kcal aiempaa enemmän.
Jokainen toimistotyötä tekevä tietää, miten tuolissa painuu helposti kasaan päivän edetessä, ja yksinkertainen ratkaisu siihen on nousta seisomaan. On myös viitteitä siitä, että asennon vaihdos voi antaa energiaa, jolla työskentelytehokin paranee.
Esimerkiksi brittiläinen 146 toimistotyöntekijää koskenut tutkimus osoitti, että sähköpöytä auttoi työntekijöitä seisomaan 80 minuuttia enemmän päivittäin, mikä sai heidät sitoutumaan työhön paremmin ja suoriutumaan siitä paremmin. Ohessa joitakin vinkkejä, joiden avulla muistat nousta välillä:
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 5/2022.