Näin saat etäisyyttä työhön vapaalla

Erottamalla johdonmukaisesti työn ja vapaa-ajan voit ehkäistä uupumista ja parisuhdeongelmia. Tässä jutussa kerrotaan, miten vältyt ristiriitatilanteilta.

Nainen tekee stressaantuneena töitä kotona

Määräät itse omista asioistasi. Vain sinä voit tietää, mitä tasapaino vaatii elämäntilanteessasi.

© iStock

Työn ja vapaa-ajan erottaminen

Valtaosa aikuisista toivoo, että työ, opiskelu, perhe-elämä ja harrastukset olisivat sopivassa suhteessa toisiinsa. Tavoiteltu tasapaino jää kuitenkin haaveeksi silloin, kun työntekoon menee enemmän aikaa ja voimavaroja kuin oikeastaan pitäisi. Epäsuhta johtuu usein siitä, että työ on hiipinyt kotiin.

Tapaus 1 - Paine pitempiin päiviin ahdistaa

Asiantuntija: Avoin keskustelu puhdistaa ilmaa

On tärkeää saada ensin varmuus siitä, että oma työpanos on riittävä ja että se vastaa vaatimuksia. Ongelmallista tilannetta on hyvä käydä läpi esimiehen kanssa. Luottamuksellinen keskustelu työajasta ja -tehtävistä voi auttaa sekä itseä että johtoa näkemään kehitysmahdollisuuksia ja niiden kautta ratkaisemaan ongelman. Avoimuus työ­kavereiden suuntaan voi palkita entistä rennommalla työilmapiirillä.

Liukuva työaika ei ole ainoa joustoa lisäävä ratkaisu. Ehkä työnantajan kanssa on mahdollista sopia etätyöstä. Jos voit hoitaa ainakin osan tehtävistä kotoa, sinulla on paremmat mahdollisuudet järjestää asiat niin, että pääset hakemaan lapset päiväkodista ennen varsinaisen työajan päättymistä. Etätyössä pitää varoa, ettei työ- ja vapaa-ajan raja hämärry.

Älä anna työvälineiden pompottaa itseäsi. Minimoi viestihälytykset, jotka kääntävät huomiosi pois siitä, mitä olet tekemässä. Tukemalla keskittymiskykyäsi tehostat toimintaasi – ja säästät aikaa.

Tee työsi sovitulla tavalla, niin sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä silloinkaan, kun lähdet kotiin ensimmäisenä.

Kysy lapsiltasi, olisiko heistä ihan kauheaa, jos heidät hakisi päiväkodista välillä joku muu kuin sinä.

Tapaus 2 - Mehut vie koti eikä työ

Asiantuntija: Kaikkea ei ole aina pakko tehdä itse

Työhyvinvointi ja jaksa­minen liittyvät toisiinsa. Se, että pitää ammatistaan ja viihtyy työssään, auttaa nauttimaan elämästä ja välttämään voimavarojen ehtymistä. Tyytyväisen ihmisen on helpompi saada energia riittämään myös silloin, kun ottaa koville – sekä töissä että kotona.

Työhön pakeneminen voi olla oire siitä, että kotona ei ole kaikki niin hyvin kuin voisi olla. Jos esimerkiksi vastuu kotitöistä painaa, tehtävien jakamisesta on syytä keskustella senkin uhalla, että syntyy konflikti. Mieti myös, millainen ihminen haluaisit olla ja millainen todella olet, ja koeta muuttaa tilannetta, jos ne ovat ristiriidassa.

On hyvä muistuttaa itselleen, että onnellinen perhe-elämä on enemmän kuin siisti koti ja säännölliset ruoka-ajat. Jos perheenjäsenet vain asuvat saman katon alla tekemättä asioita yhdessä, perhe toimii vajavaisesti. Pienet lapset odottavat vanhemmiltaan aitoa läsnäoloa. Pohdi siis asioiden tärkeysjärjestystä.

Älä syyllistä itseäsi, kun sinusta alkaa tuntua siltä, ettet voi revetä joka paikkaan. Vapaa-ajalla on tarkoitus palautua, eikä toisen vuoron tekeminen kotona palvele tätä päämäärää. Kun väsyy, hermo kiristyy – eikä sitten ole kenelläkään enää hauskaa. Jos perheenjäsenten apu ei kevennä taakkaa, harkitse ostopalveluita.

Tapaus 3 - Vastuu painaa kaiken aikaa

Asiantuntija: Saatat vaatia itse itseltäsi liikaa

Yritä nimetä ne asiat, jotka hiertävät mieltäsi. Pane ongelmat tärkeysjärjestykseen ja pohdi, millaiset ratkaisut ovat realistisia. Tutki myös kompromissien mahdollisuutta. Vasta kun olet pukenut pulmat ja niiden mahdolliset ratkaisut sanoiksi, voit puhua niistä.

Ota ongelmat ja ratkaisu­ehdotukset puheeksi kotona ja työpaikalla. Asia voi koskea aikuisten lisäksi lapsia.

Tarkastele kriittisesti sinuun kohdistuvia odotuksia. Osa niistä voi olla lähtöisin sinusta itsestäsi. Tutki myös yksityis- ja ammattiminääsi. Saatat tunnistaa rooleja eli käyttäytymis- ja asennoitumismalleja, jotka kasvattavat hermopainetta sekä kotona että töissä. Jos oma vaatimustaso on erittäin korkea, vaarana on ylisuorittaminen.

Jos tuntuu, ettei saa mitään aikaan, kannattaa havainnollistaa itselle, mitä kaikkea saa tehtyä. Se käy helposti pitämällä päivän mittaan kirjaa tekemisistä.