Tutkimus: Suklaasta voi tehdä terveellisempää tulevaisuudessa

Ryhmä tutkijoita uskoo keksineensä vähärasvaisen suklaan kaavan.

Nainen syö suklaata

SUKLAA – Vähemmän rasvaa, sama nautinto. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta!

© iStock

Herahtaako vesi kielelle, kun joku tarjoaa palan hyvää suklaata?

Nyt on hyviä uutisia suklaan ystäville. Leedsin yliopiston tutkijat väittävät keksineensä, mikä tekee suklaasta niin vastustamattoman herkun. Samalla löytyi vastaus siihen, miten suklaasta voidaan tehdä terveellisempää.

Tutkimuksen mukaan suklaan vetovoima piilee ensisijaisesti sen koostumuksessa, joka muuttuu radikaalisti sillä välin, kun se siirtyy puraisusta kielelle sulamaan. Tämä tunne on mahdollista säilyttää, vaikka suklaan rasvapitoisuutta vähennettäisiinkin.

Monikanavaisen makutunnistinjärjestelmän eli e-kielen tai keinokielen avulla tutkimuksessa purettiin osiinsa tapahtumaketju, jossa kiinteä suklaa muuttuu silkin­sileäksi ja suussasulavan pehmeäksi liuokseksi.

Suklaan uloin rasvakerros yhdessä syljen kanssa saa suklaan muuttumaan koostumukseltaan kermaiseksi ja sulamaan suussa.

Sisemmällä suklaassa olevalla rasvalla on paljon vähemmän merkitystä. Tästä syystä johtopäätös on, että tulevaisuudessa voitaneen merkittävästi vähentää suklaan – samoin jäätelön, voin ja juuston – rasvapitoisuutta menettämättä sen makua ja suutuntumaa.

3 (tumman) suklaan hyvää ominaisuutta

Suklaa on nykyiselläänkin terveellistä – kunhan se on tummaa ja siinä on 60–70 % kaakaota.

Vahvistaa verenkiertoa

Kaakaopavuissa on runsaasti flavonoideja, erittäin vahvoja antioksidantteja, jotka suojaavat verenkiertoa. Tummaa suklaata säännöllisesti syövillä on tutkitusti 37 prosenttia muita pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä 29 prosenttia pienempi sydänkohtauksen riski.

Antaa energiaa

Tummassa suklaassa on samoja virkistäviä ominaisuuksia kuin kahvissa. Tämä johtuu kaakaopapujen sisältämästä teobromiinista. Tumman suklaan on osoitettu voivan myös edistää suorituskykyä treenin aikana.

Punajuuren tavoin tumma suklaa vauhdittaa elimistön nitraatintuotantoa, mikä laajentaa verisuonia ja parantaa hapenottokykyä.

Pitää kylläisenä

Kaakaovoi koostuu pääasiassa sellaisista rasvahapoista, jotka viipyvät pitkään mahalaukussa ja viestittävät aivoille, ettei juuri nyt tarvita lisää ravintoa.

Henkilöt, jotka aloittavat päivänsä annoksella tummaa suklaata, syövät tutkitusti loppupäivänä 17 prosenttia vähemmän kuin henkilöt, jotka aloittavat päivänsä maitosuklaalla.

Lähde: Leedsin yliopisto

Kunto Plus nro. 8/2023