Tutkimus: Suklaasta voi tehdä terveellisempää tulevaisuudessa
Ryhmä tutkijoita uskoo keksineensä vähärasvaisen suklaan kaavan.
Ryhmä tutkijoita uskoo keksineensä vähärasvaisen suklaan kaavan.
Nyt on hyviä uutisia suklaan ystäville. Leedsin yliopiston tutkijat väittävät keksineensä, mikä tekee suklaasta niin vastustamattoman herkun. Samalla löytyi vastaus siihen, miten suklaasta voidaan tehdä terveellisempää.
Tutkimuksen mukaan suklaan vetovoima piilee ensisijaisesti sen koostumuksessa, joka muuttuu radikaalisti sillä välin, kun se siirtyy puraisusta kielelle sulamaan. Tämä tunne on mahdollista säilyttää, vaikka suklaan rasvapitoisuutta vähennettäisiinkin.
Monikanavaisen makutunnistinjärjestelmän eli e-kielen tai keinokielen avulla tutkimuksessa purettiin osiinsa tapahtumaketju, jossa kiinteä suklaa muuttuu silkinsileäksi ja suussasulavan pehmeäksi liuokseksi.
Suklaan uloin rasvakerros yhdessä syljen kanssa saa suklaan muuttumaan koostumukseltaan kermaiseksi ja sulamaan suussa.
Sisemmällä suklaassa olevalla rasvalla on paljon vähemmän merkitystä. Tästä syystä johtopäätös on, että tulevaisuudessa voitaneen merkittävästi vähentää suklaan – samoin jäätelön, voin ja juuston – rasvapitoisuutta menettämättä sen makua ja suutuntumaa.
Lähde: Leedsin yliopisto
Kunto Plus nro. 8/2023