Pitääkö syödä hiilihydraattia, jotta on energiaa treenata?

Keto, LCHF, paleo... erilaisia vähähiilihydraattisia ruokavalioita riittää, mutta sopivatko vähähiilihydraattinen ruokavalio ja harjoittelu yhteen? Se riippuu harjoittelun intensiivisyydestä. Lue lisää tästä.

Treenaava nainen.

LOW CARB – Lihakset tarvitsevat glykogeenia toimiakseen, mutta ne voivat saada sitä sekä hiilihydraatista että rasvasta.

© iStock

Vastaus riippuu harjoittelun määrästä ja tavoitteista.

Jos treenaa harrastajana tunnin kerrallaan pari kolme kertaa viikossa, ei hiilihydraatinsaannistaan tarvitse huolehtia erityisesti – ellei syö low carb- tai ketoruokavalion mukaisesti – sillä tavanomaisesta ruokavaliosta kyllä saa yleensä riittävästi hiilihydraattia harrastajan lihasten glykogeeni- eli energiavarastojen täydentämiseen.

Usein puhuttaessa hiilihydraatista ja harjoittelusta ajatellaan vain nopeita hiilihydraatteja sisältävää pastaa ja vaaleaa leipää, mutta myös esimerkiksi juurekset ja palkokasvit sisältävät hiilihydraattia – niissä se vain on niin sanottua hidasta hiilihydraattia.

Eli kunhan ruokavalio sisältää monipuolisesti vihanneksia, energia kyllä riittää harjoitteluun.

Hiilihydraattien välttely ei kuitenkaan sinänsä mitenkään edistä harjoittelua, ja jos harjoittelu on tavanomaista harrastusta rankempaa, niin vähähiilihydraattinen ruokavalio voi jopa haitata tuloskehitystä.

Näin keho reagoi (pitkään) treeniin

  • Aluksi lihassolut käyttävät ensisijaista poltto­ainettaan eli aineenvaihdunnassa hiilihydraatista syntyvää glykogeenia.

  • Glykogeenivarastojen koko on rajallinen, joten mitä enemmän harjoittelee, sitä todennäköisemmin elimistö joutuu jossain vaiheessa siirtymään toissijaisen polttoaineen käyttöön. Nyrkkisääntö on, että glykogeenivarannot tyhjenevät puolentoista tunnin treenin jälkeen.

  • Glykogeenivarastojen ehtyessä lihakset alkavat polttaa rasvaa. Rasva ei kuitenkaan ole yhtä tehokas polttoaine, ja sen energia-aineenvaihdunta on hitaampaa kuin hiilihydraatin.

  • Jos lihakset pakotetaan toistuvasti käyttämään rasvaa, elimistö kyllä optimoi rasva-aineenvaihduntansa, mutta tutkimusten mukaan hiilihydraatin vähyys vaikuttaa silti tavoitteellisen harjoittelun tuloksiin.

Lähde: Kööpenhaminan liikunta- ja ravitsemus­tieteen laitoksen neurotieteen professori L. Nybo