Saamme aivan liikaa omega-6 rasvahappoja

Omega-6-rasvahapoista tulee ongelma, jos niitä nautitaan suhteessa paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoja. Valitettavasti useimpien ruokavaliossa rasvahappojen välillä on epäsuhta.

omega-6-rasvahappoja

Tutkimusten mukaan syömme 9–10 osaa kasviöljyä yhtä osaa kalaöljyä kohti. Keräilijä-metsästäjä-esi-isiemme ravinnossa ja perinteisessä kreetalaisessa ruokavaliossa suhde oli 1:1.

Myös perinteisessä intialaisessa ja japanilaisessa keittiössä on paljon parempi omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde kuin useimpien länsimaiden ruokavalioissa.

Yhtä paljon omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi ehkäistä kroonisia sairauksia ja jopa pidentää ikää.

Jos ruokavalio ja elämäntavat ovat muuten terveelliset, omega-3-ja omega-6-rasvahappoja suhde voi hyvin olla 1:5, kunhan syö enemmän omega-3-rasvahappoja sisältäviä ruoka-aineita kuin omega-6-rasvahappoja sisältäviä tuotteita. Ruokavalio on sitä terveellisempi, mitä parempi rasvahappojen tasapaino on.

Omega-6 syrjäyttää omega-3:n

Miten terveellisinä pidetyt omega-6-kasviöljyt ovat yhtäkkiä joutuneet roiston osaan? Tähän on olemassa biokemiallinen selitys, vaikka se onkin hieman mutkikas:

Kun omega-3-kalaöljyt ja omega-6-kasviöljyt ovat imeytyneet, ne asettuvat solukalvoihin. Solukalvoissa ne muodostavat hormonien kaltaisia merkkiaineita, eikosanoideja.

Nämä aineet vaikuttavat tulehdusten ja kipujen syntyyn, verisuonten joustavuuteen, verihiutaleiden paakkuuntumiseen ja sen seurauksena veritulppien muodostumiseen.

Omega-3-kalaöljyt ja omega-6-kasviöljyt ovat toistensa kilpailijoita merkkiaineiksi muuttumisessa. Koska kasviöljyjä on enemmän, syntyy niiden aineenvaihduntaan kuuluvia entsyymejä enemmän. Tästä syystä merkkiaineita muodostuu huomattavasti enemmän omega-6-kasviöljyistä kuin omega-3-kalaöljyistä.

Omega-3-kalaöljyt ehkäisevät huomattavasti omega-6-kasviöljyjä paremmin tulehduksia, veritulppia, alentavat verenpainetta ja suojaavat monilta muiltakin sairauksilta. Siksi on terveydelle haitallista, jos omega-3 ja omega-6 ovat epätasapainossa.

Omega-6:ta lymyää kaikkialla

Pelkkä kasvisöljyjen välttäminen ei auta, sillä omega-6:ta on piilossa monissa elintarvikkeissa aina leivästä säilyketonnikalaan. Ongelma ei ole päivän kasvis- ja hedelmäannos eikä loraus öljyä, jota käytetään salaatinkastikkeeseen, vaan kaikki ne ruoka-aineet, joissa omega-6 on piilossa. Tällaisia ovat mm. leipä, pikanuudelit, leivonnaiset, keksit, makeiset, majoneesia sisältävät tuotteet, valmiskastikkeet, öljyyn säilötty tonnikala ja perunalastut.

Usein tuoteselosteessa lukee vain ”kasviöljyä”, mikä kätkee sisäänsä kaikki halvat kasviöljyt, kuten soija-, maissi-, auringonkukka- ja rypäleensiemenöljyn. Teollisuus käyttää eniten soijaöljyä. Yhdysvalloissa on laskettu, että noin 20 prosenttia kaikista väestön saamista kaloreista on peräisin soijaöljystä.

Tärkeintä olisi syödä enemmän kalaa. Valtava määrä tutkimuksia todistaa, että omega-3-rasvahapot ovat vahvin ase monia tulehdussairauksia vastaan.

Näissä omega-6 luuraa

Omega-6:ta lisätään moniin ruoka-aineisiin kasviöljynä, jolla nimellä se yleensä myös mainitaan tuoteselosteissa. Seuraavassa pahimmat piilot:

  • Paahdettu sipuli
  • Pikaruoka, esimerkiksi ranskanperunat
  • Leivonnaiset ja keksit
  • Liemikuutiot
  • Pussikeitot
  • Valmisruuat
  • Majoneesipohjaiset kastikkeet
  • Margariini
  • Einessalaatit
  • Tortillat
  • Perunalastut
  • Valmistaikinat
  • Kevytlevitteet
  • Kasvatetut eksoottiset kalat
  • Öljyyn säilötty kala
  • Friteeratut ruuat – myös kalaruuat
  • Muu kuin luomuliha