Pieni kalaöljyopas

Jos olet päättänyt täydentää ruokavaliotasi omega-3 -valmisteilla, olet varmasti huomannut, kuinka vaikea on valita monista eri tuotteista.

Pieni kalaöljyopas

Mikä omega-3-valmiste kannattaa valita.

Ovatko kapselit parempia kuin kalanmaksaöljy? Mikä on oikea annos? Vastaako hinta laatua ja tehoa? Ohessa vastauksia kysymyksiin.

Mikä on oikea annos?

Jos tarkoitus on tehostaa verenkiertoa, kannattaa syödä kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa tai päivittäin ravintolisäannos, jossa on 500–1 000 mg omega-3:a. Jos taas halutaan vähentää nivelkipuja tai lievittää mm. ihon tai ruuansulatuskanavan tulehdussairauksia, päivän annoksen pitää olla noin 3 000 mg, ja rasvaista kalaa tai omega-3-valmisteita on syötävä päivittäin.

LUE MYÖS: Mikä on tulehdus ja mikä inflammaatio?

Ovatko kalliit valmisteet parhaita?

Hinta ei aina ole laadun ja tehon tae. Kannattaa tarkistaa, mitä esimerkiksi 1 000 mg omega-3-kalaöljyä maksaa. Kalaöljy on usein tiivistettä, jossa omega-3-pitoisuus on noin 60 prosenttia. Joissakin kapseleissa pitoisuus on vain 35 prosenttia, jolloin niitä on syötävä enemmän, jotta saa 1 000 mg kalaöljyä.

Toimiiko kalanmaksaöljy?

Kalanmaksaöljy on puristettu kalan maksasta, minkä jälkeen se on puhdistettu ja siihen on lisätty antioksidantteja sekä usein myös A- ja D-vitamiinia. Kalanmaksaöljy on suhteellisen edullista, mutta siinä on paljon ylimääräistä rasvaa. Jos kalanmaksaöljyssä on vain 15 prosenttia omega-3:a, sitä on nautittava 5 millilitraa, että saa 750 mg omega-3:a. D-vitamiinilisä on yleensä paikallaan, mutta A-vitamiinin suhteen on syytä olla varovainen, sillä sitä ei pidä nauttia liikaa.

Onko hyljeöljy yhtä hyvää kuin kalaöljy?

Hyljeöljykapselit ja nestemäinen hyljeöljy ovat kalaöljyn vaihtoehtoja, joissa on yleensä 20–25 prosenttia omega-3:a. Kalasta ja nisäkkäistä peräisin oleva öljy on kemiallisesti erilaista, mutta varmaa tietoa ei ole siitä, kumpi on tehokkaampaa tai parempaa.

Ovatko kalaöljykapselit varmempia kuin kala?

Etenkin rasvaisissa kaloissa voi olla ympäristömyrkkyjä, kuten elohopeaa, pcb:tä ja dioksiinia. Viranomaiset vaativat, että kaikkien kalaöljytuotteiden vierasainepitoisuudet on tutkittu, joten niiden kohdalla ympöäristömyrkyistä ei tarvitse huolehtia.

Tuore kala on vähintäänkin yhtä hyvä kalaöljyn lähde, kun valitsee puhtaista vesistä pyydettyä kalaa. Kalassa on lisäksi muita terveellisiä aineita, kuten proteiinia. Viime aikoina on käyty kiivasta keskustelua kalaöljykapselien laadusta ja niiden hygieenistä laatua on arvosteltu, mikä toivottavasti on omiaan nostamaan niiden laatuvaatimuksia ja -tasoa. Kalaöljykapselin tuoreuden voi todeta rikkomalla sen ja maistelemalla sitä.

3 erilaista kapselia:

Näin paljon kalaöljyä saat

Olemme valinneet kolme erihintaista tuotetta ja verranneet, kuinka paljon kalaöljyä niissä on. Vertailussa ovat mukana vain kapselin sisältämät omega-3-rasvahapot – EPA ja DHA – eivätkä muut kapselien sisältämät aineet. Hinnat ovat vuodelta 2009.

Edullinen: Vitamar

100 kapselia 10,50 euroa
1 g kalaöljyä (2 kapselia)
maksaa 0,21 euroa

Keskihintainen: Möller

76 kapselia 15,80 euroa
1 g kalaöljyä (2 kapselia)
maksaa 0,41 euroa

Hintava: Eye Q

(sisältää kallista helokkiöljyä)
60 kapselia 25,40 euroa
1 gramma kalaöljyä (2 kapselia)
maksaa 0,84 euroa