Oikea öljytasapaino pienentää sairastumisriskiä

Tutkimuksissa ylistetään kilvan omega-3-rasvahappojen veritulppa-, sydäntauti-, syöpä-, kakkostyypin diabetes- ja allergiariskiä alentavaa vaikutusta sekä monia muita hyödyllisiä ominaisuuksi. Ongelmana vain on, että omega-3-rasvahappojen saanti ravinnosta jää liian vähäiseksi, kun sen sijaan omega-6-rasvahappoja saadaan aivan liikaa.

Rasvahappojen epätasapaino aiheuttaa elimistössä tulehdustilaa, mikä lisää monien sairauksien riskiä.

Ratkaisu on syödä enemmän omega-3-rasvahappoja ja tiedostaa, missä elintarvikkeissa on runsaasti omega-6-rasvahappoja. Esimerkiksi kekseissä (myös täysjyvä- ja luomukekseissä!) on usein runsaasti maissi-, auringonkukka- tai soijaöljystä peräisin olevia omega-6-rasvahappoja.

  • Omega-3: LOISTAVA VALINTA Omega-3-rasvahapot alentavat mm. sydänsairauksien sekä diabeteksen riskiä. Rasvainen kala on paras lähde. Vähintään 1 % päivän energiasta tulisi saada omega-3-rasvahapoista.

LUE MYÖS: Pitääkö käyttää kalaöljyravintolisää?

  • Omega-6: VÄHÄINEN SAANTI HYVÄKSI Omega-6-rasvahappoja sisältävät ruoka-aineet ovat sinänsä terveellisiä, mutta useimmat käyttävät niitä liikaa. Ne kumoavat omega-3:n hyvät vaikutukset ja mm. lisäävät veritulpan riskiä. Omega-6-rasvahappoja on kaikissa kasviöljyissä, pähkinöissä, levitteissä ja monissa pitkälle jalostetuissa elintarvikkeista. Päivän energiasta kaikkiaan 5–10 % tulisi olla peräisin omega-3- ja omega-6-rasvahapoista.

  • Omega-9: HYVÄ VALINTA Omega-9-rasvahappoja on oliiviöljyssä, pähkinöissä ja avokadossa. Nämä monityydyttymättömät rasvahapot pitämään veren kolesteroliarvot kurissa. Päivän energiasta 10–15 % saa olla peräisin kertatyydyttymättömästä rasvasta.