Syötkö pähkinöitä tai täysjyvää? Nämä ruokatottumukset pidentävät ikää

Neljä ruoka-ainetta voivat pidentää elinikää lähes 10 vuodella, osoittaa tuore tutkimus – eikä tehoon vaikuta se, milloin ruokatottumuksiaan muuttaa.

Nainen syö puuroa ja pähkinöitä elääkseen pidempään

TÄYSJYVÄ – ja pähkinät pidentävät odotettavissa olevaa elinikää.Elimistö tykkää, jos syö puuroa aamulla ja pähkinöitä välipalaksi.

© iStock

Enemmän vihanneksia, vähemmän lihaa, monipuolista eikä liikaa – ohjeet terveen ja pitkän elämän ruoka-valioon ovat tutut, mutta tiedätkö, mitkä ruoka-aineet vaikuttavat eniten elinajanodotteeseen?

Arvostetussa Nature-lehdessä julkaistussa kattavassa tutkimuksessa tarkasteltiin, miten ruokatottumusten muuttaminen terveellisemmiksi vaikuttaa elinajanodotteeseen ja voiko yksittäisillä ruoka-aineilla olla suoraa yhteyttä pidempään elämään.

Lähes puolen miljoonan britin ruokatottumukset kirjattiin ylös. Sitten tutkijat jakoivat heidät kahteen ryhmään – terveellisesti ja vähemmän terveellisesti syöviin – ja tarkkailivat, miten ruokatottumusten muuttaminen vaikutti heidän terveyteensä.

Tulokset ovat hämmästyttäviä. Niiden mukaan nelikymppinen, joka vaihtaa epäterveellisen ruokavalion terveelliseen eli ryhtyy noudattamaan pitkälti pohjoismaisten ravitsemussuosituksien kaltaisia Britannian virallisia ravitsemussuosituksia, elää huomattavasti pidempään. Miesten elinaika pitenee keskimäärin jopa 8,9 vuotta ja naisten 8,6 vuotta.

Neljä ratkaisevaa ruoka-ainetta

Eliniänodotteen kannalta tärkeintä on:

Ruokavalion muuttaminen kannattaa vielä korkeassakin iässä. Tutkimuksen mukaan aiemmin epäterveellisesti syöneet 70-vuotiaatkin voivat vielä tienata jopa 8 lisävuotta ryhtymällä noudattamaan ravitsemussuosituksia.

Mitä terveellisempään ruokavalioon siirrytään, sitä suurempi hyöty saadaan. Johtopäätös on, että perinteistä Välimeren ruokavaliota muistuttava Longevity-ruokavalio voi lisätä 10,8 vuotta miesten elämään ja 10,4 vuotta naisille.