Nainen pelaa tennistä
Haluaisitko elää mahdollisimman pitkään?

Kenties kannattaa aloittaa tennisharrastus.

© iStock

Tennis pidentää ikää

Tutkijat ovat ensi kertaa selvittäneet, millä liikuntamuodoilla voi treenata elämäänsä eniten ekstravuosia – ykkössijalle nousi tennis.

torstai 13. syyskuuta 2018 teksti Cecilie Dumanski

Pelaa tennistä, niin elät 10 vuotta pidempään

Tanskalaistutkijat ovat selvittäneet, mikä liikuntamuoto on paras valinta, jos toivoo mahdollisimman pitkää ikää. Tulokset ovat jokseenkin yllättäviä - mutta myös harvinaisen selkeitä: tenniksen pelaajat elävät lähes 10 vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät harrasta mitään liikuntaa.

Tulokset perustuvat yli 8 000 osallistujan väestötutkimukseen, jossa seurattiin 25 vuoden ajan osallistujien elintapoja ja selvitettiin muun muassa näiden liikuntatottumuksia.

Kaipaatko potkua painonpudotukseen? Katso vinkit muun muassa terveelliseen ruokavalioon sekä monipuoliseen treeniin!

Liikunnan sosiaalisuus tärkeänä tekijänä

Jos tennis ei innosta, voi pitkää ikää tavoitella muillakin keinoin. Tutkimus nimittäin osoittaa, että terveyden kannalta sosiaalisuus – vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa – on erittäin tärkeä tekijä.

Tämä näkyy tutkijoiden mukaan esimerkiksi siinä, että kuntosaleilla treenaajat elävät "vain" puolitoista vuotta pidempään kuin liikkumattomat ihmiset. Vaikka hikeä puskee ja lihakset saavat kyytiä, tälläinen treeni ei vaikuta läheskään yhtä paljon elinikään – ainakaan niillä, jotka treenaavat ylhäisessä yksinäisyydessä ottamatta kontaktia kanssatreenaajiin.

Jos siis tavoitteena on vielä saada 100 kynttilää synttärikakkuun, voi olla eduksi vaihtaa salitreeni johonkin muuhun lajiin. Tenniksen lisäksi on myös monia muita hyviä vaihtoehtoja, joilla elinvuosia voi kerryttää lisää: 

  • Sulkapallo: 6,2 vuotta
  • Jalkapallo: 4,7 vuotta
  • Pyöräily: 3,7 vuotta
  • Uinti: 3,4 vuotta
  • Juoksu: 3,2 vuotta
  • Voimistelu: 3,1 vuotta

Tutkimuksen tulokset vahvistavat, että lajivalinnan sijaan tärkeintä on liikkua muiden kanssa. Kokeile siis ensi kerralla treeniä kumppanin tai kaverin kanssa – kenties saatte molemmat lisävuosia elämään kunnon kohotuksen ohella.

Lue lisää muiden kanssa treenaamisen hyödyistä!

On tosin huomioitava, että eliniän pituuteen vaikuttavat luonnollisesti monet seikat, eikä tutkimuksessa voida osoittaa yksiselitteisesti juuri tietyn liikuntalajin olevan syynä pidentyneeseen elinaikaan, vaikka eri lajien ja pidentyneen elinajanodotteen välillä voitiinkiin todeta yhteys. Liikunnan hyödyt terveydelle ovat joka tapauksessa kiistattomat, ja tutkimus puoltaa myös yhteisöllisyyden kokemuksen ja vuorovaiktuksen muiden kanssa vaikuttavan myönteisesti hyvinvointiin ja terveyteen. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee