Pitääkö lihapullataikinan seistä?

Vanhastaan on neuvottu, että lihapullataikinaa pitää seisottaa hetki jääkaapissa. Tutkimme, onko se tosiaan tarpeen.

Lihapullia pannulla.

LIHAPULLAT – Lihapullataikinaa ei tarvitse seisottaa ennen paistamista.

© iStock

Perinteisesti on neuvottu, että valmiiksi sekoitetun lihapullataikinan pitää antaa vetäytyä jääkaapissa, ennen kuin se pyöritellään pannulle paistumaan.

Todellisuudessa massan jäähdyttämisellä ennen paistamista ei kuitenkaan ole mitään merkitystä pyöryköiden maun tai koostumuksen kannalta, eikä se vaikuta myöskään taikinan kykyyn sitoa nestettä.

Ei seisottamisesta toisaalta haittaakaan ole, kunhan se tapahtuu jääkaapissa eikä kestä paria tuntia enempää. Taikinan voi siis halutessaan sekoittaa jo vähän aiemmin päivällä – mutta ei vielä edellisenä päivänä.

Raaka jauheliha on itsessäänkin erittäin altis pilaantumiselle, ja kun lihapullataikinaan on vielä sekoitettu muita kotikeittiössä käsiteltyjä aineksia, niin sen seisottaminen pitkään antaa turhan paljon mahdollisuuksia sairauksia aiheuttavien bakteerien kasvulle.

Päältä rapeiden ja sisältä mehukkaiden pyöryköiden onnistumisen kannalta taikinan seisottamista tärkeämpää on se, ettei sitä ­sekoita liian pitkään. Varsinkin yleiskoneella tulee helposti sekoitettua taikinaa liikaa, jolloin pyöryköistä tulee kivikovia. Riittää, että ainekset sekoittuvat, mutta lihapullataikinaa ei pidä vaivata.

täydelli(sen terveelli)nen lihapullataikina

Sekoita ensin lihaan suola.

Näin se sitoo paremmin vettä eikä tarvitse niin paljon korppujauhoja pysyäkseen kasassa.

Raasta sipuli

tai hienonna se veitsellä silpuksi.
Näin saat enemmän makua, eikä lihapulliin jää näkyvästi törröttäviä sipulinpaloja.

Kasta lusikka tai sormet veteen

jokaisen pyörykän muotoilun jälkeen, niin taikina ei tartu kiinni ja lihapullista tulee kauniita ja pyöreitä.

Käytä kaurahiutaleita

korppujauhojen sijaan, niin saat enemmän kuitua.

Käytä kivennäisvettä,

niin taikinaan tulee vähemmän rasvaa kuin maidolla tai kermalla.

Nosta pullat pois pannulta.

Jos annat pyöryköiden seistä pannulla paistamisen jälkeen, ne imevät itseensä turhaan pannulta ylimääräistä rasvaa.

Käytä palkokasveja.

Vaihda jopa kolmannes lihasta linsseihin, papuihin tai kikherneisiin, niin säästät rahaa ja lisäät kuitua
– ja harva huomaa eroa valmiissa pyöryköissä!

Lähteet: kliininen ravitsemusterapeutti L. Josephsen ja Tanskan maataloustuottajien liiton ravitsemusosaston johtava neuvoja P. Holma