Omena avuksi painonpudotukseen

Tätä herkkua löytyy luultavasti joka kodin hedelmäkorista!

Nainen makaa nurmella vieressään hedelmistä tehty sydän

OMENA Kaikki hedelmät ovat terveellisiä, mutta omena on laihduttajalle oiva apu.

© iStock

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Mutta sen lisäksi omena voi uuden tutkimuksen mukaan olla avuksi myös painonpudotuksessa, vatsan tasapainossa ja suoliston terveydessä.

Tanskalaistutkimuksessa ylipainoiset naiset ja miehet söivät puoli kiloa omenoita päivittäin. Neljän viikon kuluttua osallistujat olivat laihtuneet keskimäärin kaksi kiloa.

Toisessa, rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että omena edistää sokerin ja rasvan palamista elimistössä. Syy ei ole vielä tutkijoiden tiedossa, mutta selitys voi olla omenan muihin hedelmiin verrattuna matala glykeeminen indeksi, joka tarkoittaa sitä, että verensokeri pysyy pidempään tasaisena ja kylläisyyden tunne säilyy.

Vain vähän energiaa sisältävä omena on laihduttajan ystävä siitäkin syystä, että se sisältää vain puolet banaanin, mangon tai viinirypäleiden kalorimäärästä – ja huomattavasti paljon vähemmän kaloreita kuin vaalea leipä. Jos siis vaihtaa kaksi päivittäistä vaaleaa leipäviipaletta yhteen omenaan, paino saattaa pudota jopa 8 kiloa.

Ovatko aspartaami ja light-juomat vaarallisia? Näin sanovat tutkimukset!

Hyviä suolistobakteereita omenasta

Mehukas hedelmä voi auttaa myös vatsan toiminnan tasapainottamisessa, sillä omena sisältää pektiini-nimistä ravintokuitua, joka kasvattaa suoliston hyvien bakteerien määrää. Omena voi siis edistää ruuansulatusta ja vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa jopa pienentämään suolistosyövän riskiä. Joillakin omena voi tosin aiheuttaa turvotusta, ja etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien kannattaa tunnustella yhteensopivuutta maltilla.

Omena alentaa myös sydän- ja verisuonitautien riskiä. Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että omenaa syövien naisten huonon LDL-kolesterolin taso oli muita alhaisempi, mikä voi auttaa ehkäisemään veritulppia.

Vaikutus johtuu todennäköisesti omenan sisältämästä kuidusta ja antioksidanteista.