Itämeren ruokavalio vahvistaa terveyttä – vaikkei laihtuisikaan
Sekä kolesteroli- että verensokeriarvot laskevat, jos syö terveellisiä pohjoismaisia raaka-aineita, vaikkei laihtuisikaan, osoittaa pohjoismainen tutkimus.
Sekä kolesteroli- että verensokeriarvot laskevat, jos syö terveellisiä pohjoismaisia raaka-aineita, vaikkei laihtuisikaan, osoittaa pohjoismainen tutkimus.
Kun syö kasviksia, täysjyvätuotteita, marjoja, kalaa ja rypsi- tai rapsiöljyä, elimistö kiittää. Pohjoismainen Itämeren ruokavalio toimii Välimeren ruokavalion tavoin ja vähentää muun muassa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Aiemmin hyödyt on yhdistetty painon pudotukseen, jonka tällä ruokavaliolla voi saavuttaa. Nyt on kuitenkin havaittu, että kolesteroli ja verensokeriarvot laskevat laihtumattakin.
200 yli 50-vuotiasta ylipainoista koehenkilöä eri Pohjoismaista, jaettiin kahteen ryhmään.
Toinen noudatti Itämeren ruokavaliota, toinen soi tavalliseen tapaansa. Puolen vuoden kuluttua veri- ja virtsanäytteet osoittivat, että pohjoismaista ruokaa syöneillä oli alhaisemmat kolesteroliarvot, vähemmän rasvaa veressä ja parempi sokeriaineenvaihdunta siinäkin tapauksessa, että koehenkilöjen paino ei laskenut ruokavaliolla.
Tutkijoiden mukaan selitys löytyy Itämeren ruokavalion rasvahappokoostumuksesta.
Kala ja rypsin tai rapsin öljy sisältävät rasvahappoja, jotka parantavat verensokeria, kolesteroliarvoja ja veren rasvapitoisuutta. Toki ylipainoisen kannattaa kaikesta huolimatta pyrkiä pudottamaan painoa, koska silloin hyödyt ovat vielä suuremmat.
Lähde: Kööpenhaminan yliopisto