Itämeren ruokavalio vahvistaa terveyttä – vaikkei laihtuisikaan

Sekä kolesteroli- että verensokeriarvot laskevat, jos syö terveellisiä pohjoismaisia raaka-aineita, vaikkei laihtuisikaan, osoittaa pohjoismainen tutkimus.

Pohjoismainen nainen keltaisessa rypsipellossa.

TERVEELLINEN RASVA rypsi on kaunista katsoa, ja siitä saadaan terveellistä rasvaa.

© iStock

Kun syö kasviksia, täysjyvätuotteita, marjoja, kalaa ja rypsi- tai rapsiöljyä, elimistö kiittää. Pohjoismainen Itämeren ruokavalio toimii Välimeren ruokavalion tavoin ja vähentää muun muassa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Aiemmin hyödyt on yhdistetty painon pudotukseen, jonka tällä ruokavaliolla voi saavuttaa. Nyt on kuitenkin havaittu, että kolesteroli ja verensokeriarvot laskevat laihtumattakin.

200 yli 50-vuotiasta ylipainoista koehenkilöä eri Pohjoismaista, jaettiin kahteen ryhmään.

Toinen noudatti Itämeren ruokavaliota, toinen soi tavalliseen tapaansa. Puolen vuoden kuluttua veri- ja virtsanäytteet osoittivat, että pohjoismaista ruokaa syöneillä oli alhaisemmat kolesteroliarvot, vähemmän rasvaa veressä ja parempi sokeriaineenvaihdunta siinäkin tapauksessa, että koehenkilöjen paino ei laskenut ruokavaliolla.

Ainutlaatuinen koostumus

Tutkijoiden mukaan selitys löytyy Itämeren ruokavalion rasvahappokoostumuksesta.

Kala ja rypsin tai rapsin öljy sisältävät rasvahappoja, jotka parantavat verensokeria, kolesteroliarvoja ja veren rasvapitoisuutta. Toki ylipainoisen kannattaa kaikesta huolimatta pyrkiä pudottamaan painoa, koska silloin hyödyt ovat vielä suuremmat.

TERVEELLISEN RASVAN LÄHTEET

© iStock

Rypsi ja rapsi

Rypsin ja rapsin kukat ovat kauniin keltaisia, ja niiden siemenistä saatava öljy on terveellistä.

Runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja omega-3-rasvahappoja, jotka yhdessä suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta.

© iStock

Siemenet

Paljon tyydyttymätöntä rasvaa. Pellavansiemenet ovat täynnä omegakolmosia ja lisäksi kaikissa siemenissä on ravintokuitua.

© iStock

Kala

Runsaasti tärkeitä omega-3-rasvahappoja, erityisesti EPA:a ja DHA:ta, jotka hillitsevät matalasteista tulehdusta ja ovat hyväksi sydämelle.

Lähde: Kööpenhaminan yliopisto

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background