Parhaat vinkit reseptien ymmärtämiseen

Haluaisitko kokata hyvien reseptien mukaan? Annamme parhaat vinkit reseptien lyhenneviidakkoon, avaamme ruuanlaittosanastoa ja neuvomme, miten onnistut.

Nainen noudattaa reseptiä

RESEPTIT – Reseptit ovat hyödyllisiä – ainakin, jos osaa noudattaa niitä.

© Jakob Helbig

Jäätkö sinäkin joskus tuijottamaan jääkaappiin kuin odottaen, että hyllyiltä putkahtaisi jokin ruuanlaittoidea? Silloin olet ehkä myös huomannut, että loistoideoita harvoin löytyy kaapin uumenista, eivätkä hätäisen kokkailun tulokset todellakaan ansaitse Michelin-tähtiä. Paljon paremmin onnistut, jos kokkaat jonkin hyvän reseptin pohjalta. Valmiista resepteistä saa sekä inspiraatiota että varmasti herkullisen lopputuloksen.

9 VINKKIÄ: Näin onnistut uuden reseptin avulla


1. Ennakkotyö: Etsi hyvä resepti

Ennen kuin lähdet umpimähkään selailemaan netin tai keittokirjojen ruokaohjeita, kannattaa miettiä, mitä oikeastaan haluat. Voit tarkentaa hakuasi miettimällä, tarvitsetko ohjeen arkiruokaa vai juhlaillallista varten, onko ruuan oltava terveellistä tai vegaanista tai haluatko käyttää jotain tiettyä, ehkä kotona valmiiksi jo olevaa raaka-ainetta.
Kaikki KUNTO PLUSsan herkulliset reseptit löydät täältä

2. Ajattele satokausittain

Aina ei riitä, että löydät mielestäsi parhaan mahdollisen ohjeen ja olet kätevä keittiössä, sillä esimerkiksi mansikkakakusta ei silti välttämättä tule suussasulavaa, jos teet sitä tammikuussa kaupan mauttomista tuontimarjoista. Mausteinen ja raskas pataruoka taas ei ole sopivin vaihtoehto aurinkoisena toukokuun päivänä.

Satokauden mukaisten raaka-aineiden käyttäminen on yleensä edullisin, ympäristöystävällisin ja maistuvin vaihtoehto, joten käytä mieluiten sitä, mikä kulloinkin on parhaimmillaan.

3. Varmista onnistuminen, lue ohje

Ohje löytyi, aika aloittaa ruuanlaitto. Jotta ruuasta tulisi sellaista kuin ohje lupaa, on hyvä muistaa yksi olennainen sääntö: lue ohje ensin kokonaan läpi. Ei ole mukava huomata kesken taikinanteon, että voin pitikin olla huoneenlämpöistä eikä jääkylmää, saati että ryhtyisi ruuanlaittoon tunti ennen vieraiden tuloa ja huomaisi sitten, että lihan olisi pitänyt marinoitua jääkaapissa yön yli tai että sen kypsymiseen menee neljä tuntia! Lue siis ohje alusta loppuun jo ruuanlaittoa suunnitellessasi ja noudata sitä sitten tekovaiheessa.

VINKKI: Voit säästää aikaa ­ostamalla osan aineista (puoli)valmiina, kuten tomaattikastikkeen tai pilkotut kasvikset.

4. Ainekset valmiiksi

Tarkista ensimmäiseksi, että kaikki tarvittavat aineet on hankittu tai saatavilla, ja ota ne valmiiksi esille.

Ota esille myös kaikki tarvittavat välineet, sillä taikinaa ei voi noin vain kaataa leivinpellille, jos ohjeessa käsketään paistamaan se kakkuvuoassa. Pyöreän vuoan sijaan voi kyllä käyttää kulmikasta, mutta vuoan koon on oltava suunnilleen sama kuin ohjeessa.

5. Maku ennen ulkonäköä

Kuvat auttavat hahmottamaan, miltä valmiin ruuan pitäisi näyttää. Älä kuitenkaan huolestu, jos oman kokkailusi lopputulos ei muistutakaan reseptin kuvaa sataprosenttisesti. Monet ruokakuvaajat ottavat valokuvat ruuasta ennen kuin se on täysin kypsää, koska ruuan värit ovat silloin kauneimmillaan, ja kuvia myös korjaillaan kuvankäsittelyohjelmien avulla.

6. Vinkit haltuun

Jos ruokaohjeessa on mukana vinkkejä, lue myös ne (joskin pienellä varauksella). Vinkit voivat kertoa esimerkiksi, miten saat valmistetuksi ruuan nopeammin tai helpommin, miten voit lisätä tai vaihtaa sen makua tai vaikka tehdä siitä enemmän lasten mieleisen.

7. Aistit käyttöön

Ohjetta kannattaa noudattaa tarkasti – mutta ei kuitenkaan sääntöä ilman poikkeusta! Varsinkin uunissa paistettaessa on syytä käyttää aistejaan, sillä uunit ovat erilaisia. Voit tarkistaa esimerkiksi leivonnaisten kypsyyttä kopauttamalla niiden pohjaa, katsomalla niiden väriä tai kokeilemalla, tarttuuko taikina tikkuun. Useimmat kotikokit ovat hiukan ohjeiden laatijoita hitaampia raaka-aineiden käsittelyssä, joten ruuan valmistamiseen kuluu usein enemmän aikaa kuin ohjeessa kerrotaan. Siksi kannattaa aloittaa ruuanlaitto aina valmistelemalla kaikki pestävä, leikattava ja hienonnettava ensin.

8. Mieti määrää

Laitatko ruokaa rakennusporukalle vai viisivuotiaan synttäreille? Tuleeko ruoka osaksi seisovaa pöytää vai pitääkö sen täyttää ainoana ruokana? Näitä on syytä pohtia ennen kuin valmistat ohjeen mukaisen määrän ruokaa. Monissa verkossa julkaistuissa ohjeissa on laskuri, johon voit syöttää haluamasi annosmäärän, jolloin laskuri muuntaa automaattisesti reseptiin tarvittavat määrät.

Jos lasket määriä itse, niin muista, että hiivan määrää ei yleensä tarvitse kaksinkertaistaa, vaikka leipoisi tupla-annoksen, koska hiiva on aktiivisempaa isossa taikinassa. Myös mausteiden määrän lisäämisessä kannattaa olla varovainen ja maistella ruokaa maustamisen aikana. Ota myös huomioon vuoan tai paistoastian koko, jotta ruoka varmasti mahtuu siihen.

9. Haluatko terveellistä ruokaa? Pidä silmällä ravintosisältöä

Ravintosisältöä ei ilmoiteta läheskään kaikissa ohjeissa, mutta jos valmistat ruokaa terveysnäkökulma edellä, kannattaa valita resepti, jossa se on annettu. On hyvä muistaa, että naisen energiantarve on keskimäärin 2 000 kcal päivässä, mutta laihduttaja tarvitsee vain noin 1 500 kcal päivittäin. Valitse mieluusti ohjeita, joissa on runsaasti ravintokuitua, koska se pitää pitkään kylläisenä ja vauhdittaa ruuansulatuksen toimintaa.
KALORILASKURI: Laske päivittäinen energiantarpeesi