Cecilia luopui iltanapostelusta: ”Olen tietoisempi siitä, mitä syön”

Cecilialla oli tapana herkutella esimerkiksi suklaalla iltaisin päivällisen jälkeen, eikä herkuttelu yleensä jäänyt yhteen palaan. Niinpä hän päätti luopua iltanapostelusta.

Cecilia pystyi irtautumaan iltanapostelusta 6 viikossa.

RUOKAVALION MUUTOS – Aiemmin Cecilia ahmi herkkuja iltaisin edes maistamatta niitä. Nyt hän tekee tietoisen valinnan, jos päättää joskus harvoin
syödä iltaruuan jälkeen vielä jotakin.

Kuudessa viikossa Cecilia selätti tottumuksensa napostella epäterveellisiä herkkuja päivällisen jälkeen. Ravitsemusasiantuntija Martin Kreutzer antoi hänelle tukea ja neuvoja ruokavalion muuttamiseen.

Jos sorrut itsekin usein iltanaposteluun, saat jutustamme hyviä neuvoja tottumusten muuttamiseen. Voit lukea artikkelista myös, miten iltanapostelun lopettaminen vaikutti Cecilian vointiin.

Pariskunta syömässä poppareita sohvalla, vaikka haluaisivat jättää iltanapostelun.

3 vinkkiä iltanapostelun lopettamiseen

Keittiö kiinni päivällisen jälkeen

Iltasyömisistä luopuminen vaatii tahdonvoimaa. Yritä syödä niin hyvin kylläisenä pitävä päivällinen, että pärjäät sillä aamuun asti. Älä anna itsesi lipsua yhtään: älä siis syö illalla mitään, ei edes hedelmää tai näkkileipää.

Tiedosta tarpeesi

Napostelun tarve kertoo joko todellisesta nälästä tai piintyneestä tavasta. Tiedosta siis, tarvitsetko iltapalaa siksi, että olet nälkäinen vai siksi, että olet vain tottunut siihen, että tähän aikaan päivästä syöt jotakin. Jos mieli tekee herkkuja muulloin kuin päivällisen jälkeen, se on ok, kunhan tiedostat, mitä syöt ja miksi.

Mene nukkumaan aiemmin

Voiko olla, että oletkin väsynyt ja syöt vain pysyäksesi hereillä? Silloin kannattaa mennä suoraa päätä nukkumaan! Näin lyhennät sitä aikaa, jolloin kaikkein todennäköisimmin sorrut vanhoihin tapoihisi. Lisäksi saat enemmän unta ja pysyt hereillä ilman lisäenergiaa.

Mikä muutoksessa on ollut parasta?

”Ensimmäiset viikot menivät hyvin, ja motivaationi oli huipussaan. Sen jälkeen tuntui vaikealta olla iltaisin syömättä mitään – edes appelsiinia.”

Mikä on ollut vaikeinta?

”Ne illat, kun meillä on ollut vieraita, enkä ole voinut syödä jälkiruokaa.”

Miten olet jaksanut jatkaa?

”Olen vain sanonut itselleni, että iltasyöminen ei ole edes vaihtoehto. Sen avulla pidättäytyminen on ollut yksinkertaista.”

Mitä olet oppinut?

”Aiemmin lojuin vain sohvalla ja ahmin sipsejä ja suklaata edes maistamatta niitä. Nyt mietin tarkemmin, minkä tarpeen syöminen täyttää, vai syönkö jotain vain tavan vuoksi, jolloin syömisestä on helpompi luopua.”

Millaisia tuloksia olet saanut?

”Sen lisäksi, että olen laihtunut melkein 3 kiloa ja vyötäröltä on kadonnut rutkasti senttejä, oloni ei ole yhtä turvonnut kuin aiemmin. Myös kaamosmasennus on helpottanut, ja minulla on enemmän virtaa. Ponkaisen aamuisin sängystä ylös täynnä energiaa, ja keho tuntuu kevyemmältä, kun paastoan päivällisestä aamiaiseen saakka.”

Oletko tyytyväinen tuloksiin?

”Kyllä. Aluksi tuijotin vain vaa'an lukemia, mutta nyt olen iloinen siitä, että olen tullut tietoisemmaksi siitä, mitä syön. Nyt erotan toisistaan tietoisen syömisen ja huomaamatta tapahtuvan ahmimisen.”

*Asiantuntija: ravitsemusasiantuntija M. Kreutzer