3 oikotietä litteään vatsaan

Lue konstit, joilla näytät hetkessä 5 kiloa kevyemmältä. Se on helpompaa kuin luuletkaan!

Haaveiletko litteästä vatsasta?

HAAVEILETKO LITTEÄSTÄ VATSASTA? Usko tai älä, mutta litteän vatsan voi saada myös muilla keinoin kuin pelkällä treenillä.

© J. Helbig

Tiesitkö, että litteän ja vahvan vatsan salaisuus ei välttämättä olekaan pelkästään kova treeni? Se, miten kannattelet kehoasi ja vatsaan suuntautuva palleahengitys vaikuttavat myös siihen, miten litteältä vatsa näyttää.

1. Ryhti vaikuttaa ulkonäköön

Pullauta vatsa ulos, anna yläselän pyöristyä ja olkapäiden kääntyä eteen – ja katso, miltä vatsan seutu näyttää. Suorista sitten selkä ja imaise vatsa sisään. Katso sivuprofiiliasi uudestaan. Eikö näytäkin erilaiselta?

Se, miten kannattelet itseäsi vaikuttaa siis suuresti siihen, miltä vatsan seutu näyttää. Jos seisot ryhdikkäästi ja keskivartalon core kontrollissa, näytät helposti useita kiloja hoikemmalta.

Huonoryhtinen nainen

HUONO RYHTI Treenatunkin ihmisen keskivartalo näyttää pullealta, jos annat olkapäiden painua eteen ja vatsan pullistua ulospäin. Tällöin myöskään hengitys ei kulje palleaan saakka, vaan hengität vain keuhkojen yläosilla.

© J. Helbig

Kiinnitä päivittäin huomiota siihen, miten kannat itseäsi. Harjoittele coren kontrolloimista esimerkiksi kaupan kassajonossa tai tietokoneen ääressä istuessa. Opettele pitämään keskivartalon syvissä lihaksissa pieni jännitys.

Aloita pyöräyttämällä olkapäät taakse ja laskemalla ne alas. Tuo lapaluita lähemmäs toisiaan ja avaa rintakehä. Kuvittele, että päälaestasi lähtee naru, joka kannattelee sinua. Näin seisot suorempana, ja leuan alle tulee pieni kaksoisleuka. Kallista lantiota eteen niin, ettei alaselkä ole notkolla. Jännitä samalla syvät vatsalihakset ja pakarat. Asento on valmis! Vatsan tulee tuntua tiukemmalta ja alaselän rennommalta.

Hyväryhtinen nainen kävelee

LITTEÄ VATSA Tältä näyttää, kun keskivartalon kontrolli on kunnossa. Näytät heti vähintään viisi kiloa hoikemmalta.

© J. Helbig

VINKKEJÄ VARTALON HALLINTAAN
Tarkista vartalon asento kokovartalopeilistä. Jos sellaista ei löydy kotoa, katso sivuprofiiliasi vaikka kaupan ikkunoista. Seiso peilin tai heijastavan ikkunan edessä ja katso, miten suuri ero profiiliin tulee riippuen siitä, seisotko keskivartalo hyvässä jännityksessä vai vatsa ulos pullahtaneena ja yläselkä pyöreänä.

2. Hengitystekniikka vaikuttaa ryhtiin

Kun vartalon asento on kunnossa, hengityselimistö voi tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Kun hengität oikein, aktivoit samalla vatsan lihakset.

Oikein sisään hengitettäessä rintakehä ja keskivartalo liikkuvat kevyesti ylös, alas ja sivuille, mikä treenaa osaltaan koko corea. Voit siis periaatteessa treenata keskivartalon syviä lihaksia jokaisella hengenvedolla, joita mahtuu yhteen vuorokauteen jopa 20 000!

Moni on kuitenkin keskellä kiireistä arkea ja istumatyön seurauksena unohtanut, miten hengitetään oikein. Aloita hengittämällä sisään oikein syvään niin, että hengitys kulkee vatsaan saakka – mitä enemmän teet tätä, sitä parempi. Vatsalihastreenin lisäksi kunnolla syvään hengittäminen rauhoittaa ja lievittää niska-, hartia- ja selkäkipuja.

VINKKEJÄ HENGITYKSEEN
Tee tämä helppo hengitysharjoitus päivittäin. Hengitä syvään vatsaan asti niin, että tunnet käden alla, kuinka vatsa nousee. Tunnet hengityksen alaselässä, vyötäröllä ja tietenkin vatsassa. Aktivoi lantionpohjan lihakset ja hengitä hitaasti ulos. Tee harjoitetta 3 x 10 toistoa päivittäin.

3. Liike kehittää corea

Saat treenattua kaikkia keskivartalon syviä lihaksia kerralla, kun yhdistät syvään hengittämisen eli palleahengityksen kävelyyn. Kävellessäsi vaikkapa pidempää lenkkiä tai suunnatessasi töissä kahviautomaatille annan selän kiertyä rennosti ja liikuta käsiä aktiivisesti askelten tahtiin.

Mitä enemmän kävelet, sitä enemmät treenaat myös corea – jonka lihaksistoa kutsutaan myös korsetiksi. Muista, että päivittäin tehdyt pienet asiat muuttuvat suuriksi ja tärkeiksi, kun niitä toistetaan päivittäin ja siksi niillä on vähintään yhtä suuri merkitys kuin varsinaisella treenaamisella.

LUE MYÖS: Treeniohjelma, jolla voit saada litteän vatsan ja vahvat vatsalihakset

VINKKEJÄ LIIKUNTAAN
Kävele vähintään 10 000 askelta päivässä. Yritä kävellä silloin tällöin myös paljain jaloin, sillä se on hyvää treeniä vatsalihaksille!