Ylikunnon yleiset oireet

Tuntuuko, ettei treeni tuota enää iloa eikä kehitystäkään tapahdu? Kenties olet treenannut jo liikaakin.

Nainen katsoo urheilukelloaan juoksulenkillä

Liikuntaa kannattaa aina harrastaa, mutta liika on liikaa siinäkin. Nämä oireet voivat kertoa jo ylikunnosta, johon ainoa toimiva hoitokeino on riittävä lepo. Paras tapa välttää ylikunto on kuunnella kehonsa viestejä: sairaana ei treeneihin ole asiaan ja toipilaana maltti on valttia. Arjen ja stressin kuormittaessa muutenkin kävely metsässä voi olla huomattavasti parempi liikunnan muoto kuin ankara salitreeni. Lepopäiviä kannattaa pitää vaikka mieli palaisikin treenaamaan: ne ovat pieni hinta siitä, ettei edessä ole lopulta jopa kuukausien treenikielto.

1. Raskas väsymys

Ylikuormituksesta johtuva väsymys ja uupumus ei mene enää ohi tavallisella levolla, eikä keho palaudu treenistä samalla tavoin kuin ennen.

2. Unihäiriöt

Ylikunto voi aiheuttaa erilaisia univaikeusia: toisilla se voi viedä yöunet, toiset taas voivat nukkua huomattavasti tavallista enemmän, mutta uni ei silti virkistä eikä tunnu edistävän palautumista.

3. Suorituskyvyn heikkeneminen

Lenkillä tossu ei enää nouse entiseen tapaan, salilla tuttu treeni tuntuu ylitsepääsemättömän raskaalta. Myös syke voi nousta pienemmästäkin rasituksesta tavanomaista korkeammalle.

4. Vastustuskyvyn heikkeneminen

Ylikuormittunut elimistö on myös alttiimpi sairauksille, kun virukset ja bakteerit pääsevät iskemään helpommin. Toipiuminen voi myös kestää tavallista pidempään.

5. Treenihaluttomuus

Ylikunto vaikuttaa myös mielialaan. Treenaaminen ei enää huvita, mieli on maassa ja olo ärtyisä.