Talviuinti tuli tavaksi ystävän kanssa: ”Gittan kanssa kaikki vain onnistuu helpommin”

Anne ei edes muista, montako kertaa hän on aloittanut treenaamisen – ja pian taas jo lopettanut. Nykyisin hän ei jätä koskaan väliin sunnuntaiaamun kävelytreffejä tärkeän ystävänsä kanssa.

TREENIKAVERI – Anne ja Gitta käyvät reippaalla kävelylenkillä joka sunnuntaiaamu. Lenkin jälkeen pulahdetaan vielä mereen – vuoden ympäri.

Jokaisena sunnuntaiaamuna viisikymppiset Anne ja Gitta suuntaavat reippaalle metsälenkille – ja pulahtavat sen päätteeksi mereen, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Vaikka ajatus aamulenkistä ei aina edellisenä iltana innosta, siitä ei lipsuta koskaan.

Treenatako yksin vai kaverin kanssa? Annelle valinta on selvä: hän ei voisi kuvitellakaan elämää ilman lenkkikaveriaan. Katso Annen vinkit kaverin kanssa treenaamiseen alta.

Anne, 55, lenkkeilee ja ui yhdessä entisen työkaverinsa Gittan kanssa

Mistä tunnette toisenne treenikaverisi kanssa?
”Gitta ja minä työskentelimme ennen samassa koulussa, ja olemme pitäneet yhteyttä sen jälkeenkin.”

Miten aloitte treenata yhdessä?
”Kävimme aluksi aina silloin tällöin yhdessä koiriemme kanssa lenkeillä, ja siitä tuli vähitellen tapa. Joitain vuosia sitten Gitta sairastui syöpään, ja itse olen kamppaillut masennuksen kanssa. Rankat kokemukset lähensivät meitä, ja tapaamisistamme tuli molemmille henkireikä, josta saimme voimia jaksaa taas eteenpäin.”

Miten treenaatte?
”Liikumme aina ulkosalla. Teemme noin kuuden kilometrin reippaita kävelylenkkejä metsässä, ja lenkin päätteeksi pulahdamme mereen uimaan – vuodenajasta riippumatta. Silloin tällöin käymme myös yhdessä lihaskunto- ja kestävyystreeneissä.”

Mitä kaverin kanssa saa treenistä irti?
”Olemme hyviä tsemppareita toisillemme. Yhdessä olemme rohkaistuneet uimaan meressä talvisinkin, ja kannustamme toisiamme pysymään kylmässä vedessä aina vähän pidempään. Gittan kanssa jaksan aina kävellä vähän reippaammin ja pidempään tai nostella raskaampia painoja. Kehittyminen pitää yllä myös treenimotivaatiota.”

TREENIKAVERI – ”Gittan kanssa lenkkeily innostaa elämään muutenkin terveemmin ja kiinnittämään enemmän huomiota esimerkiksi ruokavalioon.”

© Privat foto

Miten treeneistä pidetään kiinni?
”Olen sopinut Gittan kanssa, että lähden lenkille joka viikko. Voin luottaa siihen, että hän on paikalla joka sunnuntai kahdeksalta aamulla, vaikka itse tekisikin joskus mieli keksiä tekosyitä jättää aamu-uinti väliin. Kun tiedän, että Gitta odottaa minua, laitan kuitenkin kiltisti herätyskellon soimaan.”

Millaisia hyötyjä yhteistreenistä saa?
”Saan yhdessä liikkumisesta valtavasti iloa, energiaa ja onnistumisen kokemuksia, kun liikkeelle tulee lähdettyä. Tässä hoidetaan samalla sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia, sillä kävellessä on jotenkin helpompi myös jutella kaikesta. Kaverilta saa aina tukea vaikeina aikoina, mikä merkitsee paljon. Kuulumisiakaan ei tarvitse kerrata pitkältä ajalta – jatkamme vain siitä, mihin jäimme edellisellä viikolla.”