Lindan menestystarina: "Vaihdan treenivaatteet päälle heti kotiin päästyäni"

Toisen lapsensa syntymän jälkeen 35-vuotias Linda otti tavoitteekseen laihtua ja vahvistaa lihaskuntoaan. Lue, miten Lindan onnistui ottaa treeni osaksi kiireistä arkea, johon kuuluu työ, lapset ja kodista huolehtiminen.

Linda juoksukilpailussa

LINDA TREENAA KOHTI UUSIA TAVOITTEITA - äskettäin hän saavutti yhden tavoitteensa, kun pääsi maaliin 13 kilometrin kilpailussa.

Selkeän tavoitteen ­asettaminen

Halusin pudottaa painoani, saada lisää lihasvoimaa – sekä hieman omaa aikaa arjen pyörityksen keskelle. Tuntui ihanalta saada yhden liikunnalle varatun tunnin ajaksi tyhjentää pää kiireistä ja olla muutakin kuin äiti.

Hyvin suunniteltu, puoliksi treenattu

Aivan ensimmäiseksi sovin mieheni kanssa, että voisin äitiyslomani aikana käydä kahdesti viikossa treenaamassa. Valitsin lajiksi laitepilateksen, sillä sitä voi tehdä kuntonsa mukaan raskaammin tai kevyemmin. Pilatessali sijaitsi myös aivan kotimme lähellä, joten matkoihin ei tarvinnut tuhlata kallista aikaa. Äitiyslomani jälkeen aloitin vuorotyössä ja päätin alkaa treenata aina vapaapäivinä. Suunnittelin ja merkitsin vuorolistani mukaan aina kuukauden treenit etukäteen kalenteriin niin, että pääsin pilatestunneille kolme kertaa viikossa.

Haasteita matkan varrella

Vaikeusaste kasvoi huimasti, kun siirryin päivätyöhön työskentelemään aina kahdeksasta neljään. Treenille oli vaikea löytää aikaa, mutta sovimme mieheni kanssa järjestävämme omaa aikaa molemmille, ja itse halusin käyttää oman aikani liikkumiseen. Jatkoin laite­pilatesta kerran viikossa, minkä lisäksi aloin harrastaa juoksua, koska lenkille voi lähteä milloin vain aikaa löytyy. Nykyisin käyn viikolla kerran juoksemassa ja viikonloppuisin teen toisen lenkin. Arkisin liikkeelle lähtöä helpottaa, kun vaihdan juoksuvaatteisiin heti töistä päästyäni. Näin tuntuu, että lenkki on jo puoliksi tehty, eikä tule mieleenkään jäädä kotiin. Viikonloppuna lähden ulos heti, kun iltapala on syöty ja lapset pantu nukkumaan.

Uusista tavoitteista motivaatiota

Asetan jatkuvasti itselleni ­uusia tavoitteita. Osallistuin juuri 13 kilometrin juoksutapahtumaan ja seuraavaksi tähtäimessä on ensimmäinen puolimaraton. Otin myös tavoitteeksi käydä säännöllisesti hot joogassa vaihtelun vuoksi. Kokeiluista tulee vähitellen uusia tapoja, koska treenistä saa niin paljon energiaa. Liikunnasta on tullut jo rutiini muiden joukossa.

Suunnittelu kannattaa aina

Minulle on ollut valtavasti apua siitä, että merkitsen treenit kalenteriin – silloin ne ovat kuin kiveen hakatut. Matkan varrella ei ole tullut ihmeempiä kriisejä tai edes huonoja kausia. Toisaalta en myöskään soimaa itseäni, jos esimerkiksi jonain kiireisenä viikkona ehdin liikkumaan vain kahdesti. Joskus ei vain ehdi millään enempää, ja silloin se riittää minulle.

LINDAN ONNISTUMISEN AVAIMET

  • Laitepilates – Tunneilla saa hyvän treenin koko keholle, ja tuntuu, että aika tulee käytettyä todella tehokkaasti. Erilaisia tunteja fiiliksen mukaan vaihtelemalla saa myös harjoitteluun hauskaa vaihtelua.
  • Juoksuvalmentaja – Juoksuharrastuksessa alkuun pääsemisessä valmentajasta oli paljon apua. Hän laati minulle selkeän treeniohjelman, ja minun tuli raportoida hänelle jatkuvasti treeneistäni. Se oli todella motivoivaa.
  • Kännykkäsovellus – Käytän juostessani Endomondo-sovellusta, sillä tulosten seuraaminen antaa lisämotivaatiota. Sovelluksen avulla on helppo asettaa myös esimerkiksi uusia aika- ja matkatavoitteita.