Frisbeegolfia kokeilemassa

Millaista on frisbeegolf? KUNTO PLUS kokeili.

Frisbeegolf-kiekko maalikorissa

Suomessa on todella paljon yleensä ilmaisia frisbeegolfratoja, ja kolmen kiekon perussetin, jolla pääsee jo pitkälle, saa alta kahdella kympillä. Frisbeegolfia voi pelata ympäri vuoden, kunhan ei tuule kovaa. Sade ei haittaa, ei lumi eikä pakkanen. Radat löytää kartalta täältä ja klikkaamalla näkee osoitteen ja muita tietoja ja edelleen paikan kartan.

Frisbeegolfkiekkoja on kolmenlaisia niin kuin golfissa mailoja: putterit koriinheittoon, lähestymiskiekot ja draiverit pitkiin heittoihin. Putterit ovat paksuimpia ja ne on helpoin saada ne lentämään suoraan. Lähestymiskiekot lentävät hieman pidemmälle, mutta ovat hieman vaikeampia hallita. Litteimmät draiverit vaativat jo taitoa, että ne saa lentämään oikeaan osoitteeseen, mutta ne lentävät pisimmälle, kun heittotekniikkaa oppii hieman. Heitto-otteita on kolmenlaisia: rysty, kämmen ja puttaus. Kun harrastuksessa pääsee pidemmälle, kiekkoihinkin löytyy eri painoluokkia ja muita finessejä.

Frisbeegolf: draiveria heittämässä

KUNTO PLUS tutustui lajiin Epilän frisbeegolfradalla Tampereella Tampereen Frisbeegolfseuran puheenjohtaja Mikko Putajan ja Niklas Ahosen opastuksella. Epilän radalla on 9 väylää eli maallikon järjellä 9 reittiä koreille. Pelin tavoitteena on frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin. Säännöt ja etiketti ovat yksinkertaiset: avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä, seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin frisbee edellisellä heitolla pysähtyi, ja frisbeetä heitetään niin monta kertaa, kunnes se on korissa. Frisbeen irrottua kädestä heiton saa astua yli paitsi putatessa eli 10 metrin säteellä korista. Jos frisbee lentää vaaralllisen lähelle jotakuta, huudetaan "Fore", niin kuin golfissa.

Frisbeegolf - putterilla heitetään koriin

Kirsin kokemukset: Olin elämäni ensimmäistä kertaa tässä puuhassa, vaikka monta kertaa olen ajatellut, että pitäisi... Erittäin positiivinen kokemus, varmasti ostan muutaman kiekon ja menen uudelleen nyt kun on vähän tietoa siitä, mikä on homman juoni. Eihän tuo nyt mitään hikiliikuntaa ole, mutta hyvä vaihtoehto ulkoilulle teinien kanssa tai kaveriporukassa (rystyheittokäsi tuli kyllä kipeeksi...). Plussaa perusteellisesta, kiireettömästä ja asiantuntevasta opastuksesta! :)

LIHASKUNTO 2
LIIKKUVUUS 3
KEHONHALLINTA 3
KESTÄVYYS 2
HAUSKUUS 4

Pia K. kertoo: Ensimmäistä kertaa tutustumassa laijiin. Sikäli mukavan oloista puuhaa, että voi tehdä yksin tai porukassa ja aika lailla milloin vain, kun kentälle kerran sopii mennä ilman mitään varauksia. Hiki tuossa ei ehkä kovin helposti tule, mutta raitista ulkoilmaa voi varmaan koko kenttää kiertäessä saada ihan hyvän annoksen.

Tuo lihaskunto mietityttää eniten - laji ei varsinaisesti rasita rajusti, mutta jos lihaksia ei ns. ole, kiekko ei lähde napakasti. Huonossa lihaskunnossa paikat voivat myös herkemmin kipeytyä, vaikka oikeanlainen suoritus opastajien mukaan onkin enemmän liukuva kuin repäisevä. :) Mutta ei tämä ehkä kauheasti lihaksia kehitä, yleiskuntoa ehkä hyvinkin, jos enemmän innostuu. (Kestävyys taas ei minusta ole sama kuin yleiskunto.) Aivojumppanakin tämä minusta toimii, koska heittäjän pitää arvioida ainakin etäisyyttä, lähestymisreittiä, tuulen vaikutusta ja oikeanlaista kiekko- ja heittotyyppiä.

Pia heittää frisbeegolfia

Pia vE:n mietteitä: Oli mukava ja kiireetön iltapäivä kauniina syyspäivänä. En tällä kokemuksella pitänyt sitä niinkään liikuntana kuin pelailuna, mutta jos tosiaan sitten joskus tuleekin 45 km kävelyä se kymmenkiloinen reppu selässä, kuten toinen ohjaajista muisteli, niin se onkin jo ihan eri juttu. Jos tätä oikeasti haluaisi oppia, niin heittotekniikan viilaukseen olisi varmaan hyvä saada vähän lisää ohjausta joku toinen kerta sitten, kun on vähän kokeillut itsekseen. Ihan hauskaa oli!
LIHASKUNTO 1
LIIKKUVUUS 3
KEHONHALLINTA 3
KESTÄVYYS 2
HAUSKUUS 3

Elina tilittää: Tekniikan hiominen olisi ihan hauskaa, mutta pisteiden laskeminen taas ei ole minun juttuni ollenkaan, vaikka siihen onkin mobiilisovellus.

LIHASKUNTO 1
LIIKKUVUUS 2
KEHONHALLINTA 3
KESTÄVYYS 2
HAUSKUUS 3

Frisbeegolf-kokeilijat ja Tampereen frisbeegolfseuran pj Mikko Putaja
© Pia, Pia, Kirsi ja Tampereen frisbeegolfseuran pj Mikko Putaja
Frisbeegolfin harrastaja aloituspaikalla
Frisbeegolf-harrastajilla on suuri valikoima frisbeegolfkiekkoja ja niille erityisreppu.