8 voimalausetta, joiden avulla puserrat treenin loppuun

Millä sanoilla kannustat itseäsi maaliviivalle ja sen yli? Kun jäljellä on pari sekuntia lankutusta tai yksi kilometri juoksua? Väkevä voimalause antaa karhun voimat silloinkin, kun sanot sen vain hiljaa mielessäsi.

Nainen treenaa ja motivoi itseään voimaa ja energiaa antavilla kannustuslauseilla.

MOTIVAATIO - Väkevä voimalause voi olla se taika, jolla jaksat tehdä treenin loppuun, tai apukeino, jonka avulla jaksat lähteä liikkumaan silloinkin, kun motivaatio on piilosilla.

© iStock

Menitkö illalla myöhään nukkukaan? Oliko töissä pitkä päivä? Monet asiat syövät voimia ja energiaa, joita tarvitsisit liikkumiseen. Silloin voi olla erityisen vaikeaa jaksaa tehdä harjoitussarjan viimeisiä toistoja tai juosta lenkin viimeisiä satoja metrejä.

Kun toistat mielessäsi voimia antavaa kannustuslausetta, aivosi alkavat uskoa, ettet ole edes aikeissa lopettaa. Sen avulla saat voimia vetää henkeä ja puristaa vielä viimeiseen pisaraan. Kokosimme muutamia toimiviksi havaittuja voimalauseita, joilla liikunnanohjauksen ammattilaiset kannustavat valmennettaviaan jaksamaan. Ota ne käyttöön – hyviä treenejä!

8 LAUSETTA, JOISSA ON VOIMAA

Millä sanoilla kannustat itseäsi, kun voimat käyvät treenatessa vähiin – kun pitäisi lankuttaa vielä 10 sekuntia tai tehdä vihoviimeinen punnerrus? Väkevä voimalause on kuin loitsu, joka antaa karhun voimat, vaikka sanoisit sen vain äänettömästi mielessäsi.

”Hyvin tsempattu!”

Yleensä jo se, että joku hiukan kehaisee, saa meidät vääntämään turbovaihteen päälle. Mikä parasta, tämä toimii jopa silloin, kun kannustajana on treenaaja itse. Rohkaisevat sanat, kuten ”Hyvin tsempattu!”, ”Olet paras!” tai ”Hienosti jaksoit!”, voivat tehdä ihmeitä siinä vaiheessa, kun motivaatio on kateissa tai voimat hiipumassa.

”Enää ihan vähän!”

Tämä auttaa, kun usko on koetuksella. Jos juoksua aloitteleva ei vielä jaksa viittä kilometriä mutta haluaa kehittyä, riittää, kun lupaa tällä kertaa juosta vielä ihan pikkuisen lisää.

”HYMYÄ!”

Hymy parantaa sekä mielialaa että fyysistä jaksamista. Jopa tekohymy juksaa aivoja luulemaan, että olet iloinen. Hyväntuulisuus helpottaa treenaamista ja parantaa suorituksia. Kannattaa kokeilla jo tänään.

”Osaan tämän, pystyn tähän, teen tämän!”

Kun uskot itseesi, suorituksesi paranevat, ja kannustavat sanat, joita sanot itsellesi, alkavat toteuttaa itseään. Tämä toimii yhtä hyvin töihin liittyvissä asioissa kuin vaikkapa ryhmäliikuntatunnilla. Sinä nimittäin osaat, ja kun pidät tämän voimaa antavan mantran mielessäsi ja muistutat itseäsi siitä, huomaat osaavasi, oppivasi ja kehittyväsi.

”Kehoni on luotu tekemään tätä!”

Aivoillamme on pessimistinen taipumus suojata meitä epäonnistumisilta ja annamme helposti periksi, sillä keho on laiska. Tämä voimalause muistuttaa siitä, että kehosi on vahva ja hyvä. Kun hoidat kehoasi hyvin, se on liittolainen, joka jaksaa treenata

”Tästä tulee voittajaolo!”

Liikunnanjälkeinen autuus on parasta maailmassa, mutta se ei tule ilmaiseksi. Kun treenatessa tekee tiukkaa, ajattele mielen pian valtaavaa voittajaoloa.

”Enää kaksi!”

Tieto siitä, että puristus on kohta ohi, auttaa jaksamaan, olipa kyse kahdesta viimeisestä minuutista tai toistosta. Näin osaat jakaa voimavarasi ja käyttää ne viime pisaraan.

”Taas mennään!”

Jos liikuntainto on hiipunut ja treenikertojen väliin jää pitkiä aikoja, on vaarana, että lopetat kokonaan. Kannusta itseäsi menemään salille, polulle tai kentälle taas sen sijaan että sanoisit aloittavasi kaiken alusta. Kynnys on pienempi, kun ajattelet, että jatkat suunnilleen siitä, mihin viimeksi jäit.

Lähteet: henkinen ja fyysinen valmentaja A. Enevoldsen, valmentaja ja fysioterapeutti E. Solheim ja terveystieteiden ja liikunnan maisteri M. Aagaard.