On tärkeää harjoittaa tasapainoa

Hyvä tasapaino ei tarkoita vain sitä, että osaa seistä yhdellä jalalla. Lue tästä, miksi tasapainon harjoittaminen on tärkeää ja miten se parhaiten sujuu.

Nainen tasapainoilee puistossa

Mistä johtuu huono tasapaino?

Millä harjoituksilla tasapainoa voisi kehittää ja ylläpitää? Miksi tasapaino huononee vanhemmiten?

Vartalon pitäminen pystyssä on jo sinänsä suuri haaste elimistölle. Iän myötä aivojen ja tasapainoa ylläpitävien mekanismien yhteistoiminta ei ole enää yhtä sujuvaa kuin nuorena, koska aistit heikkenevät, etäisyyksien arviointi huononee, lihasten voima hiipuu ja nivelet jäykistyvät.

Tasapainon harjoittaminen on tärkeää

Lihasvoimaa ylläpitävät lihaskuntoharjoitteet kehonpainolla tai vapailla painoilla parantavat tasapainoa. Myös hyvä ryhti auttaa ja pienentää virheasennoista johtuvien rasitusvammojen riskiä. Tasapainoaan voi aina parantaa harjoittelemalla. Alla on kolme tehokasta harjoitetta, joilla tasapainoaan voi kehittää.

Treenaa tasapainoa

Harjoite 1

Seiso suorassa hiukan polvista joustaen. Ojenna toinen jalka taakse, ojenna kädet eteen ja kallista vartalo vaakatasoon. Lisää vaikeutta saat nostamalla ojennetun jalan ylemmäs. Ota aluksi tukea toisella kädellä.

Harjoita tasapainoa yhdellä jalalla

Harjoite 2

Seiso ­yhdellä jalalla ja nosta toinen jalka taakse mahdollisimman ylös. Ota kiinni nilkasta ja pysyttele asennossa vähintään 30 sekuntia. Vaihda jalkaa ja toista toisella puolella. Lisää vaikeutta saat panemalla silmät kiinni.

Harjoite 3

Seiso tasapainolaudalla tai muulla keikkuvalla alustalla. Lisävaikeutta saat sulkemalla silmät, seisomalla yhdellä jalalla, heittelemällä samalla palloa tai laskeutumalla kyykkyyn.