Kiinteät pakarat 8 harjoitteen mäkitreenillä

Jyrkkien mäkien kipuaminen on takuuvarma resepti pakaroiden piukentamiseen ja kunnon kohottamiseen.

Nainen loikkii mäkeä ylös

Näin mäkitreeni piukentaa peppua

Pakarat saavat rehkiä toden teolla ylämäkeen juostessa. Siitä voi kiittää painovoimaa, joka pakottaa kohottamaan kehoa joka askeleella ilmaan. Sivulta katsoen ponnistava jalka ojentuu aina pitkälle kehon taakse. Siten kaikki jalkalihakset supistuvat aina varpaankärjistä pohkeiden ja reisien kautta pakaralihaksiin saakka, ja koko lihasketju sinkauttaa kehon taas vauhdikkaasti yhden askeleen verran ylämäkeen. Lihakset joutuvat tällaisilla liikeradoilla työskentelemään hurjasti enemmän kuin tasamaalla lenkkeillessä, ja juuri siksi ylämäessä harjoitteleminen tepsii niin tehokkaasti koko kehoon. Alamäkeen juokseminen on hiukan helpompaa. Silloin lihakset lähinnä jarruttavat etenemistä, mikä on voimankäytön kannalta paljon kevyempää työtä. Siksi näiden sivujen harjoituksissa alamäkeen juoksemista käytetään lähinnä lepotaukona, joka tasaa sykettä ja poistaa jaloista maitohappoja niin, että seuraava intervalli sujuisi taas sähäkkäästi.

3 hyvää syytä pakaroiden treenaamiseen

  1. Suurempi energian kulutus. Pakaralihakset ovat kehon suurimmat lihakset, ja vahvoiksi treenattuina niistä on paljon iloa koko kehon kalorien kulutukselle – eikä pelkästään treeneissä hikoillessa vaan myös kotisohvalla treenien jälkeen palautuessa.
  2. Upea ryhti. Pakaralihakset ovat ratkaisevassa roolissa ryhdin suoristamisessa, joten piukka peppu pitää myös selän kunnossa ja lantion vakaana ja kivuttomana.
  3. Vahvempi keho. Piukoilla pakaroilla kykenee askeltamaan voimakkaasti, joten aivan tavallisetkin lenkit sujuvat entistä vauhdikkaammin kuntoillen.

Kahdeksan tehokkaan harjoitteen mäkitreeni: