5 hyvää syytä tehdä koiravenytys

Alaspäin katsova koira on hyvästä syystä joogan klassikkoliike. Se sekä vahvistaa että venyttää lihaksia ja vie lisäksi happea aivoihin.

Joogavaatteisiin pukeutunut nainen tekee alaspäin katsova koira -harjoitetta.

JOOGA – Milloin viimeksi riiputit päätä alaspäin? Keholle tekee hyvää olla vaihtelevissa asennoissa.

© iStock

Jos olet käynyt joogatunnilla, olet myös tehnyt alaspäin katsovan koiran, joka tunnetaan myös nimellä koiravenytys. Suosittu asento kuuluu moniin joogaohjelmiin – usein osana harjoitetta, jossa siirrytään suoraan asennosta toiseen.

Koiravenytys voi aluksi tuntua vaikealta, jos ei ole erityisen notkea, mutta sitä kannattaa harjoitella. Lue viisi hyvää syytä täältä.

Vahvistaa ylävartaloa

Kuinka usein treenaat ylävartaloa? Alaspäin katsova koira haastaa käsivarsia ja hartioita, joten ylävartalon ja niskan lihasvoima kasvaa. Myös keskivartalon tukilihakset eli core osallistuu, joten samalla saat vatsa- ja selkälihastreeniä.

Oikaisee selkärankaa

Moni käyttää ison osan arjestaan tietokoneen ääreen kumartuneena tai muuten paikoillaan. Siksi tuntuu erityisen ihanalta venyttää koko selän lihaksisto ja tuntea, miten selälle jatkuvasti kasaantuva paine hellittää, ja se saa hetken aikaa olla paineesta vapaana ja suorana.

Pään verenkierto vilkastuu

Sydän joutuu tavallisesti työskentelemään pumpatakseen verta ja happea aivoihin asti, mutta kun käännät pään alas, sydän onkin korkeammalla kuin aivot. Se tarkoittaa, että runsaasti tuoretta, happipitoista verta virtaa vapaasti päähän ja aivoihin. Siitä saa aimo annoksen energiaa, ja aivot tuntuvat virkeiltä ja valmiilta päivän töihin.

Venyttää takareisiä

Varsinkin takareisien ja pakaroiden lihastreeni voi tehdä taka- ja sisäreisien lihakset niin kireiksi, että tavallinen vessassa käyntikin voi hankaloitua. Alaspäin katsova koira venyttää myös näitä laiminlyötyjä lihaksia, eivätkä takareidet enää kramppaa.

Aktivoi jalat

Kävely ja seisominen väsyttävät jalkoja, joten on vain reilua, että muistaa venytellä niitä aika ajoin. Koiravenytys on jaloille nerokas apu, koska se aktivoi jalkojen pienet lihakset ja jänteet todella hyvin.