5 hyvää syytä käyttää soutulaitetta

Soutu on täydellistä koko kehon treeniä. Soutaminen vahvistaa sekä kestävyyttä että lihaskuntoa, ja töihin pääsevät useimmat kehon tärkeistä lihaksista.

Nainen treenivaatteissa soutulaitteella.

SOUTU Soutulaitteessa taaksepäin nojautuminen ei ole lepoa. Lähes kaikki lihakset tekevät töitä.

© iStock

Soutu on täydellistä koko kehon treeniä. Soutulaitteella treenaaminen auttaa tavoittamaan sekä sykeettä voimatavoitteet, ja työhön pääsevät lähes kaikki tärkeät lihakset.

5 hyvää syytä soututreeniin

Eikö sinulla ole aikaa vaihtaa laitteelta toiselle kuntosalilla?

Vai mietitkö, minkä laitteen ostaisit kotiin? Soutulaite on todella hyvä valinta.

Se vaatii oikean tekniikan oppimista, mutta kun sen oppii, saa varmasti hikisen ja tehokkaan treenin, joka panee koko vartalon töihin.

Reidet ja pakarat

Vaikka soutulaitteessa istutaan, siinä työskentelevät erityisesti reidet ja pakarat. Soutuvetoa aloitettaessa ponnistetaan voimakkaasti jaloilla ja reisillä, eikä käsiä ja hartioita käytetä paljonkaan. Kovaan työhön joutuvat sen sijaan sekä etuettä takareidet ja pakarat.

Keskivartalon lihakset

Moni ei sitä edes huomaa, mutta vatsa ja alaselkä työskentelevät soudettaessa koko ajan. Varma ja vakaa soutuveto onnistuu vain keskikehon lihakset jännittämällä Varsinkin soutuvedon lopussa, kun vartalo nojaa taaksepäin, vatsalihakset ja lonkankoukistajat pääsevät töihin huolehtiessaan ylävartalon kallistamisesta uutta vetoa varten.

Käsivarret ja hartiat

Soutu on hyväksi myös käsivarsille ja olka- päille. Varsinkin soutuliikkeen loppuvaihe, jossa kahva vedetään rintaan, vedetään myös kyynärpäät taakse ja sitten taas takaisin eteen. Tässä vaiheessa ylävartalo ottaa vetovastuun jaloilta ja hauikset ja käsivarren alapuolen lihakset joutuvat töihin.

Koko selkä

Soudussa lähes koko selkä työskentelee. Keskivartalon lihakset lantion ja selkärangan ympärillä tekevät töitä vatsaa jännitettäessä. Lapaluiden väliset lihakset ja leveä selkälihas pääsevät töihin soutuliikkeen loppuvaiheessa, kun kahvaa vedetään rintaa kohti, ja liike lähtee takaisin eteenpäin. Nämä lihakset ovat kauniin ryhdin takeena ja pitävät hartiat terveinä ja toimivina.

Verenkierto

Soutu tekee hyvää myös verenkierrolle, koska soudussa käytetään niin monia lihaksia yhtä aikaa. Silloin sydän ja keuhkotkin työsken- televät täydellä teholla. Puolen tunnin soututreeni kuluttaa helposti 300–400 kcal – saman verran kuin kuluisi reipastahtisella juoksulenkillä.