Vältä pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuisen hengityksen välttäminen on suhteellisen helppoa, kunhan niksit ovat hallussa. Lue jutusta, miten vältät pahanhajuiset hönkäykset.

Hymyilevä nainen harjaa hampaita, jotta välttää pahanhajuisen hengityksen

HAISEEKO HENGITYS? Pahanhajuinen hengitys voi yllättää myös tunnollisen harjaajan.

© iStock

Jos hengitys haisee pahalta, vika on yleensä suussa. Yleisiä syitä ovat ientulehdus ja kuiva suu, huolimaton hampaiden pesu ja hiilihydraattia välttelevillä elimistön ketoosi.

Joskus syy löytyy kuitenkin ihan kir­jaimellisesti syvemmältä, jos hengitys haisee siksi, että on syönyt esimerkiksi valkosipulia. Myös tavallinen kelta­sipuli ja maitotuotteet voivat vaikuttaa hengityksen hajuun.

Syömisen yhteydessä erittyvä sylki puhdistaa suuta, joten jos ateriavälit venyvät pitkiksi, niin suuhun voi kertyä haisevia bakteereita, joita sylki ei ole huuhdellut pois.

Useimpien henki haisee ajoittain, varsinkin aamuisin. Silloin kielen harjaaminen voi olla hyvä keino, mutta alla esitellään muitakin konsteja raikastaa hengitystä.

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus

4 keinoa raikastaa hengitystä

  • HARJAA PAREMMIN. Jos hampaiden harjaus ei auta, olet ehkä ollut vähän huolimaton, joten panosta kunnon harjaan ja tekniikkaan.
  • KÄYTÄ PURUKUMIA. Kun pureskelet purkkaa, suussa erittyy sylkeä, joka huuhtelee suuta, ja purkan oma tuoksu raikastaa hengitystä.
  • PUHDISTA HAMMASVÄLIT. Pahanhajuista kertymää voi poistaa suusta harjaamalla hampaat ja kielen sekä puhdistamalla hammasvälit. Käytä hammaslankaa, -tikkua tai pientä hammasväliharjaa.
  • SYÖ USEAMMIN. Pidä ateriavälit lyhyinä, jotta sylki huuhtelee suun usein. Seuraa myös, aiheutuuko haju jostain tietyistä ruoka-aineista.

Lue myos: Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Näin pääset siitä eroon