Kaikki kärsivät toisinaan hartiavaivoista, mutta onneksi vain harvalla vaivasta kehittyy jäätynyt olkapää. Kivulias vaiva tietää takuuvarmaa treenitaukoa. Onneksi jäätynyt olkapää paranee kuntouttavilla harjoitteilla ja kärsivällisyydellä.
Kärsitkö olkapääkivuista kaatumisen tai ylikuormitustilanteen jälkeen? Vaivanasi on kenties jäätynyt olkapää. Lue, mistä vaivassa on kyse, miten nopeasti jäätynyt olkapää paranee – ja estääkö jäätynyt olkapää treenamisen.
Jäätynyt olkapää on vaiva, jossa olkapään liikkuvuus vähenee merkittävästi. Olkapään liikkuvuus on äärimmäisen tärkeää koko käsivarren liikkeille, joten olkapään jäykistyessä eli jäätyessä, koko käsivarren liikelaajuus kärsii.
Olkaluun ja lapaluun välistä olkaniveltä ympäröi sidekudoksesta koostuva nivelkapseli. Jäätynyt olkapää on tila, jossa kapseli paksuuntuu ja kiristyy ja siihen syntyy tulehduksen kaltainen tila. Nivelkapselin sidekudos jäykistyy ja kapseliin syntyy ylimääräistä kudosta, mikä estää niveltä voitelevan nesteen syntymistä. Nivelen liikkuvuus heikkenee merkittävästi, ja vaiva aiheuttaa kovia kipuja.
JÄÄTYNYT OLKAPÄÄ Olkaluun ja lapaluun välistä olkaniveltä ympäröi sidekudoksesta koostuva nivelkapseli. Jäätynyt olkapää on tila, jossa kapseli paksuuntuu ja kiristyy ja siihen syntyy tulehduksen kaltainen tila. Tällöin nivelkapselin sidekudos jäykistyy.
Jäätynyt olkapää saattaa syntyä jonkin tapaturman, kuten kaatumisen, seurauksena, mutta yleisempää on, että vamma syntyy ilman yhtä selvästi osoitettavaa syytä.
Joidenkin lääketieteen asiantuntijoiden mukaa jäätynyt olkapää voi johtua myös siitä, että elimistön immuunijärjestelmä alkaa jostakin syystä hajottaa kudosta, tässä tapauksessa olkanivelen nivelkapselia. Naiset sairastuvat miehiä helpommin, ja riski kasvaa 40 ikävuoden jälkeen.
Jäätynyt olkapää aiheuttaa kipua olkapäässä ja säteilee myös olkavarteen, ja se on pahimmillaan öisin, mikä haittaa yleensä myös unta. Ensimmäisten 2–6 kuukauden aikana kipu vieläpä pahenee, mutta sen jälkeen pahin on yleensä ohi ja kipu hellittää vähitellen. Olkapää jää kuitenkin jäykäksi sidekudoksen kasvaessa ja tarvitsee tehokasta kuntoutusta, jotta liikeradat palautuvat ennalleen.
Kuinka kauan jäätynyt olkapää oireilee?
Jäätynyt olkapää aiheuttaa yleensä kipuja noin 3-8 kuukauden ajan.
Kun kivut alkavat hellittää, olkapää alkaa jäykistyä. Olkapään jäykkyys kestää yleensä noin 4-6 kuukautta, minkä jälkeen olkapään liikkuvuus alkaa taas hitaasti parantua.
Viimeisten 1-3 kuukauden ajan jäätynyt olkapää aiheuttaa enemmän jäykkyyttä kuin kipuja. Jäykkyysvaiheessa kannattaa alkaa tehdä varovasti olkapään liikkuvuusharjoitteita. Kaiken kaikkiaan jäätynyt olkapää paranee noin 1-2 vuodessa.
Alta näet, mitä voit itse tehdä, kun jäätynyt olkapää vaivaa.
Jäätynyt olkapää ja sen hoito – mitä voit tehdä itse
Jäätynyt olkapää: viikko 1: Käy lääkärissä
Jos epäilet, että vaivasi on jäätynyt olkapää, varmista diagnoosi aina lääkärissä. Käsivartta ei saa liikuttaa lainkaan, ja kaikkea, mikä aiheuttaa kipua, on syytä välttää
Jäätynyt olkapää: kuukaudet 1-4: Kivut kuriin
Olkapään kipua kannattaa lievittää tulehduskipulääkkeillä, ja käsi on syytä tukea hyvin sekä istuessa että maatessa. Kaikki yritykset liikuttaa ja käyttää olkapäätä tavalliseen tapaan saavat kivun vain yltymään.
Kun olkapäässä ei tunnu enää kipua, sille voi alkaa varovasti antaa passiivista liikuntaa. Kipeän puolen käsivartta voi esimerkiksi liikuttaa täysin rentona edestakaisin terveen puolen kädellä.
Jäätynyttä olkapäätä voi alkaa liikuttaa aktiivisesti, esimerkiksi heiluttelemalla käsivartta etu- tai sivusuuntaisin liikkein. Apuna voi käyttää kuminauhaa.
Tarkista alta, mitä lajeja voit treenata, jos vaivanasi on jäätynyt olkapää – ja mitkä lajit kannattaa jättää väliin.
HUOM: Olkapään palautuminen treenikuntoon vie vähintään vuoden. Siksi on hyvä valita liikuntamuoto, joka säästää olkapäätä mutta ylläpitää kuntoa muilta osin.
Treenimuodot – PARHAASTA HUONOIMPAAN, kun vaivana on jäätynyt olkapää
PARAS
JOOGA ja jäätynyt olkapää Hitaiden ja rauhallisten harjoitteiden ansiosta olkapää saa olla rauhassa tai sillä voi tehdä kuntouttavia, venyttäviä liikkeitä.
KÄVELY ja jäätynyt olkapää Kun kädet saavat kävellessä heilahdella omalla painollaan, kävely tukee liikkuvuutta.
LIHASKUNTOTREENI ja jäätynyt olkapää Vältä liikkeitä, jotka kuormittavat olkapäitä. Keskity sen sijaan treenaamaan muita kehonosia.
PYÖRÄILY ja jäätynyt olkapää Voit treenata kuntopyörällä, jos annat polkiessasi käsien riippua rentoina sivuilla.
JUOKSU ja jäätynyt olkapää Juoksu kuormittaa olkapäätä, koska käsien liike saa myös olkanivelen liikkeeseen.
UINTI ja jäätynyt olkapää Kaikki uintilajit kuormittavat voimakkaasti olkapäitä. Uimista kannattaa siis välttää.
HUONOIN
TENNIS JA SULKAPALLO ja jäätynyt olkapää Mailapelit kannattaa täysin unohtaa, sillä ne kuormittavat aina molempia olkapäitä.
Jooga ja jäätynyt olkapää sopivat yhteen
TUNNIN JOOGAHARJOITUS KULUTTAA NOIN 200 KCAL. Saman verran energiaa kuluu 20 minuutin spinningissä.
Jooga tekee hyvää: Jooga on hyvää toipumisajan liikuntaa, kunhan pitäydyt asanoissa, jotka ovat hellävaraisia olkapäälle. Jooga myös pitää muun kehon vetreänä.
Olkanivel saa liikkuvuutta: Kivun hellitettyä olkapään liikkuvuutta voi parantaa lehmänpääasennon (gomuchasana) avulla.
Treenaa näin: Valitse oikeat asanat ja niiden vaikeustaso olkapään toipumisen mukaan. Pyydä olkapäätä säästävät liikeohjeet joogaohjaajalta. Liikkeet eivät saa aiheuttaa kipua.
Jos kipu yltyy alkuvaiheessa niin kovaksi, että tavalliset tulehduskipulääkkeet eivät sitä lievitä, lääkäri voi antaa niveleen kortikoidiruiskeen, joka pitää kivun kurissa muutaman viikon ajan. Myöhemmin tulehduskipulääkkeet ja kylmähoidot auttavat kipuun parhaiten.
Jäykkyysvaiheessa voimisteluohjeita ja neuvoja omatoimiseen harjoitteluun kannattaa pyytää fysioterapeutilta. Liiallinen fysioterapia saattaa kuitenkin pahentaa kipua. Paranemisvaiheessa aktiivisesta fysioterapiasta on hyötyä, ja parhaimmillaan olkanivelen liikerata toipuu kokonaan ennalleen.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 15/2017.