Näin hoidat jäätynyttä olkapäätä

Kaikki kärsivät toisinaan hartiavaivoista, mutta onneksi vain harvalla vaivasta kehittyy jäätynyt olkapää. Kivulias vaiva tietää takuuvarmaa treenitaukoa. Onneksi jäätynyt olkapää paranee kuntouttavilla harjoitteilla ja kärsivällisyydellä.

Naista vaivaa jäätynyt olkapää

JÄÄTYNYT OLKAPÄÄ Jäätynyt olkapää on erityisen yleinen vaiva yli 40-vuotiailla naisilla.

© iStock

Kärsitkö olkapääkivuista kaatumisen tai ylikuormitustilanteen jälkeen? Vaivanasi on kenties jäätynyt olkapää. Lue, mistä vaivassa on kyse, miten nopeasti jäätynyt olkapää paranee – ja estääkö jäätynyt olkapää treenamisen.

Jäätynyt olkapää – kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on jäätynyt olkapää?

Jäätynyt olkapää on vaiva, jossa olkapään liikkuvuus vähenee merkittävästi. Olkapään liikkuvuus on äärimmäisen tärkeää koko käsivarren liikkeille, joten olkapään jäykistyessä eli jäätyessä, koko käsivarren liikelaajuus kärsii.

Olkaluun ja ­lapaluun välistä olkaniveltä ympäröi sidekudoksesta koostuva nivelkapseli. Jäätynyt olkapää on tila, jossa kapseli paksuuntuu ja kiristyy ja siihen syntyy tulehduksen kaltainen tila. Nivelkapselin sidekudos jäykistyy ja kapseliin syntyy ylimääräistä kudosta, mikä estää niveltä voitelevan nesteen syntymistä. Nivelen liikkuvuus heikkenee merkittävästi, ja vaiva aiheuttaa kovia kipuja.

Jäätynyt olkapää röntgenkuvassa

JÄÄTYNYT OLKAPÄÄ Olkaluun ja ­lapaluun välistä olkaniveltä ympäröi sidekudoksesta koostuva nivelkapseli. Jäätynyt olkapää on tila, jossa kapseli paksuuntuu ja kiristyy ja siihen syntyy tulehduksen kaltainen tila. Tällöin nivelkapselin sidekudos jäykistyy.

© iStock

Mistä jäätynyt olkapää johtuu?

Jäätynyt olkapää saattaa syntyä jonkin tapaturman, kuten kaatumisen, seurauksena, mutta yleisempää on, että vamma syntyy ilman yhtä selvästi osoitettavaa syytä.

Joidenkin lääketieteen asiantuntijoiden mukaa jäätynyt olkapää voi johtua myös siitä, että elimistön immuunijärjestelmä alkaa jostakin syystä hajottaa kudosta, tässä tapauksessa olkanivelen nivelkapselia. Naiset sairastuvat miehiä helpommin, ja riski kasvaa 40 ikävuoden jälkeen.

LUE MYÖS: Miten vältän penikkakivut juostessa?

Miten jäätynyt olkapää oireilee?

Jäätynyt olkapää aiheuttaa kipua olkapäässä ja säteilee myös olkavarteen, ja se on pahimmillaan öisin, mikä haittaa yleensä myös unta. Ensimmäisten 2–6 kuukauden aikana kipu vieläpä pahenee, mutta sen jälkeen pahin on yleensä ohi ja kipu hellittää vähitellen. Olkapää jää kuitenkin jäykäksi sidekudoksen kasvaessa ja tarvitsee tehokasta kuntoutusta, jotta liikeradat palautuvat ennalleen.

Kuinka kauan jäätynyt olkapää oireilee?

Jäätynyt olkapää aiheuttaa yleensä kipuja noin 3-8 kuukauden ajan.

Kun kivut alkavat hellittää, olkapää alkaa jäykistyä. Olkapään jäykkyys kestää yleensä noin 4-6 kuukautta, minkä jälkeen olkapään liikkuvuus alkaa taas hitaasti parantua.

Viimeisten 1-3 kuukauden ajan jäätynyt olkapää aiheuttaa enemmän jäykkyyttä kuin kipuja. Jäykkyysvaiheessa kannattaa alkaa tehdä varovasti olkapään liikkuvuusharjoitteita. Kaiken kaikkiaan jäätynyt olkapää paranee noin 1-2 vuodessa.

Alta näet, mitä voit itse tehdä, kun jäätynyt olkapää vaivaa.

Jäätynyt olkapää ja sen hoito – mitä voit tehdä itse

Jäätynyt olkapää: viikko 1: Käy lääkärissä

Jos epäilet, että vaivasi on jäätynyt olkapää, varmista diagnoosi aina lääkärissä. Käsivartta ei saa liikuttaa lainkaan, ja kaikkea, mikä aiheuttaa kipua, on syytä välttää

Jäätynyt olkapää: kuukaudet 1-4: Kivut kuriin

Olkapään kipua kannattaa lievittää tulehduskipulääkkeillä, ja käsi on syytä tukea hyvin sekä istuessa että maatessa. Kaikki yritykset liikuttaa ja käyttää olkapäätä tavalliseen tapaan saavat kivun vain yltymään.

Jäätynyt olkapää: kuukaudet 5-10: Varovaista liikettä

Kun olkapäässä ei tunnu enää kipua, sille voi alkaa varovasti antaa passiivista liikuntaa. Kipeän puolen käsivartta voi esimerkiksi liikuttaa täysin rentona edestakaisin terveen puolen kädellä.

Jäätynyt olkapää: kuukaudet 10-18: Kuntoutus käyntiin

Jäätynyttä olkapäätä voi alkaa liikuttaa aktiivisesti, esimerkiksi heiluttelemalla käsivartta etu- tai sivusuuntaisin liikkein. Apuna voi käyttää kuminauhaa.

LUE MYÖS: Miten niskakipua hoidetaan?

Jooga ja jäätynyt olkapää sopivat yhteen

Jäätyneestä olkapäästä kärsivä nainen joogaa

TUNNIN JOOGAHARJOITUS KULUTTAA NOIN 200 KCAL. Saman verran energiaa kuluu 20 minuutin spinningissä.

© iStock
  • Jooga tekee hyvää: Jooga on hyvää toipumisajan liikuntaa, kunhan pitäydyt asanoissa, jotka ovat hellävaraisia olkapäälle. Jooga myös pitää muun kehon vetreänä.
  • Olkanivel saa liikkuvuutta: Kivun hellitettyä olkapään liikkuvuutta voi parantaa lehmänpääasennon (gomuchasana) avulla.
  • Treenaa näin: Valitse oikeat asanat ja niiden vaikeustaso olkapään toipumisen mukaan. Pyydä olkapäätä säästävät liikeohjeet joogaohjaajalta. Liikkeet eivät saa aiheuttaa kipua.

Täältä löydät hyviä ja hellävaraisia joogaohjeita.

Jäätynyt olkapää – lääketieteen keinot

Jos kipu yltyy alkuvaiheessa niin kovaksi, että tavalliset tulehduskipulääkkeet eivät sitä lievitä, lääkäri voi antaa niveleen kortikoidiruiskeen, joka pitää kivun kurissa muutaman viikon ajan. Myöhemmin tulehduskipulääkkeet ja kylmähoidot auttavat kipuun parhaiten.

Jäykkyysvaiheessa voimisteluohjeita ja neuvoja omatoimiseen harjoitteluun kannattaa pyytää fysioterapeutilta. Liiallinen fysioterapia saattaa kuitenkin pahentaa kipua. Paranemisvaiheessa aktiivisesta fysiotera­piasta on hyötyä, ja parhaimmillaan olkanivelen liikerata toipuu kokonaan ennalleen.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 15/2017.