Viisi nukahtamista vaikeuttavaa tapaa

Se, mitä teet illalla, voi vaikuttaa paljonkin siihen, miten nukut yöllä. Vältä ainakin nämä virheet!

Nainen tekee töitä vuoteessa

Pyhitä sänky vain nukkumiselle ja seksille.

© iStock

Jos lampaat loppuvat kesken eikä unijukkaa näy vielä tunteihin sen jälkeen, kun lamppu on jo sammunut, saattaa syy piillä siinä, mitä teet ennen nukkumaanmenoa. Listasimme viisi huonointa tapaa viettää illan viimeiset hetket.

1. Käytät sänkyä muuhun kuin nukkumiseen

Sänkyyn seuraavat älylaitteet ja television katselu sängystä käsin voivat vähitellen luoda alitajuisen mielleyhtymän sängystä aktiviteettien kehtona. Tällöin mieli ei osaa enää rauhoittua illalla unille käytäessä. Pidä mieluummin älylaitteet ja televisio pois makuuhuoneesta ja luo siitä rauhallinen tila.

2. Väärinkäytät herätyskelloa

Jos valmistaudut jo illalla aamuiseen torkkukytkimen käyttöön, et luultavasti herää juuri koskaan virkeänä. Jätä kylmänviileästi torkuttelu sikseen ja aseta kello soimaan silloin, kun sinun oikeasti pitää nousta.

3. Jäät sänkyyn pyörimään, jos uni ei tule

Jos uni ei tule, sänkyyn ei kannata jäädä piehtaroimaan. Nouse mieluummin ylös ja palaa petiin vasta sitten, kun sinua oikeasti väsyttää. Jos valveilla tulee pyörittyä sängyssä yli 20 minuuttia, mielesi voi pian alkaa yhdistää vuoteen ahdistavaan unettomuuteen, jolloin olo on jatkossa jo valmiiksi jännittynyt unille käydessäsi.

Valitse sänky oikein

4. Menet aina eri aikaan nukkumaan

Luonnollista ja virkistävää unirytmiä on mahdoton saavuttaa, jos nukkumaan tulee mentyä miten sattuu. Jos viikonloppuisin valvoo myöhään ja myös nukkuu myöhään, ei ole ihme, jos viikolla on vaikea nukahtaa riittävän ajoissa, että työaamuun herätessä olisi nukkunut tarpeeksi. Parhaat unet saa joka ilta, jos menee myös joka ilta suunnilleen samaan aikaan nukkumaan ja myös herää aamulla samaan aikaan - myös viikonloppuisin.

LUE MYÖS: Valeriaana auttaa nukahtamaan

5. Tuijotat ruutuja iltamyöhään

Älylaitteiden, tietokoneen ja televisin sinisävyinen valo laskee unihormoni melatoniinin tuotantoa ja huijaa aivoja luulemaan, että on päiväsaika. Sulje siis nämä laitteet jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja huolehdi, että makuuhuoneen saa pimennettyä kunnolla etenkin kesäaikaan.

Lähteet: health.com, huffingtonpost.com