Kummat tarvitsevat enemmän nokosia, naiset vai miehet?

Toiset hyötyvät enemmän pitkistä yöunista, toiset päivätorkuista.

Tutkimus on jo aiemmin osoittanut, että naiset tarvitset unta enemmän kuin miehet. Nyt on saatu viitteitä siitä, että naisten ja miesten unen tarve eroaa myös muilla tavoin.

Naisten aivojen on todettu tarvitsevan enemmän yhtäjaksoista lepoa kuin miesten. Tämä johtuu muun muassa siitä, että naiset tekevät monia asioita samanaikaisesti ja käyttävät aivojaan kokonaisvaltaisemmin kuin miehet, mikä lisää unen tarvetta

Miesten ja naisten unen tarve ja älykkyys

Müncheniläisen Max Planck -instituutin tutkijat analysoivat 160 aikuisen unta selvittääkseen, miten uni vaikuttaa älylliseen suorituskykyyn. Tutkijat seurasivat koehenkilöiden unta ja teettivät näillä lisäksi päättely- ja ongelmanratkaisukykyä mittaavia älykkyystestejä. Tutkimuksessa todettiin selviä eroja miesten ja naisten unen tarpeessa.

Naiset tarvitsevat enemmän unta, miehet nokosia

Tutkimuksessa selvitettiin mm. unisukkuloiden, EEG:ssä näkyvien aivojen toimintaa osoittavien "purkauksien", esiintymistä unen aikana, sekä niiden yhteyttä älykkyyteen. Tutkimuksessa todettiinkin yöunen aikana esiintyvien unisukkuloiden liittyvän älykkyyteen naisilla, mutta ei miehillä. Sen sijaan miehillä vastaava yhteys ilmeni päiväunia tutkittaessa.

Tämän tutkimuksen valossa vaikuttaisi siis siltä, että naisilla kunnon yöunet ovat myös älyllisen suorituskyvyn kannalta hyödyllisemmät, ja miesten kannattaisi oikaista päiväunille aina tarpeen mukaan.

Tutkija Martin Dresler toteaa kuitenkin, että lisää tutkimusta tarvitaan, sillä unisukkuloiden ja älykkyyden välinen yhteys vaikuttaisi olevan paljon aiemmin arvioitua monisyisempi.

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Katso täältä suuntaviivat siihen, paljonko juuri SINÄ tarvitset unta öisin.

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background