Voiko suhdetta jatkaa uskottomuuden jälkeen?

Syötkö kikherneitä vain, jos joku on tehnyt niistä hummusta? Se on sääli, sillä kikherneet ovat äärimmäisen terveellisiä. Lue lisää kikherneistä ja ihastu maittaviin kikherneresepteihin.

Mies ja nainen pitävät toisiaan kädestä

PARISUHDE vahvistuu, kun läheisyyttä on pienissäkin hetkissä.

© iStock

Uskottomuudessa on pohjimmiltaan kyse siitä, että on fyysisesti tai emotionaalisesti intiimissä kanssakäymisessä jonkun muun kuin vakituisen kumppaninsa kanssa ja tämän tietämättä.

Yksi yleisimmistä syistä on riittämätön tunnetason yhteys parisuhteessa. Jos suhteesta puuttuvat syvälliset keskustelut ja hetket, jolloin kumppanit todella näkisivät toinen toisensa, voi tulla kiusaus hakea yhteyttä jostain muualta.

Monesti kyse voi olla myös siitä, että pettäjä kaipaa suhteen alkuun yleensä kuuluvaa vahvaa huumaa, ja kun parisuhde arkistuu, ruoho voi alkaa näyttää vihreämmältä aidan toisella puolella.

Psykologi Anne-Cathrine Blegvadin mukaan kyse on lähes aina pettäjän omasta sisäisestä kaipuusta ja vain harvoin syy on kumppanissa. Uskottomuus on joka tapauksessa kumppanille ja parisuhteelle kriisin paikka, ja petetty osapuoli kokee usein sokin, vihaa, epäilystä ja surua.

Jos suhteessa on yhä rakkautta, uskottomuudesta voi kuitenkin päästä yli – ja ehkä parisuhde jopa vahvistuu myrskyn laannuttua. Se kuitenkin vaatii aikaa ja sitä, että molemmat ovat halukkaita tekemään töitä asian yli pääsemiseksi.

Eteenpäin uskottomuudesta

Hoitakaa parisuhdetta luomalla läheisyyttä pieniinkin hetkiin.

ANTEEKSIPYYNTÖ

On ratkaisevan tärkeää, että pettänyt osapuoli esittää toiselle aidon, syvän ja ehdottoman anteeksipyynnön. Petetyn on voitava vakuuttua siitä, että kumppani katuu tekojaan, eikä enää jatka pettämistä.

KESKUSTELU

Yleensä uskotonta hävettää ja hän haluaisi mieluiten unohtaa kaiken, mutta petetyllä osapuolella taas usein on nimenomaan tarve puhua asiasta. Keskustelu on pidettävä rakentavana, eikä pidä juuttua liikoihin yksityiskohtiin.

JÄLKIHOITO

Uskottomuus voi olla tilaisuus tarkastella parisuhdetta perin pohjin. Miksi kävi näin? Minkä asioiden on muututtava, jotta molemmat viihtyvät suhteessa? Apua voi hakea psykologilta tai pariterapiasta.

Asiantuntija: psykologi A.-C.Blegvad