7 vinkkiä: näin olet hyvä kollega

Työpaikalla kannattaa rohkaistua kohtamaan aidosti työkaverit. Hyvät suhteet lujittavat koko työyhteisöä ja parantavat jaksamista. Työhyvinvoinnin asiantuntija antaa vinkit, miten hyväksi kollegaksi tullaan.

HYVÄ KOLLEGA

TYÖN ILOA – Miten hyvin itse asiassa tunnet työkaverisi? Kokeile näitä vinkkejä heti seuraavana työpäivänä!

© iStock

On monta hyvää syytä vaalia ja vahvistaa suhteita työkavereiden kanssa.

Ihmisille on tärkeää saada tuntea kuuluvansa yhteisöön, ja kun kaikki kokevat itsensä arvokkaiksi työyhteisön jäseniksi, se näkyy myös työssä jaksamisessa ja suorituksissa.

Hyvät ihmissuhteet työpaikalla ovat myös tärkeitä oman elämänlaadun kannalta.

Työpaikalla vietetään kuitenkin usein merkittävä osa jokaisesta arkipäivästä, eikä ole lainkaan yhdentekevää, millaisessa ilmapiirissä työpäivä sujuu.

Kokosimme asiantuntijan neuvot siihen, miten jokainen voi olla hyvä työkaveri ja käynnistää näin myönteisen kierteen omalla työpaikallaan.

7 vinkkiä: näin olet hyvä kollega

Hyvän huomenen toivotus

Hymy ja hyvän huomenen toivotus luo aamusta alkaen myönteistä tunnelmaa, joka kantaa pitkälle työpäivään. Ilmeetön katsekontakti ja tervehtimättä jättäminen sen sijaan antavat korostetun etäisen ja kireän vaikutelman.

Tarjoa apua tiukassa paikassa

Jos työkaverilla aikataulu uhkaa kiristyä äärimmilleen tai työn alla on jotain poikkeuksellisen vaativaa, tarjoa apua, jos oma tilanteesi sen sallii.

Pelastat kollegasi päivän ja vahvistat samalla keskinäistä suhdettanne.

Puhu selän takana hyvää

Puhu työkaverista myönteiseen sävyyn ja korosta kollegan vahvuuksia niin kollegoille kuin pomollekin.

Tämä on hyödyllistä tietoa esimiehelle ja ilahduttaa myös suuresti kollegaa, jos tämä kuulee kehuistasi.

Vähemmän valittamista

Kitkerä valittaminen ja kollegoiden ja johdon mollaaminen on omiaan pilaamaan tunnelman työpaikalla. Kiukutteluringistä voi kuitenkin kokeilla irtisanoutua rakentavasti ja toisia kunnioittavasti.

Yhdessä lounaalle

Työkaverien kanssa ei aina ehdi vaihtaa kuulumisia työpäivän aikana, jolloin suhde voi jäädä etäiseksi. Vaikka syvempää ystävyyttä ei kaipaisikaan, yhteiset kiireettömät juttutuokiot lisäävät ymmärrystä ja myötätuntoa kollegaa kohtaan, mikä taas ehkäisee turhia ristiriitoja.

Anna tunnustusta työkaverille

Ei ole pakko odottaa kollegan lähtökahveille asti kertoakseen, miten mukava hänen kanssaan on ollut työskennellä ja miten hyvin hän on hoitanut työnsä. Toisen panosta voi kehua ja hänen avusta kiittää aina, kun siltä tuntuu.

Pyydä apua itsellesi

Avun pyytäminen kollegalta on samalla tunnustus – luotat hänen osaamiseensa. Se vahvistaa työtoveruutta ja luo luottamuksen ilmapiiriä ja mikä tärkeintä, saa kollegan tuntemaan itsensä tarpeelliseksi ja arvostetuksi.

Asiantuntija: Jon Kjær Nielsen, työhyvinvoinnin asiantuntija, kirjailija

Kunto Plus nro. 12/2013