Jipii – on maanantai!

Maanantai on viikonpäivistä se, joka tuottaa monille eniten hankaluuksia. Mutta mitä jos siitä voisikin tehdä yhden viikon parhaista päivistä? Tästä saat 17 vinkkiä, jotka tekevät maanantaista juhlaa.

Nainen on pukenut ylleen aurinkolasit ja paljettimekon tehdäkseen maanantaista vähän juhlavamman.

MAANANTAI – Voit itse vaikuttaa todella paljon siihen, miltä maanantait tuntuvat.

© iStock

Viikon ensimmäisenä päivänä kuuluu huokailua ja näkyy askeleitaan raahaavia ihmisiä. Moni jättäisi viikon ensimmäisen päivän mieluiten kokonaan väliin ja hyppäisi suoraan tiistaihin.

Se on ymmärrettävää, sillä maanantaihin liitetään paljon kaikkea ei niin kivaa: silloin aloitetaan laihdutus- ja kuntokuurit sekä palataan työn ääreen ja koulun penkille. Jos töitä jää rästiin edelliseltä viikolta, ne sysätään maanantaille. Ei siis ihme, että viikon ensimmäinen päivä on monille raskas.

Itse kukin voi kuitenkin katsoa peiliin ja miettiä, tekeekö maanantaista ikävämmän kuin sen tarvitsee olla. Tuleeko jo sunnuntai-iltana harmiteltua, että huomenna on maanantai ja kuviteltua, kuinka ikävä päivä siitä varmaan tulee? Hyvä uutinen on, että mihin on itse vaikuttanut pahassa, voi vaikuttaa myös hyvässä.

Kun tavoitteena on paremmat maanantait, saa ottaa kaikki keinot käyttöön – sekä helpot, kuten kivat vaatteet maanantaiksi, että hankalammat, kuten oman asenteen muokkaaminen. Valitsetpa minkä strategian tahansa, löydät keräämistämme vinkeistä keinoja, jotka auttavat tekemään maanantaista mukavamman.

Huh, ei sentään ole tiistai!

Jopa maanantaiaamuna on aihetta iloon, sillä ei sentään ole tiistai.

Lontoon kauppakorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa seurattiin sovelluksella noin 22 000 britin mielialavaihteluita eri viikonpäivinä. Tuloksena oli, että tiistai oli viikonpäivistä se, jolloin useimpien mieliala oli matalin. Tutkijat arvelevat, että mieliala on maanantaina korkeammat siksi, että silloin ihmisillä on vielä virtaa viikonlopusta.

Tee töitä kotoa

Mikä on huonoin tapa aloittaa päivä? Työmatka. Näin kertoo ainakin Nobel-palkitun professori Daniel Kahnemanin tutkimus, jossa tarkasteltiin, mitkä aktiviteetit herättivät eniten positiivisia tunteita. Työmatkat olivat listalla vihoviimeisinä.

Kaksi vuotta koronasulkuja ja aiheesta tehdyt tutkimukset osoittavat, että kotona voi todella tehdä töitä tehokkaasti. Olkoon maanantai siis se päivä, jolloin hemmottelet itseäsi jättämällä matkan työpaikalle väliin ja jäämällä kotikonttorille.

Piirroskuva huulista ja huulipunasta
© KUNTO PLUS

Laittaudu!

Kuulostaako liian pinnalliselta? Maanantaina kaikki keinot käyvät. Laita huulipunaa ja mekko tai se kaunein paita!

Hymyä huuleen

Erään tutkimuksen mukaan maanantaisin hymyillään keskimäärin vasta klo 11.16. Tutkimus ei tosin ollut huipputieteellinen, mutta useat suuremmat, vakavasti otettavat tutkimukset ovat osoittaneet, että väkinäinenkin hymy voi kannattaa.

Vaikka olisi huonolla tuulella, suupielten kääntäminen ylös auttaa, sillä hyvän mielen saa hymyilemällä. Hymyllä on myös taipumus tarttua, ja ihmiset ovat ystävällisempiä hymyilijää kohtaan.

Piirroskuva lenkkareista
© KUNTO PLUS

Hyvä päivä uusille aluille

Aloita ruokavalioremontti tai lenkkeily maanantaina. Tämä voi kuulostaa huonolta neuvolta, mutta tutkimus osoittaa, että maanantai on kuin onkin paras viikonpäivä asettaa uusia tavoitteita.

Miksi?

Kun aloittaa maanantaina, saavuttaa tavoitteet todennäköisemmin kuin jos odottaa vaikkapa tiistaihin. Toisin sanoen, maanantai on hyvä päivä uusille aluille.

Maanantaiseksi

Säännöllinen seksielämä on mantra, jota neuvoa-antavat seksologit usein toistelevat. Nobel-palkitun psykologi Daniel Kahnemanin tutkimuksessa selvisi myös, että kaikista aktiviteeteista seksi toi eniten onnellisuuden tunteita ja peittosi näin sekä sosiaalisen yhdessäolon, rentoutumisen että syömisen.

Kahneman on myös osoittanut, että mieliala on matalin aamuisin, joten aamuseksi maanantaina löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Sitten vain ehdottamaan tätä kumppanille!

Kokouksia vai ei?

Se, ovatko maanantait parhaimpia vai huonoimpia päiviä kokouksille, jakaa mielipiteitä.

”Miten meni viikonloppu?” toimii hyvänä keskustelunavauksena, mutta toisaalta voi olla vaikea ehtiä valmistautua riittävän hyvin tärkeään tapaamiseen, jos se on heti maanantaina. Mieti, mikä toimii parhaiten sinulle.

Vähennä viestejä

Tutkijat kävivät läpi 250 000 sähköpostiviestiä selvittääkseen, mikä on huonoin päivä lähettää sähköpostia. Kävi ilmi, että maanantaisin tehdään eniten virheitä, ja virheelliseen viestiin vastataan 14 % epätodennäköisemmin.

Anna siis kiireettömien viestien odottaa.

Tee muiden maanantaista mukavampia

Se voi maksaa itsensä takaisin, sillä tutkijat Harvardin yliopistosta havaitsivat eräässä tutkimuksessa, että iloisuus leviää helposti. Jos yksikin ihmisen on iloinen, se leviää hänen kavereihinsa ja kavereiden kavereihin.

Lisäksi tutkimuksissa on osoitettu moneen kertaan, että hyvät teot tekevät meidät iloisemmiksi. Niinpä kun tekee jonkun muun iloiseksi, tuo iloa myös heidän ystävilleen, ja ilahtuu siitä itsekin.

Piirroskuva smoothiesta
© KUNTO PLUS

Hemmottelua

Piristä maanantaita herkuttelulla ja tee siitä päivä, jolloin on lupa ostaa lounaaksi poke-bowl, falafelannos tai herkullinen kerrosvoileipä, tai jälkiruoaksi ihana smoothie.

Hiljennä työtahtia hieman

Kun kysytään, minä päivänä teet tehokkaimmin töitä, useimmat vastaavat ”maanantaina”, kertoo eräs rekrytointifirma. Jos maanantait tuntuvat muita päiviä tehokkaammilta siksi, että ne ovat raskaampia, voi olla syytä jakaa työkuormaa tasaisemmin työviikolle.

Piirroskuva popcornista
© KUNTO PLUS

Säästä hyvää maanantaille

Mieti jotain kivaa, viikonloppuisaa tekemistä maanantaille, jotta sillä on tarjota jotain, josta nautit. Miten olisi pitsapäivä? Jooga? Elokuvailta?

12 kivaa maanantai-illan aktiviteettia

Mene lukutilaisuuteen.
Aloita uusi harrastus.
Lisää asioita haavelistallesi.
Tee sukupuu.
Opettele ottamaan hyviä kuvia hämärällä.
Kirjoita ylös kolme hyvää asiaa tässä päivässä.
Testaa viettelytaitojasi kumppaniisi.
Lopeta uutiskirjetilaukset, jotka eivät kiinnosta sinua, ja tilaa pari sellaista, jotka aidosti kiinnostavat.
Raivaa jokin säilytyskaappi.
Soita videopuhelu jollekulle, jota sinulla on ikävä.
Käy virtuaalivierailulla museossa.
Mene kävelylle puistoon, metsään tai rannalle. Etsi vaikkapa komea oksa, jonka voi panna maljakkoon.

Arvioi – hyväksy

Kun maanantaipäivän ilta koittaa, luo silmäys kuluneeseen päivään. Toteutuiko uskomus siitä, että maanantai on viikon pahin päivä? Vai menikö päivä sittenkin ihan hyvin?

Jälkimmäisessä tapauksessa pane muistiin tämä: maanantai on mainettaan parempi. Ensimmäisessä tapauksessa hyväksy, että joskus maanantain kanssa käy huono tuuri.

Iloitse tylsistymistiistaista

Vaikka tylsyys tuntuu varsinkin lapsena pahimmalta, mitä voi olla, tylsistyminen itse asiassa tekee ihmiselle hyvää. On tutkitusti terveellistä pitää viikossa yksi päivä, jolloin ei tee mitään.

Konseptilla on englanniksi nimikin: “do-nothing-day” eli “älä tee mitään -päivä“. Tyhjäntoimittaminen ja tylsistyminen nimittäin virkistävät mielikuvitusta ja edistävät luovuutta paremmin kuin tietoinen keskittyminen – ehkä olet itsekin huomannut, miten ideoita pulpahtelee päähän tiskatessa tai ikkunasta tuijotellessa.

Pyhitä siis tiistai-ilta joutenololle, niin voit iloita siitä jo maanantaina.

Piirroskuva palmusta
© KUNTO PLUS

Klikkailuiloa

Kokeile pitää joka maanantaina 15 minuutin tauko, jolloin unelmoit muista maisemista. Etsi vaikkapa hyviä matkakohteita, ravintoloita tai hotelleja.

Sulje ruudut ja nuku hyvin

Tietokoneiden ja älypuhelinten ruudut loistavat sinistä valoa, joka sekoittaa sisäistä kelloa. Olet varmasti kuullut siitä ennenkin, mutta noudatatko todella neuvoa sulkea näytöt tuntia ennen nukkumaanmenoa?

Jos et, niin aloita se maanantai-iltana – se on päivän hyvä teko itseäsi ja seuraavaa päivää varten. Jos seuraavan päivän tehtävät stressaavat, kirjoita ne ylös ja päätä, miten hoidat ne.