Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Mutkia tulee elämän varrella jokaisella matkaan, sille ei voi mitään, mutta jos suorastaan odottaa pahojen asioiden tapahtuvan, elämä voi käydä raskaaksi. Uskotko, että asiat järjestyvät aina – vai luotatko siihen jo liikaakin? Testaa, miten optimistinen tai pessimistinen olet.

Lasi vettä

PESSIMISTI VAI OPTIMISTI – Onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi?

© iStock

Mitä eroa onkaan pessimistillä ja optimistilla? Optimisti keksi lentokoneen, mutta pessimisti keksi turvavyön. Vitsejä riittää näistä elämänasenteiden ääripäistä: positiivisista optimisteista, jotka luottavat siihen, että asiat aina järjestyvät tavalla tai toisella, pessimisteihin, jotka poikkeuksetta olettavat, että asiat eivät ainakaan järjesty millään tavalla – ja että jos tässä hetkessä ongelmia ei olekaan, se tarkoittaa vain sitä, että vaikeudet odottavat nurkan takana.

LUE MYÖS: Masennusta vastaan meditaatiolla ja liikunnalla

Mikä sitten lopulta ratkaisee sen, millaisen asenteen kukin omaksuu? Miksi toisen kuppi on aina puoliksi tyhjä ja toisen puoliksi täynnä?
”Tiedetään, että jokaisella ihmisellä on syntyjään tietty temperamentti ja ajattelutapa. Lapsista voi nähdä jo varhain, miten toiset murehtivat ja keskittyvät lähinnä siihen, mikä voi mennä huonosti, ja vastaavasti toiset vain heittäytyvät uusiin haasteisiin silmää räpäyttämättä”, Pernille Lauritsen toteaa.

Lauritsen johtaa Mindjuice Academy -valmennusyritystä, joka auttaa 25 vuoden kokemuksella ihmisiä parantamaan itsetuntemustaan ja hyödyntämään omia voimavarojaan parhaalla mahdollisella tavalla. Hänestä sekä optimisteilla että pessimisteillä olisi opittavaa toisiltaan.

Alempaa artikkelista pääset testiin, jolla voit selvittää, oletko enemmän optimisti vai pessimisti.

Pessimisti

Vahvuudet

 • Pessimistiin voi luottaa: Pessimisti on epäonnistumisten ja yllättävien vaikeuksien ennakoinnin erikoisasiantuntija eikä häntä yllätä juuri mikään. Siksi hän on aina ajoissa eikä unohda sovittuja asioita.

 • Pessimisti varautuu kaikkeen: Pessimisti inhoaa yllättäviä tilanteita, joihin hän ei ole varautunut. Hänellä onkin aina kaiken varalta takataskussa suunnitelma B – ääripessimistillä vieläpä suunnitelmat C ja D.

 • Pessimisti osaa sanoa ei: Jos pessimistillä ei ole johonkin pyydettyyn asiaan aikaa tai intoa, hän kyllä sanoo sen ja myös tarkoittaa sitä. Tästä voisivat monet ottaa oppia.

Heikkoudet

 • Pessimisti ei ole spontaani: Pessimisti ei innostu ex tempore -treffeistä eikä lähde mukaan hetken mielijohteisiin. Hänelle kyse on turvallisuuden tunteesta, muut voivat tulkita tämän sulkeutuneisuudeksi.

 • Pessimisti syyttää muita: Pessimisti saattaa joskus syyttää herkästi muita, kun asiat eivät ota sujuakseen, eikä hän osaa aina nähdä omaa osuuttaan tapahtumien kulussa.

 • Pessimisti voi ahdistua tai masentua: Happaman naaman näyttäminen aika ajoin kuuluu melkeinpä pessimistillä asiaan, mutta jos kielteinen asenne elämään syvenee ja ottaa täysin vallan, mieli voi sairastua.

Optimisti

Vahvuudet

 • Optimisti pitää lipun korkealla: Optimistin mieltä ei niin vain madalleta! Optimisti ei lannistu eikä vajoa synkkyyteen vaan näkee tilanteissa parhaat puolet ja mahdollisuudet.

 • Optimisti löytää ratkaisuja: Optimistilla ei ole välttämättä varasuunnitelmaa, mutta sen sijaan hän on mestari näkemään uusia mahdollisuuksia tilanteissa, jotka muiden silmissä näyttävät umpikujilta.

 • Optimisti oppii virheistään: Kun jokin asia epäonnistuu, optimisti haluaa yleensä syyllisten etsimisen sijaan selvittää mikä meni vikaan ja miten ongelman voi jatkossa välttää.

Heikkoudet

 • Optimisti pettyy helposti: Optimisti ei aina ymmärrä, jos muut eivät ole yhtä joustavia ja muutosmyönteisiä. Asioiden pitkällinen puntarointi voi ärsyttää häntä ja pettymys iskeä, jos hänen ideansa lytätään.

 • Optimisti voi väistää vastuuta: ”Katsotaan sitä budjettia sitten myöhemmin.” Optimisti uskoo vakaasti, että kaikki järjestyy, eikä aina jaksa nähdä vaivaa mahdollisiin haasteisiin varautumiseen.

 • Optimisti voi olla myös aikaoptimisti: Kyllähän sitä nyt kymmenessä minuutissa ehtii vaikka mitä – vai mitä? Optimisti voi olla yltiöoptimisti myös ajan suhteen, mikä tosielämässä kostautuu usein myöhästelynä.

Asiantuntija: valmentaja ja Mindjuice Academyn johtaja P. Lauritsen