Miksi tanssi kohottaa mielialaa

Tanssiessa on käytännöllisesti katsoen mahdotonta olla hapan. Mieliala kohoaa lähes taianomaisella tavalla, kun heittäytyy rytmin valtaan.

Iloinen nainen tanssitunnilla.

TANSSIN ILO – Harva liikuntalaji kohottaa mielialaa niin kuin tanssi.

© iStock

Jo kivikautiset maalaukset viittaavat siihen, että ihminen on aina tanssinut. Tanssi saa tuntemaan olevansa elossa ja yhteydessä niin omaan sisimpäänsä kuin muihin ihmisiinkin.

Tanssi voi olla niin vapauttavaa, ettei se tunnu edes kovalta liikunnalta, vaikka se kuluttaa valtavasti energiaa.

Lisäbonuksena tanssi antaa aivoille ylimääräistä puhtia. Lue viisi hyvää syytä siihen, miksi tanssi ei vain kohota kuntoa vaan myös mielialaa!

1 Dopamiini virtaa


Musiikki ja liikunta voivat saada aivot erittämään dopamiinia, joka aktivoi palkitsemisjärjestelmää ja saa olon tuntumaan hyvältä. Kun tanssissa yhdistyvät sekä liike että musiikki, on lähes väistämättä onnellinen. Tanssi auttaa tutkitusti myös masennukseen, ahdistukseen ja stressiin.

2 Estot katoavat


Tanssi antaa liikkumatilaa, jossa on lupa käyttää kehoa eri tavalla kuin normaalisti. Säännöt eivät silloin rajoita, ja on aivan luvallista – jopa lähes pakko – ravistella peppua, lantiota ja rintoja, ja se tuntuu kerrassaan mahtavalta!

3 Tanssi tuo hymyn huulille (yksin ja yhdessä)


Jos rehellisiä ollaan, niin harva meistä yltää kovin erinomaisiin suorituksiin tanssilattialla. Kädet ja jalat voivat liikkua epätahdissa, kun tapailemme rytmiä. Mutta mitä väliä – tanssiminen on hauskaa ja kuntokin siinä kohenee.

Tanssi antaa mahdollisuuden nauraa ja iloita sekä yksin että yhdessä muiden kanssa.

4 Tanssi irrottaa arjesta


On hyvä syy sille, että aletaan tanssia, kun lähdetään juhlimaan tai festareille. Rytmin, liikkeen ja tunnelman yhdistelmä saa ihmiset sekä iloisiksi että irrottaa henkisesti arjesta ja sen ongelmista, joita muuten pohtisimme.

Tanssiessa voi irrottaa hetkeksi kaikesta ja vain nauttia olostaan.

5 Tekee hyvää aivoille


Tanssi voi tutkitusti myös terävöittää aivoja. Eräässä vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että tanssi oli yksi 11 harrasteesta, (mm. golf, pyöräily, uinti ja tennis), jotka parhaiten ehkäisivät dementiaa. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että tanssissa yhdistyvät sekä liikunta että sosiaalinen vuorovaikutus, jotka yhdessä aktivoivat aivoja dementiaa ehkäisevällä tavalla.

KUNTO PLUS 13/2023