Nämä 5 merkkiä paljastavat onko sinulla huijarisyndrooma

Tuntuuko sinusta usein siltä, että et ole ansainnut saamiaisi kehuja ja kiitosta? Saatat kärsiä huijarisyndroomasta. Tarkista täältä tunnistatko itsessäsi huijarisyndrooman tyypilliset piirteet, ja lue, miten voit päästä tuntemasta olevasi huijari.

Aikuinen nainen katsoo itseään huolestuneena peilistä

ETKÖ USKO ITSEESI? Pelkäätkö, että taitamattomuutesi paljastuu, vaikka olet alasi asiantuntija? Saatat kärsiä huijarisyndroomasta!

© iStock

Huijarisyndroomasta kärsivä pelkää, että muut huomaavat, kuinka epätätevä itse on. Tunne omasta riittämättömyydestä on tuttu useimmille ainakin jossakin määrin ja joskus. Katso täältä 5 huijarisyndooman tyypillistä merkkiä.

Lue myös: Mitä tarkoittaa boomeri?

5 MERKKIÄ huijarisyndroomasta

Et kestä, jos et ole kaikkein paras tilanteissa, joissa pitää pärjätä.

Pelkäät muiden huomaavan, ettet olekaan niin pätevä kuin he luulevat.

Syytät menestyksestäsi vain hyvää onnea tai sattumaa.

Olet usein pettynyt omiin saavutuksiisi.

Kun muut kehuvat sinua, ajattelet: ”Voi, kun tietäisitte, miten surkea minä olen.”

Ota niskalenkki huijarisyndroomasta

Huijarisyndroomaa ei voi karistaa vippaskonsteilla, mutta sen tuottamia haitallisia tunteita voi koettaa kohdata myös itse.

KOHTELE ITSEÄSI KUIN HYVÄÄ YSTÄVÄÄ

Jos paras ystäväsi sanoisi tuntevansa itsensä ihan kelvottomaksi, vaikka hän todellisuudessa on mitä pätevin, mitä sanoisit hänelle? Olemme helposti paljon mukavampia ja ystävällisempiä läheisillemme kuin itsellemme. Koeta tietoisesti kohdella itseäsi hyvin ja puhu mielessäsi itsellesi kuin hyvälle ystävälle.

PUHU TUNTEMUKSISTASI

Muista, ettet suinkaan ole ainut, joka epäilee omia kykyjään. Moni tuntee huijaavansa tiensä työpaikalla tehtävissä ja tilanteissa, jossa he ovat epävarmoja. Jos sinulla on hyvä työtoveri, johon luotat, voi tuntua vapauttavalta keskustella hänen kanssaan näistä tunteista.

EPÄTÄYDELLISYYTTÄ VOI TREENATA

Tee havaintoja siitä, millaisissa tilanteissa huijariolo iskee ja mikä niissä pelottaa. Koeta sitten paljastaa muille itsestäsi jokin ihan pieni vika tai epätäydellinen piirre. Jos esimerkiksi häpeät aamu-unisuuttasi, tunnusta joskus toisille suoraan, että olet herätyskellon torkkukytkimen orja. Katso sitten, tuomitsevatko muut asian, vai löytyykö muitakin aamu-unisia. Päämääränä on se, että voisit pikkuhiljaa ottaa naamion pois ja olla oma itsesi.

PIDÄ KIRJAA ONNISTUMISISTA

Kun onnistut jossakin tehtävässä tai saat töissä kehuja, kirjoita kokemus muistiin. Kirjoita, miten juuri sinun panoksesi vaikutti onnistumiseen. Näin saat konkreettista näyttöä siitä, että osaat ja onnistut. Muut ovat sen jo huomanneet, nyt on sinun vuorosi.