Näin saat lisätehoa muistiin

Kaiken kiireen keskellä voi olla vaikea muistaa jopa ihan tavallisia asioita, kuten nimiä ja tunnuslukuja. Jos unohtelu turhauttaa tai harmittaa, yritä tehdä asialle jotakin. Me kerromme, kuinka saat muistisi pelaamaan paremmin.

Nainen keltaisten muistilappujen peitossa

Tehosta muistia kolmen helposti unohtuvan asian kohdalla

Tehokkaimpia konsteja on elää terveellisesti, sillä se lisää henkistä vireyttä. Esimerkiksi monipuolinen ravinto, ulkoilu ja lihas- ja aivojumppa voivat tehdä ihmeitä. Kun suunnittelet ajankäyttöäsi, voit vähentää stressiä ja varmistaa, että ehdit saada tarpeeksi unta. Kun olet levännyt, aivot toimivat paremmin. Silloin muistikin pelaa. Kiire ja huolet kuormittavat aivoja ja voivat saada muistin pätkimään. Niin ikään liiallinen valvominen ja työuupumus altistavat muisti­ongelmille. Jatkuva stressi voi jopa vahingoittaa aivoja ja aiheuttaa siten muistihäiriöitä. Nukkumisen aikana aivot käsittelevät uutta tietoa ja tyhjentävät roskakorejaan. Unesta ei pidä tinkiä.

Tapaus 1 - Salasanat ja nimet unohtuvat

Muistin asiantuntija: luo mielikuvia muistettavasta

Nimen saa pysymään paremmin muistissa, kun liittää siihen mielikuvan. Tutustumistilanteessa voi luoda kytköksen harkitusti, mutta usein jo ensimmäinen mieleenjohtuma toimii hyvin. Jos muistettava nimi on vaikka Liisa, voi kuvitella, että hänellä on liisattu auto. Psyykkistä kuvaa voi vielä vahvistaa hokemalla, että Liisan liisaama auto on punainen eli samanvärinen kuin Liisan tukka. Toisto on hyvä apukeino muutenkin. Nimi painuu paremmin mieleen, kun sen sanoo itse ääneen esimerkiksi näin: "Oli kiva tutustua, Liisa!"

Ostoslistan laatimisen sijasta voi kokeilla muistin tukemista visualisoinnilla. Ensin painetaan mieleen, miltä kotona näyttää. Sitten sijoitetaan kaikki sillä kertaa hankittavat tarvikkeet eri puolille asuntoa mielikuvina. Tehokkaimpia ovat yleensä älyttömät mielikuvat, kuten kananmunia täynnä oleva tiskiallas tai vessapaperista tehty suihkuverho.

Myös numerokoodien palauttamista mieleen voi helpottaa liittämällä niihin kuvallista muistiainesta yksinkertaisella tavalla. Jos PIN-koodi on esimerkiksi 1789, sen voi jakaa kahteen osaan. 17 voi olla vaikka linjan 17 sininen bussi ja 89 Berliinin muuri, joka avattiin vuonna 1989. Mielikuva vahvistuu, kun osat yhdistetään: bussi ajaa Berliinin muurin vieressä. Parhaiten toimivat itselle tutut asiat.

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?

Tapaus 2 - Pää vuotaa kuin seula

Muistin asiantuntija: kertaa asioita usealla tavalla

Varsinaisiin oppimisvaikeuksiin on monta eri syytä. Älynlahjoiltaan normaali ihminen oppii kuitenkin uutta, jos hän vain tekee asiat oikein. Tietojen ja taitojen omaksuminen vaatii aina syventymistä: on tärkeää keskittyä eli kiinnittää huomio yhteen kohteeseen kerrallaan. Tavoitteellisessa opiskelussa parhaat tulokset takaa paneutuminen. Kaikki häiriötekijät pitää pyrkiä poistamaan. Lukiessa ei siis kannata vilkuilla televisiota tai tietokonetta.

Uudet asiat painuvat harvoin pysyvästi mieleen ilman toistoa. Suotta ei sanota, että kertaus on opintojen äiti. Tavallisesti ääneen hokemista tehokkaampi tiedontallennus­keino on eri aisteja aktivoiva toisto. Kun on lukenut läpi mielenkiintoisen tekstin ja haluaa omaksua sen sisällön, toinen lukukerta voi olla paikallaan. Jos kuitenkin jo tietää ne ajatukset, jotka haluaa muistaa, ne voi ensin muotoilla omin sanoin ja sitten sanoa ääneen, kirjoittaa muistiin ja esittää kuvina. Mitä useampaa aistia käyttää, sitä varmempaa on, että tiedon onnistuu vielä palauttamaan mieleen.

Riittävä lepo edistää aina oppimista. Etenkin tiiviiden opiskelujaksojen aikana on hyvä välttää liiallista valvomista. Kun saa tarpeeksi unta, muistijärjestelmällä on aikaa käsitellä uutta tietoa ja työstää muistoja, jotka tallentuvat säilömuistiin.

Tapaus 3 - Kaikki on aina hukassa

Muistin asiantuntija: vähennä tietoisesti etsiskelyn tarvetta

Yksityiskohdat pystyy palauttamaan mieleen vain, jos niihin on kiinnittänyt huomiota. Jokapäiväisen tapahtuman, kuten avainten laskemisen kädestä, muistaa paremmin, kun sitä korostaa toiminnalla. Muistille voi riittää, että sanoo ääneen "avaimet ovat pöydällä".

Unohtelijalle on usein apua järjestelmällisyyden noudattamisesta. Etsiskely loppuu, kun jokaisella esineellä on oma paikkansa. Lisäksi hyvin kaavamainen käyttäytyminen luo tapoja, jotka ehkäisevät unohtelua. Rutiinit helpottavat arkea.

Ärtymys lisää stressiä, ja kiire lietsoo paniikkia. Kun harmistuu ja hermostuu, on entistä vaikeampi pitää ajatukset koossa. Sählääminen ja tiuskiminen vain pahentavat asiaa. Maltti on valttia kiireenkin keskellä, ja lukkoon menneen pään saa helpoimmin pelaamaan rauhoittumalla.