Näin saat lisää itsevarmuutta
Kaikki tuntevat joskus itsensä riittämättömiksi. Pienellä ajattelutavan muutoksella voi kuitenkin tehdä niin yksityis- kuin työelämästä antoisampaa. Lue asiantuntijamme vinkit itsetunnon vahvistamiseen.
Kaikki tuntevat joskus itsensä riittämättömiksi. Pienellä ajattelutavan muutoksella voi kuitenkin tehdä niin yksityis- kuin työelämästä antoisampaa. Lue asiantuntijamme vinkit itsetunnon vahvistamiseen.
Saatat olla itse pahimpia vihollisiasi. Voit olla kohtuuttoman ankara itseäsi kohtaan, kun arvioit osaamistasi tai ulkonäköäsi. Kriittinen suhtautuminen omaan itseen kuuluu ihmisen selviytymiskeinoihin. Se auttaa yksilöä kehittymään. Itsekritiikki ei kuitenkaan pysy aina kohtuuden rajoissa. Ylikorostuneena se kuormittaa mieltä ja estää näkemästä asioita oikeissa mittasuhteissa. Käytännössä tämä johtaa vääristyneeseen minäkuvaan, jossa viat vievät kaiken huomion siitäkin huolimatta, että ne ovat vain korvien välissä.
Itsetunnon asiantuntija: keskity omaan tekemiseesi
Muistele viime käyntiäsi kuntokeskuksessa ja siellä tapaamiasi tai näkemiäsi ihmisiä. Yritä palauttaa mieleen, miltä he näyttivät ja mitä he tekivät. Todennäköisesti muistikuvasi on useimpien osalta hyvin epätarkka, ja loput olet jo täysin unohtanut. Muut treenaajat tuskin tulivat omalta harjoitukseltaan kiinnittäneeksi sen kummemmin huomiota sinuun.
Mieti, millainen olisi hyvä treenikaveri. Luultavasti kaipaat seuraksi toista liikunnanharrastajaa, joka on suunnilleen samassa kunnossa kuin sinä ja joka pitää samoista lajeista kuin sinä. Näistä peruslähtökohdista on helpompi ymmärtää ja tukea toista.
Luota omaan arvostelukykyysi. Jos jokin ei vain tunnu hyvältä, mieti, teetkö asioita oikeista syistä vai vaikuttaako taustalla ehkä sittenkin ympäristön paine. Lajin valinnassa kannattaa unohtaa trendit ja valita treenimuoto, joka aidosti kiinnostaa ja tuottaa iloa, katu-uskottavuudesta viis.
Katso asioita laajemmasta näkökulmasta, jotta näet ne oikeissa mittasuhteissa. Syöt elääksesi, muttet elä syödäksesi. Kuntoilunkin tulisi auttaa voimaan hyvin eikä lisätä henkistä pahoinvointia. Vaikka suositellaan liikkumaan ahkerasti, joskus on fiksua laskea rimaa – tuntematta syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa.
Itsetunnon asiantuntija: nosta itsesi muiden rinnalle
Kohtele itseäsi kuin parasta ystävääsi. Kun käyt sisäistä vuoropuhelua, vältä loukkaamasta minääsi. Pue ajatuksesi sanoiksi ikään kuin juttelisit mukavan läheisen ihmisen kanssa. Aivosi reagoivat tapaan, jolla puhut itsellesi, joten voit ilmaisukeinoillasi vaikuttaa siihen, miten ne käsittelevät ja käsittävät asioita. Vahvista rohkeuttasi ja itseluottamustasi.
Halaa itseäsi tai paina käsi rintaasi vasten. Myös oma hellyydenosoitus voi lisätä rauhoittavan oksitosiini-hormonin eritystä.
Käy läpi ominaisuuksia, joista et pidä itsessäsi. Mieti sitten, millainen sinun pitäisi olla, jotta olisit omasta mielestäsi yhtä hyvä kuin ystäväsi tai paras työkaverisi. Voit jäsentää ajatuksiasi kirjoittamalla asiat muistiin. Vertailu voi avata silmäsi näkemään, että arvostelet itseäsi julmemmin kuin muita, ja auttaa sinua kohtuullistamaan vaatimuksiasi.
Tartu ongelmaan, jos kärsit sosiaalisten tilanteiden pelosta ja esiintymisjännityksestä. Tarjolla on monenlaista terapeuttista tukea, joka auttaa saamaan tilanteen hallintaan.
Visualisoi eli harjoittele mielessäsi rohkeampaa käyttäytymistä niissä tilanteissa, joissa nyt jätät esittämättä ideasi itsekritiikkisi ja pelkojesi takia.
Itsetunnon asiantuntija: älä yritä kerätä irtopisteitä
Muista, että sosiaalisuus kuuluu ihmisyyteen. Kaikilla ihmisillä on siis luontainen tarve vuorovaikutukseen. Ryhmään voi päästä, vaikka olisi erilainen. Tutustumisvaihe on tunnustelua, mutta tulokasta ei pidetä automaattisesti uhkana.
Vältä uskottelua. Joskus teeskentelyllä voi saada pikavoiton, mutta aitous kantaa pitemmälle. Roolin vetäminen on raskasta, eikä ole takeita siitä, että toiset eivät näe sen taakse. Kannattaa yrittää olla joka tilanteessa oma itsensä.
Seuraa muiden reaktioita tutustumisvaiheessa. Kun kerrot itsestäsi, kiinnitä huomiota kiinnostuksen ilmauksiin. Jos et tunne saavasi vastakaikua, muistuta itseäsi siitä, että henkilökemiat eivät aina toimi niin kuin toivoo. Ehkä yhteistä säveltä pitää etsiä yhdessä.
Kirjoita muistiin tilanteet, joissa olet nauttinut vuorovaikutuksesta ja tuntenut aitoa yhteenkuuluvuutta.