Miksi kauhufilmit ovat hyväksi: 3 yllättävää hyötyä

Vaihdatko kanavaa, jos tv:stä tulee kauhua? Kauhuelokuvien katsominen voi olla terveellistä. Lue, miksi!

Nainen, joka laskee painoa alas hauiskäännössä.

VOIMA – Käytä vähemmän aikaa lihasharjoitteluun samoin tuloksin.

© Getty Images

Asetutko mukavasti sohvalle popcorn-kulhon kanssa, kun televisiosta tulee sarjamurhaajia, zombeja ja hirviöitä? Nautitko kauhun ja pelon tunteiden kokemisesta? Ei hätää, se on aivan normaalia ja jopa terveellistä. Näin vakuuttaa Mathias Clasen, joka tutkii kauhua Aarhusin yliopistossa. Hän ja hänen kollegansa ovat ensimmäisten joukossa maailmassa tutkineet, miten vapaaehtoisesti koettu kauhu voi vaikuttaa mieleen myönteisesti.

Oletko masentunut? Tee masennustesti täällä

”On tunnettua, että kauhufilmit voivat aiheuttaa painajaisia tai pelkotiloja, mutta ne ovat lieviä ja lyhytaikaisia pelkoja. Ei ole todisteita siitä, että kauhuelokuvat tekisivät ihmisistä psykopaatteja tai aiheuttaisivat ahdistusta ja stressiä. Pikemminkin päinvastoin”, sanoo Clasen.

Koronapandemian aikana Mathias Clasen oli mukana toteuttamassa 300 koehenkilön tutkimusta, joka osoitti, että kauhuelokuvista nauttivat selvisivät pandemian aiheuttamasta stressistä muita paremmin.

3 HYÖTYÄ KAUHUN KATSELEMISESTA

Vastustuskyky kasvaa

Kun nostat peiton silmien eteen ja muistutat itsellesi, että voit katsoa pelottavan kohtauksen aivan rauhassa, luot samalla strategian pelon, ahdistuksen ja inhon käsittelemiseen. Kauhuelokuvien katsominen opettaa, että hikoilu, sydämen hakkaaminen tai hermostuneisuus eivät ole meille vaaraksi. Tämä kokemus siirtyy mukaan arkielämään, kun joudutaan stressaaviin tai pelottaviin tilanteisiin, esimerkiksi kokeisiin tai tentteihin.

Avoimuus ja uteliaisuus lisääntyvät

Kauhun ystävät eivät ole yksinäisiä, introvertteja ihmisiä, jotka kyyhöttävät yksin ja hiljaa kotona suljettujen verhojensa takana. Vuonna 2020 tehty tutkimus osoitti, että kauhun kuluttajiin yhdistettiin tavallisimmin luonnehdinnat ”avoimuus” ja “uteliaisuus”.

Mieliala paranee

Usko tai älä, mutta samainen tutkimus osoitti, että kauhua katsotaan, jotta tultaisiin paremmalle tuulelle. Kauhututkija Mathias Clasenin mukaan ei ole myöskään tavatonta, että ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivä katsoo kauhuelokuvia voidakseen paremmin.