Kalorit kulumaan kauhua katsomalla

Painoaan tarkkailevan kannattaa panna romanttiset komediat syrjään ja katsoa mahdollisimman karmivaa kauhua!

Ajatuskin mielipuolisesta Jack Nicholsonista Hohdossa saa ihon kananlihalle! Pelottelu on painonsa arvoinen kultaa, sillä parin tunnin annos kauhua voi kuluttaa suunnilleen suklaapatukan verran kaloreita!

Brittiläisen Westminsterin yliopiston tutkimuksessa havaittiin kauhun kaloreita kuluttava vaikutus, kun tarkasteltiin kauhuelokuvien vaikutusta koehenkilöihin. Koehenkilöiltä mitattiin syke, hapenotto sekä uloshengitetyn hiilidioksidin määrä.

Kaikki kolme lukemaa nousivat keskimäärin 33 prosenttia elokuvan aikana. Tehokkaimpia olivat kauhuleffat, joissa oli yllättäviä kohtauksia, jotka saivat sykkeen kohoamaan kiivaasti.

Koehenkilöiden katsomista elokuvista kaikkein eniten kaloreita kulutti Stephen Kingin samannimiseen kirjaan perustuva Stanley Kubricin ohjaama ja Jack Nicholsonin tähdittämä Hohto (The Shining, 1980).

KALOREITA KULUTTAVIEN KAUHUELOKUVIEN TOP 10

 1. Hohto: 184 kcal

 2. Tappajahai: 161 kcal

 3. Manaaja: 158 kcal

 4. Alien - 8. matkustaja: 152 kcal

 5. Saw: 133 kcal

 6. Painajainen Elm Streetillä: 118 kcal

 7. Paranormal Activity: 111 kcal

 8. The Blair Witch Project: 105 kcal

 9. Moottorisahamurhaaja: 107 kcal

 10. Rec: 101 kcal

Onko kauhuviihteestä haittaa?

Terveelle ihmiselle ei ole terveydellistä haittaa kauhuelokuvista ja kirjoista, ellei menetä niiden vuoksi yöuniaan tai lakkaa uskaltamasta pimeällä pihalle. Heikkosydämiselle, verenpainetautiselle ja pitkittyneestä stressistä kärsivälle kauhu ei sovi. Aivot reagoivat kauhuviihteen moottorisahamurhaajiin ja zombieiden hyökkäyksiin aivan samoin kuin aitoihin vaaroihin. Kauhu käynnistää elimistössä mittavan stressireaktion, jolloin veritulppariski kasvaa lähes 20 %.

Kauhu stressaa tervettäkin

 • Sydän lyö nopeammin.
 • Hengitys tihenee.
 • Lihakset jännittyvät.
 • Silmien liikkeet nopeutuvat.
 • Stressihormonien kortisolin ja adrenaliinin eritys kasvaa.