Hanne, jolla on OCD: ”Tiedän kyllä, että ajatukset ovat järjettömiä.”

Sanomalehden mukana postiluukusta sisään on voinut tulla koirankakkabakteereita! Onko todennäköistä? Hannelta kesti pitkälle keski-ikään ennen kuin hän oppi ymmärtämään omaa käyttäytymistään.

– Nainen, jolla on OCD, ottaa pyykkejä koneesta.

PAKKO-OIREET OCD-oireiden takia Hannelta kului päivittäin tuntikausia pyykinpesussa.

© iStock

Oven pitää olla kiinni, kun Hanne laittaa pyykkejä koneeseen. Ennen kuin hän laittaa pyykit peseytymään, hän tarkastaa aina tietyillä pyöräytyksillä, että rumpu on varmasti tyhjä. Hän kääntää kaikki vaatteet nurin ja tarkistaa, että taskut ovat tyhjät. Sitten hän panee pyykit koneeseen ja käynnistää pesuohjelman, jonka lopussa pyykki jää veteen. Näin hän saa itse käynnistää linkouksen ja pääsee välittömästi ripustamaan pyykit, kun linkous on valmis.

”Se on minun pyykkirituaalini, ja sen kanssa pystyn elämään. Aikaisemmin pyykkikoneen päälle laittamiseen saattoi mennä puoli päivää. Tiedän, että ahdistukseni on järjetöntä, mutta olen hyväksynyt sen, että en koskaan tule pääsemään ahdistavista ajatuksista täysin eroon,” Hanne sanoo.

Hänen pakkoajatuksensa pyörivät ulkoa kantautuvan lian ja bakteerien ympärillä. Oireet alkoivat, kun Hanne oli 13-vuotias ja joutui sairaalaan, kun hänellä epäiltiin olevan hengenvaarallinen verisairaus. Kun selvisi, että epäilykset olivat olleet turhia, hän oli jo alkanut pestä käsiään kovin usein.

OCD on ahdistushäiriö, joka usein alkaa lapsena tai nuorena. Se on useimmiten hoidettavissa ja oireet voivat hävitä kokonaan. Mitä varhemmin OCD huomataan, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Hannen tapauksessa oireet eivät ole kokonaan kadonneet. Ahdistus likaisuudesta ja jatkuva siivoaminen ovat hänen alituiset kumppaninsa.

Hanne kertoo avoimesti pakko-oireisesta ahdistushäiriöstään

PAKKO-OIREET – Hannella on periaatteessa kaikki hyvin, mutta välillä hän on ollut täysin pakkoajatusten ja pakko-oireiden vietävissä. Nyt oireet ovat hallinnassa.

© Yksityiskuva

”Kaksosteni syntymän jälkeen oireeni pahenivat. Ulkolelut tai vaippapaketit saattoivat olla 'vääränlaisia', ja ne oli pakko vaihtaa toisenlaisiin tai sain kauhean ahdistuskohtauksen”, Hanne kertoo.

Ystävätär epäili, että Hannella on synnytyksen jälkeinen masennus, jolloin hän suostui vastentahtoiseesti menemään psykologille.
”Kerroin ahdistavista ajatuksistani ja avauduin ongelmistani ja epäilyksistäni, että olen menettämässä järkeni. Psykologi totesi vain, että kyse voi hyvinkin olla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja jätti asian siihen ohjaamatta minua mitenkään eteenpäin. Se oli aivan kauheaa.”

Kokeilin hypnoosia, kävin useilla lääkäreillä ja söin jonkin aikaa rauhoittavia lääkkeitä ja tein koko ajan likaa ja tauteja vastaan kehittelemiäni pakkotoimintoja. Pyykit oli pestävä tietyllä lailla, ja asioita oli laskettava loputtomiin. Uni tuli välillä ainoastaan punaviinin avulla.

Tee testi: Onko sinulla OCD-oireita?

Pidä puolesi

Viimein 51-vuotiaana Hanne meni ryhmäterapiaan ja alkoi opetetella ajatustensa hallintaa.

”Olen tyytymätön siihen, että olen haaskannut niin paljon aikaa elämästäni pakkoajatuksiin ja pakkotoimintoihin, mutta olen myös tyytyväinen siihen, että olen oppinut hallitsemaan niitä. Minun viestini muille OCD-oireista kärsiville on, että kannattaa unohtaa häpeä ja nolous oireista ja hakeutua hoitoon. Elämä voi olla täyttä ja elämisen arvoista OCD-
oireista huolimatta”, Hanne kiteyttää.