Anna itsellesi endorfiini-humaus

Elimistö on vähän niin kuin kävelevä apteekki. Jos kaipaat joskus lääkettä, joka voi nostaa mielialaa tai lievittää fyysisiä kipuja, löytyy sisäisen apteekin hyllystä endorfiinia. Tässä on muutama resepti, jolla elimistön voi saada luovuttamaan pieniä ja isoja annoksia endorfiineja aivan luonnollisesti.

Nainen makaa sängyllä seksin harrastamisen jälkeen. Seksi vapauttaa aivoissa endorfiineja.

MIELIHYVÄHORMONIT – Et tarvitse mitään aineita leijaillaksesi kuin pilvillä, sillä myös juoksulenkki, seksi ja nauru voivat tuottaa endorfiinihumauksen. Kokeile itse!

© iStock

Endorfiini on luonnollinen aine, jota aivot vapauttavat verenkiertoon tietyissä tilanteissa. Se vaikuttaa kahdella tavalla: lievittää fyysisiä kipuja sekä nostaa mielialaa ja tuo hyvää oloa. Näistä kahdesta vaikutuksesta nauttisi jo mielellään useammin, eikö?

Kaikeksi onneksi elimistön voi saada laittamaan enemmän endorfiineja kiertoon. Kokosimme tänne listan endorfiineja vapauttavista aktiviteeteista, joten kääri hihat ja katso, miten ne vaikuttavat mielialaasi. Se on kokeilemisen arvoista! Reseptit hyvään oloon löytyvät alta.

9 tapaa saada luonnolliset endorfiinikiksit

Kyllä kiitos, haluan hyvää oloa! Noudata siis neuvojamme, ja polkaise endorfiinintuotantosi käyntiin sopivalle tasolle.

Kokeile akupunktiota

Ensimmäinen reaktio ajatukseen, että ihoon pistettäisiin ohuita neuloja, on luultavasti "Auts, sattuu!", mutta hoitomuotoa kannattaa harkita sen kannalta, mitä se voi tehdä mielialalle. Kun nousee hoitopöydältä, on nimittäin paitsi lievittänyt kipua myös saanut elimistöön annoksen endorfiineja.

Syö tulista ruokaa

Ajatuskin tuoreen chilin pureksimisesta saa monen otsan puskemaan hikeä. Chili polttaa suussa niin, että tekisi mieli kumota kitaan ämpärillinen vettä, ja mielihyvä tulee vasta vähän myöhemmin, kun elimistö rekisteröi kivun ja vastaa siihen tujauksella endorfiinia – kehon omaa kipulääkettä. Aineen levitessä kehoon leviää myös mielihyvän tunne, mutta sitä ennen on kärsittävä jonkin verran epämukavuutta.

Meditoi tai joogaa

Syvä hengitys ja tietoinen rentoutuminen eivät ainoastaan tunnu mukavalta, vaan ne ovat tutkitusti keinoja saada aivot vapauttamaan paljon endorfiineja. Avainsana on säännöllisyys, jos haluaa napata kaikki terveyshyödyt, kuten fyysisen hyvinvoinnin, hyvän mielialan ja paremman unen.

Harrasta seksiä

Endorfiineja vapautuu aivojen havaitessa kipua, mutta niitä erittyy myös hyvin toisenlaisissa tilanteissa: esimerkiksi silloin, kun harrastaa lajin selviytymistä edistävää toimintaa. Siksi ihminen leijuu kuin pilvissä, kun on rakastunut tai harrastaa seksiä
– suonissa virtaa silloin endorfiini.

Käy juoksulenkillä

Tiedätkö sen tunteen pitkän juoksulenkin jälkeen? Rentoutunut, iloinen ja kaikkensa antanut. Se johtuu endorfiiniryöpystä, jonka aivot laittavat käyntiin kompensoimaan kovan treenin aiheuttamaan rasitusta elimistölle.

Kokemuksen voi saada aikaan millä vain kestävyystreenillä, joten voit valita vapaasti esimerkiksi pyöräilyn, uinnin, juoksun tai soudun välillä. Endorfiinien erityksen saa tutkimusten mukaan käynnistymään noin 30 minuutissa.

Treenaa yhdessä muiden kanssa

Jos löydät treeniseuraa, voit saada liikkumisesta enemmän endorfiineja. Eräässä tutkimuksessa vuodelta 2010 mitattiin korkeammat endorfiinipitoisuudet yhdessä treenanneilta soutajilta kuin niiltä, jotka tekivät saman treenin yksin.

Syö tummaa suklaata

Jos rakastat suklaata, on tässä hyvä syy haukata kaakaonmakuista herkkua. Kaakao nimittäin laukaisee elimistössä useita reaktioita, joista yksi on endorfiinin vapautuminen. Ja sekös on terveellistä! Muista kuitenkin pitäytyä suklaassa, jossa on vähintään 70 prosenttia kaakaota – ja syödä sitä vain kohtuullisia määriä.

Naura oikein kunnolla

Nauru päivässä pitää lääkärin loitolla yhtä hyvin kuin omena – ellei paremminkin.Nauru ehkäisee stressiä, luo yhteisöllisyyden tunnetta ja viimeisenä muttei vähäisimpänä lisää enforfiinien eritystä. Voit siis hyvällä omatunnolla katsoa latteaa komediaa tai kertoa huonoja vitsejä, kunhan ne vain saavat sinut nauramaan.

Mene kylmään suihkuun

Avantouinnin terveyshyötyjä toitotetaan joka suunnasta muuan muassa siksi, että se on yhdistetty endorfiinien vapautumiseen. Se, joka ei innostu jäiseen veteen pulahtamisesta, voi yhtä hyvin kääntää hanan suihkun päätteeksi kylmälle 2 minuutiksi, minkä pitäisi parantaa verenkiertoa, vastustuskykyä ja mielialaa.