6 syytä hymyillä joka päivä

Hymyile leveästi aina tilaisuuden tullen. Hymy ei ehkä paranna sairauksia, mutta nauru toimii sekä sosiaalisena liimana että edistää terveyttä. Se on tutkittu juttu!

nainen juo viiniä ja hymyilee

NAURU PIDENTÄÄ IKÄÄ – tai ainakin edistää kehon ja mielen hyvinvointia

© iStock

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa? Itse asiassa ensiksi naurava saa samat hyödyt. Milloin olet viimeksi saanut kunnon naurukohtauksen? Sellaisen, että hirnut kuin aasi ja kyyneleet valuvat silmistä? Jos et muista, on aika etsiytyä seuraan tai videoiden äärelle, jotka kutkuttavat nauruhermoja.

Nauru voi nimittäin rikkoa jäätä ihmisten välillä ja on lisäksi terveellistä niin mielelle kuin keholle. Sillä ei ole sivuvaikutuksia, eikä yliannostus ole mahdollinen. Ala siis lämmitellä naurulihaksia sillä aikaa, kun kerromme miten nauru vaikuttaa terveyteen.

Tiesitkö? Hymy ja nauru tulevat joskus täysin sopimattomissa tilanteissa, mikä on luultavasti perintöä apinoilta, joilla hymy voi ilmentää pelkoa.

1. Hymy lievittää stressiä

Jos stressi on yang, hymy on sen yin. Hymyllä on nimittäin täysin vastakkainen vaikutus elimistöön kuin stressillä. Stressihormoni kortisolin taso laskee ja rentouttavan dopamiinin taso nousee, kun hymyilet. Hymyily siis tasapainottaa elimistöä kemiallisesti, joten jos jonain päivänä stressaa aivan vietävästi, kannat- taa kokeilla selättää stressi huumorilla.

2. Nauru edistää verenkiertoa

Jos aivan rehellisiä ollaan, nauru ei vastaa hikitreeniä kuntosalilla tai juoksulenkkiä, mutta puhtaan fysiologisesta näkökulmasta on totta, että nauraminen nostaa sykettä. Lisäksi useat pienet tutkimukset viittaavat siihen, että naurun määrä on yhteydessä sydänterveyteen.

Marylandin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti, että kunnon nauru piristää verenkiertoa. Toisessa tutkimuksessa nauru taas sai koehenkilöiden verisuonet rentoutumaan ja veren virtaamaan vapaammin noin tunnin ajan hauskan elokuvan jälkeen. Täydennä siis viikottaisia juoksulenkkejä komedioilla tai hassuilla kissavideoilla, ja sydän kiittää!

3. Hymy tekee viehättäväksi

Oletko joskus miettinyt, mikä tekee ihmi- sistä kauniita? Ehkä muistelet, että sillä on jotain tekemistä symmetrian kanssa, mikä pitää osaltaan paikkansa, sillä valokuvamallilla surumielinen ilme tai jopa alaspäinkääntyneet suupielet voivat näyttää upealta. Meidät tavalliset ihmiset leveä hymy huulilla saa paitsi paremmalle tuulelle myös kaunistaa ja lisää viehätysvoimaa. Hymyilevä vaikuttaa ystävälliseltä ja säteilee hyvinvointia ja hyvää itsetuntoa. Testaa leveän virnistyksen ujomman sisaruksen eli hillityn hymyn vaikutusta vaikka yhden päivän ajan – tule yllätty- mään, miten suuri vaikutus sillä on.

4. Nauru tuo hyvää oloa

Itkukin puhdistaa, mutta vedet silmissä nauramisessa vasta onkin sitä jotakin. Kunnon naurukohtauksen jälkeen tulee nimittäin ihanan rentoutunut ja hyvä olo. Tutkijat uskovat sen liittyvän kiintymys- hormoni oksitosiiniin, jota erittyy todella runsaasti oikein makeista nauruista.

5. Huumori toimii sosiaalisena liimana

Kaikki ovat kokeneet joskus sen, kun joku hirnuu, ja omatkin suupielet kääntyvät vä- kisinkin hymyyn, vaikka ei olisi aavistustakaan, mikä on niin hauskaa. Nauru tarttuu kuin korona täydessä yökerhossa, mutta toisin kuin korona, tämä tartunta tekee hyvää ja liittää ihmiset tiukemmin yhteen!

6. NAURU lisää vastustuskykyä

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että immuunijärjestelmä aktivoituu, kun katsoo vaikkapa hyvää komediaa: vasta-aineiden ja valkosolujen määrä nousee, kun ihminen huvittuu. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tämä vaikutus on vain röhönaurulla – ei siis riitä, hymy käväisee suupielissä.