Mitä tarkoittaa vatsalihasten erkauma?

Mitä vatsalihasten erkauma tarkoittaa? Ja mistä tietää, onko itsellä erkauma? Vastaukset löytyvät tästä jutusta.

Fysioterapeutti tutkii naisen vatsaa, vatsalihasten erkauma

ONKO SINULLA VATSALIHASTEN ERKAUMA? Erkaumasta voi päästä eroon, mutta se vaatii kärsivällisyyttä.

© iStock

Suorat vatsalihakset koostuvat kahdesta vierekkäisestä osasta, mutta niitä pitää kasassa joustava sidekudos, ja siksi ne tuntuvat yhtenäisiltä. Jos tuo sidekudos ohenee ja heikkenee, näiden kahden lihaksen väli voi venyä pitkäksi, ja silloin puhutaan vatsalihasten erkaumasta.

Odottavien äitien vatsalihakset erkanevat luonnostaan raskausajan kolmannella kolmanneksella, kun sidekudos venyy tehdäkseen tilaa kasvavalle vatsalle, mutta useimmilla se palautuu jälleen raskauden jälkeen. Vatsalihasten erkaumaa voi kuitenkin tulla kenelle tahansa, jos sidekudokseen kohdistuu painetta esimerkiksi ylipainon tai heikon ruuansulatuksen vuoksi tai jos treenataan virheellisellä tekniikalla.

Alla on lueteltu tyypillisiä merkkejä vatsalihasten erkaumasta, mutta varman määrityksen voi tehdä vain asiantuntija, esimerkiksi asiaan erikoistunut fysioterapeutti. Hän voi tutkia vatsalihasten välisen etäisyyden ja varsinkin sen, kuinka vahva ja joustava niitä yhdistävä sidekudos on.

Jos vatsalihakset vaikuttavat erkautuneilta, niitä yhdistävää sidekudosta on kuntoutettava. Vatsalihasten erkauman kuntouttamiseen sopii alla kuvattu jalannostoharjoite, joka voi olla monille tuttu jo muista yhteyksistä. Muista, että on erittäin tärkeää tehdä se teknisesti oikein.

Vatsalihasten erkauman kuntouttaminen on hidasta ja kestää 1–2 vuotta.

POLVEN NOSTO

  1. Käy selinmakuulle polvet koukussa
  2. Hengitä ulos ja aktivoi lantionpohja. Nosta vasen polvi ylös koukussa niin, että sääri tulee lähes alustan suuntaiseksi. Paina hetki polvea oikealla kädellä.
  3. Laske jalka takaisin pitäen edelleen yllä pientä jännitystä lantionpohjassa.
  4. Hengitä sisään ja rentouta lantionpohja.
  5. Toista harjoite toisella jalalla ja kädellä.
© iStock

Asiantuntija: vatsalihasten erkaumaan erikoistunut fysioterapeutti E. Solheim.