Miksi vasen ja oikea menevät sekaisin?

Meneekö sinullakin oikea ja vasen sekaisin? Monella meistä on vaikeuksia muistaa, kumpi on vasen ja kumpi oikea. Lue, miten me toimituksessa ratkaisemme suuntaongelmat.

Menevätkö vasen ja oikea sekaisin?

VASEN/OIKEA - Menevätkö vasen ja oikea sekaisin?

© iStock

Pitikö sinun miettiä, ovatko nuolet oikeaan suuntaan.

Et ole yksin. Joillakuilla vaikeudet erottaa oikea ja vasen johtuvat aivovauriosta, mutta suuntien erottaminen on usein vaikeaa muillekin. Ihmiset ovat erilaisia. Toiset taituroivat jalkapallolla, toiset kompastuvat palloon.

Toiset löytävät perille suorinta tietä, toiset eksyvät kotinurkillakin.

Muiden aivotoimintojen tavoin myös kyky tai kyvyttömyys erottaa oikea ja vasen on pitkälti perinnöllistä.

Jos äitisi kääntyy risteyksessä vasemmalle, vaikka navigaattori sanoo oikealle, suunnan valinta on todennäköisesti hankalaa sinullekin.

Jotkut meistä eivät koskaan opi erottamaan vasenta oikeasta, mutta useimmat voivat harjaannuttaa aivonsa niin, että suunta menee useimmiten oikein. Mitä enemmän aivojaan käyttää johonkin asiaan, sitä paremmaksi siinä oppii.

NÄIN VOIT HARJOITELLA EROTTAMAAN OIKEAN JA VASEMMAN

KEKSI MUISTISÄÄNTÖ

Kun liität oikean tai vasemman mielessäsi johonkin, niiden erottaminen helpottuu. Muistisääntö voi olla vaikkapa, että sydän on vasemmalla.

TUNNISTA HEIKKOUTESI

Jos sinun ongelmasi on se, että käännyt neuvottaessa usein väärään suuntaan, ota asiaksesi harjoitella juuri sitä.

KESKITY

Jos mielessäsi on monta asiaa yhtä aikaa, suunnan hahmottaminen häiriintyy. Aivot pystyvät yleensä keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan.

Toimituksen muistisäännöt

Toimituksessakin meitä on monta, joilla on vaikeuksia erottaa vasen ja oikea. Täällä meidän vinkkejämme:

Yksi katsoo sukkiaan, toinen luomea, kolmas muistaa kättelykäden.

Toimituksen vinkit, joilla voi erottaa, kumpi on vasen ja kumpi oikea

Ehkä näistä on apua, kun navigaattori tai kaveri neuvoo kääntymään vasemmalle tai oikealle.

"Olen yksi niistä, jotka eivät ole koskaan oppineet, kumpi on vasen ja kumpi oikea. Olen ottanut avuksi luomet. Minulla on luomi molemmissa käsissä, mutta oikean käden luomi on vähän isompi kuin vasemman. Kun siis navigaattori käskee kääntymään jompaankumpaan suuntaan, katson käsiini, ennen kuin käännän rattia."

Irene, toimituspäällikkö

"MInäkään ole koskaan oppinut erottamaan oikeaa ja vasenta, vaikka minun vasemman käteni verisuonet muodostavat selvästi ison V-kirjaimen. Kun ajan autoa, kanssamatkustajien pitää näyttää, mihin suuntaan navigaattori käskee kääntyä. Ja kun olen yksin, on aina 50 prosentin mahdollisuus, että arvaan oikein."

Signe, verkkotoimittaja

"Suuntia tulee harjoiteltua, kun vetää jalkaan juoksusukat, joissa lukee R niin kuin right ja L niin kuin left. Valitettavasti kirjaimia ei näe, kun on kengät jalassa. Talvella voisi käyttää lapasia, joihin on kirjailtu O ja V.."

Elina, toimittaja

"Olen oppinut kätellessä ojentamaaan aina oikean käden. Kun olen epävarma siitä, kummalla puolella on vasen ja kummalla oikea, liikautan kättä kuin kätelläkseni."

Eva, toimittaja

"Kun minun pitää päättää, kumpi on kumpi, alan kirjoittaa ilmaan. Koska olen oikeakätinen, oikea on se käsi, jolla kirjoitan. Ongelma ratkaistu! Ainakin siihen asti, kunnes ongelma tulee eteen uudestaan."

Karen, toimittaja