Kumpi on parempi: tiskata käsin vai koneella?

Kun sähkön hinta on korkealla ja maapallo kaipaa huolenpitoa, on järkevää kiinnittää huomiota kodin sähkösyöpöimpään huoneeseen.

Seuraavaksi selvitetään ikuisuusaihe: Onko halvempaa ja ympäristölle ystävällisempää pestä astiat käsin tiskialtaassa vai pestä täysiä koneellisia astianpesukoneessa?

Pesukoneessa Pesualtaassa Vesihanan alla
Täyteen isoon astianpesukoneeseen mahtuu noin 12 hengen kattaus. Tämän määrän uudet, virtaa säästävät tiskikoneet pesevät noin 10 litralla vettä. Vähän vanhempi kone käyttää tehtävään tavallisesti noin 20 litraa vettä. Jos 12 hengen kattaus (sama määrä, joka koneeseen mahtuu) pestään tiskialtaassa, siihen kuluu keskimäärin 49 litraa vettä. Ja tietysti myös enemmän käsivoimaa. Juoksevalla vedellä tiskatessa kulutus voi olla jopa 720 litraa vettä! (Kyllä, luit todellakin oikein.)

Säästä vielä enemmän energiaa astianpesukoneellasi

Pese täysiä koneellisia

On oma taiteenlajinsa osata täyttää astianpesukone niin, että kaiken saa mahtumaan mukaan koneeseen, mutta samalla myös säästää. Mitä harvemmin kone käy, sitä enemmän säästyy sähköä, vettä ja pesuainetta.

Pese, kun sähkö on halpaa

Jos sähkön hinta vaihtelee vuorokauden mittaan, on järkevää käyttää koneita silloin, kun kilowattitunnin hinta on alimmillaan. Sähkön hintaa voi seurata esimerkiksi sähköyhtiön sovelluksesta.

Käytä eko-ohjelmaa

Pese matalassa lämpötilassa, vaikka siihen kuluisikin enemmän aikaa. Tarkista käyttöohjeista, mitkä ohjelmat käyttävät vähiten energiaa juuri sinun koneessasi.

Älä huuhdo

Useimmat pesuohjelmat tekevät puhdasta jälkeä, vaikka astioissa olisikin hiukan ruuantähteitä. Astioiden esipesu tai huuhtominen saattaa huijata koneen analyysiohjelman luulemaan astioita puhtaammiksi kuin ne ovatkaan, jolloin voit saada heikomman pesutuloksen.