Voiko huulirasvasta tosiaan tulla riippuvaiseksi?

Moni luulee, että huulirasvaa käyttämällä huulet tulevat rasvasta riippuvaisiksi. Kysyimme ihotautilääkäriltä, onko väitteessä mitään perää vai voiko huulia rasvata huoletta.

Nainen levittää huulirasvaa huulilleen

Huulirasva suojaa sään vaikutuksilta muodostamalla kalvon huulten ohuen ihon päälle.

© iStock

Kun huulet alkavat kirvellä kui­vuuttaan, on ihana sivellä niihin rasvaista huulivoidetta – ja niin pitääkin tehdä, sillä luulo siitä, että huulet tulisivat riippuvaiseksi huulirasvan kosteutuksesta, on sitkeydestään huolimatta perätön.

Huulten iho on yksi elimistön ohuimmista ihoalueista, ja huulet kuivuvat helposti juuri siksi, että niiden kosteutta ei suojaa yhtä paksu iho kuin esimerkiksi käsi­varsia tai jalkoja. Varsinkin tuuli ja pakkanen sekä suora auringon­paiste ovat huulille pahasta. Ulkoisten tekijöiden lisäksi huulia kuivattaa monien yleinen tapa lipaista huuliaan kielellä. Se voi kyllä tuntua hetkellisesti kosteut­tavalta, mutta se päin­vastoin kuivattaa huulia.

Huulirasvaa voi siis rauhassa sipaista huulille, kun sille on tar­vetta. Huulirasva on sekä tehokas että vaaraton tapa ehkäistä ja helpottaa huulten kuivumista.

VALITSE HUULIRASVA OIKEIN

Aurinkosuoja? Huulirasvassa on hyvä olla UV-suoja sekä kesällä että talven hohtavilla hangilla, sillä ohuen ihon vuoksi huulet ovat erityisen alttiina auringon haittavaikutuksille.

Puikko vai purkki? Voit valita puikon tai purkin oman mieltymyksesi mukaan, sillä rasvan muoto ei vaikuta sen tehoon. Purkkihuulirasvoissa on kuitenkin usein enemmän säilöntäaineita, jotka ovat tarpeen, kun rasvaan kosketaan sormilla sitä levitettäessä.

Vaivaako allergia? Allergisen kannattaa välttää huulirasvoja, joissa on hajusteita, lanoliinia tai säilöntäaineita. Myös herkkäihoisen on hyvä varoa samoja aineita.

Asiantuntija: Ihotautien erikoislääkäri J. Touborg